Vegan/vegetarian

Σάλτσα (ή σαλάτα αλοιφή;) κόκκινης πιπεριάς, καυτερή ή απλά πικάντικη

Με κρητικές  πιπεριές Φλωρίνης!

photo1

Μια και οι πιπεριές Φλωρίνης έχουν πλέον πολιτογραφηθεί κρητικές (ακόμη και σε αγορές της Αθήνας με προέλευση Κρήτη τις έχω δει) προσπαθούμε κι εμείς οι κρητικές να τις αξιοποιήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Και μη βιαστείτε να πείτε ότι η σάλτσα μου είναι εκτός εποχής  γιατί μια χαρά γίνεται και με πιπεριές από βάζο, δικές μας ή αγοραστές. Οι δικές μου πάντως είναι ακόμη υπαίθριες! Μέσα του Νοέμβρη πια…

photo2

Η συγκεκριμένη σάλτσα έχει βέβαια πανωμερίτικες επιρροές , αλλά όλα τα υλικά της μυρίζουν Κρήτη! Το πλεονέκτημά της είναι ότι είναι θέμα λεπτών, αν έχουμε έτοιμες τις πιπεριές  και δεν θέλει βράσιμο όπως η κλασική σάλτσα-σαλάτα πάπρικα. Ταιριάζει με κάθε είδους ψητό αλλά και με σκέτο φρέσκο ξεροψημένο ψωμάκι και κάποιο τυρί.

photo3

Και τα κολοκυθάκια ακόμη υπαίθρια στο Νότο!

Ακόμη ταιριάζει με όσπρια και όσο κρυώνει ο καιρός  η καυτερή της εκδοχή είναι ευπρόσδεκτη στο τραπέζι μας.  Η χρήση του πελτέ αντί φρέσκιας ντομάτας κάνει δυνατή την παρασκευή της και το καταχείμωνο και μπορούμε να την κάνουμε όσο καυτερή θέλουμε ή να προτιμήσουμε απλά μια πικάντικη αλλά όχι καυτερή  παραλλαγή.

photo4

Εδώ έχω άλλη μια τέτοια νόστιμη σάλτσα με κόκκινες πιπεριές  (τις αγαπούμε οικογενειακώς όπως κι αν είναι) , αλλά εδώ που τα λέμε δεν έχουμε πάντα κουκουνάρι στο σπίτι. Η σημερινή, αν έχουμε τις πιπεριές γίνεται με πολύ απλά υλικά, και είναι βέβαια πιο οικονομική.

photo5

Μια ακόμη διαφορά της συνταγής από τις κλασικές του είδους, είναι ότι δεν βάζω καθόλου ζάχαρη, αλλά αντικαθιστώ ένα μέρος του κοινού ξυδιού με βαλσάμικο . Αυτό της δίνει την αναγκαία γλυκύτητα , μάλλον πιο ταιριαστά απ’ ότι η ζάχαρη. Χρησιμοποιείστε τη σαν σαλάτα αλοιφή, σαν ντιπ, σαν άλειμμα σε ψωμάκια για σάντουιτς  ή σπιτικό γύρο.

photo6

Υλικά:

5-6 πιπεριές  φρέσκιες (600gr ζυγισμένες άψητες) ή από βάζο

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο γλυκό

1/3 (ή όσο αντέχουμε)  κουταλάκι του γλυκού καυτερό κοκκινοπίπερο (πάπρικα)

10 κουταλάκια του γλυκού (50ml) ελαιόλαδο

10 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας (σπιτικό ή καλής ποιότητας αγορασμένο)

4 κουταλάκια του γλυκού (20 ml) κοινό ξύδι από κρασί

3-4 κουταλάκια του γλυκού (15-20 ml) μπαλσάμικο

Επί το έργον:

photo7

Πλένουμε καλά τις πιπεριές (αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκιες) και αφού στραγγίξουν (εν ανάγκη τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας) τις βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και τις ψήνουμε στο γκριλ, σε υψηλή θερμοκρασία, στην πάνω σχάρα του φούρνου και από τις δυο πλευρές. Τις αδειάζουμε σε ένα πιάτο και τις σκεπάζουμε ή τις κλείνουμε σε σακούλα, να ιδρώσουν και να ξεφλουδίζονται εύκολα.

photo8

Μόλις έλθουν σε θερμοκρασία που να την ανεχόμαστε, τις καθαρίζουμε και αν έχουν υγρά τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι. Το ίδιο κάνουμε και με τις πιπεριές από βάζο. Τις βάζουμε στο multi ή στο μπλέντερ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και απλώς πατάμε το κουμπάκι.

photo9

Δοκιμάζουμε αν θέλει κάποιο διόρθωμα και πράττουμε αναλόγως.  Έτοιμη!

photo10

Παρατηρήσεις:

1)Εννοείται ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε τα υλικά και ιδιαιτέρως τα μπαχαρικά στις ποσότητες που μας αρέσουν. Επίσης μπορούμε να βάλουμε καυτερό μπούκοβο και γλυκό κοκκινοπίπερο ή και τα δύο γλυκά αν δεν τη θέλουμε καυτερή.

2)Αν είναι περισσότερο υδαρής απ’ ότι μας αρέσει, μπορούμε να τις δώσουμε 1-2 βράσεις σε μια μικρή κατσαρόλα για να απορροφηθούν τα υγρά της.

3)Διατηρείται στο ψυγείο ως μια εβδομάδα (για παραπάνω δεν ξέρω γιατί δεν μένει συνήθως…).

4)Αν δεν έχουμε μπαλσάμικο, προσθέτουμε ένα κουταλάκι μέλι ή πετιμέζι και 2 ακόμη κουταλάκια κοινό ξύδι.

Καλό μεσημέρι!

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!