Vegan/vegetarian

Σάλτσα (ή σαλάτα αλοιφή;) κόκκινης πιπεριάς, καυτερή ή απλά πικάντικη

Σάλτσα (ή σαλάτα αλοιφή;) κόκκινης πιπεριάς, καυτερή ή απλά πικάντικη

Με κρητικές  πιπεριές Φλωρίνης!

 

Μια και οι πιπεριές Φλωρίνης έχουν πλέον πολιτογραφηθεί κρητικές (ακόμη και σε αγορές της Αθήνας με προέλευση Κρήτη τις έχω δει) προσπαθούμε κι εμείς οι κρητικές να τις αξιοποιήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Και μη βιαστείτε να πείτε ότι η σάλτσα μου είναι εκτός εποχής  γιατί μια χαρά γίνεται και με πιπεριές από βάζο, δικές μας ή αγοραστές. Οι δικές μου πάντως είναι ακόμη υπαίθριες! Μέσα του Νοέμβρη πια…

photo2

Η συγκεκριμένη σάλτσα έχει βέβαια πανωμερίτικες επιρροές , αλλά όλα τα υλικά της μυρίζουν Κρήτη! Το πλεονέκτημά της είναι ότι είναι θέμα λεπτών, αν έχουμε έτοιμες τις πιπεριές  και δεν θέλει βράσιμο όπως η κλασική σάλτσα-σαλάτα πάπρικα. Ταιριάζει με κάθε είδους ψητό αλλά και με σκέτο φρέσκο ξεροψημένο ψωμάκι και κάποιο τυρί.

photo3

Και τα κολοκυθάκια ακόμη υπαίθρια στο Νότο!

Ακόμη ταιριάζει με όσπρια και όσο κρυώνει ο καιρός  η καυτερή της εκδοχή είναι ευπρόσδεκτη στο τραπέζι μας.  Η χρήση του πελτέ αντί φρέσκιας ντομάτας κάνει δυνατή την παρασκευή της και το καταχείμωνο και μπορούμε να την κάνουμε όσο καυτερή θέλουμε ή να προτιμήσουμε απλά μια πικάντικη αλλά όχι καυτερή  παραλλαγή.

photo4

Εδώ έχω άλλη μια τέτοια νόστιμη σάλτσα με κόκκινες πιπεριές  (τις αγαπούμε οικογενειακώς όπως κι αν είναι) , αλλά εδώ που τα λέμε δεν έχουμε πάντα κουκουνάρι στο σπίτι. Η σημερινή, αν έχουμε τις πιπεριές γίνεται με πολύ απλά υλικά, και είναι βέβαια πιο οικονομική.

photo5

Μια ακόμη διαφορά της συνταγής από τις κλασικές του είδους, είναι ότι δεν βάζω καθόλου ζάχαρη, αλλά αντικαθιστώ ένα μέρος του κοινού ξυδιού με βαλσάμικο . Αυτό της δίνει την αναγκαία γλυκύτητα , μάλλον πιο ταιριαστά απ’ ότι η ζάχαρη. Χρησιμοποιείστε τη σαν σαλάτα αλοιφή, σαν ντιπ, σαν άλειμμα σε ψωμάκια για σάντουιτς  ή σπιτικό γύρο.

photo6

Παρατηρήσεις

1)Εννοείται ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε τα υλικά και ιδιαιτέρως τα μπαχαρικά στις ποσότητες που μας αρέσουν. Επίσης μπορούμε να βάλουμε καυτερό μπούκοβο και γλυκό κοκκινοπίπερο ή και τα δύο γλυκά αν δεν τη θέλουμε καυτερή.

2)Αν είναι περισσότερο υδαρής απ’ ότι μας αρέσει, μπορούμε να τις δώσουμε 1-2 βράσεις σε μια μικρή κατσαρόλα για να απορροφηθούν τα υγρά της.

3)Διατηρείται στο ψυγείο ως μια εβδομάδα (για παραπάνω δεν ξέρω γιατί δεν μένει συνήθως…).

4)Αν δεν έχουμε μπαλσάμικο, προσθέτουμε ένα κουταλάκι μέλι ή πετιμέζι και 2 ακόμη κουταλάκια κοινό ξύδι.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο