Vegan/vegetarian

Μαρμελάδα μήλο

Μαρμελάδα μήλο

Αρωματική και νόστιμη. Μια μαρμελάδα με πολλές χρήσεις!

Οι επισκέπτες της σελίδας γνωρίζουν ότι μαρμελάδες φτιάχνω συνήθως με τα όψιμα φρούτα. Για δυο λόγους:  Αφενός γιατί είναι πιο γλυκά και αρωματικά, κι αφετέρου γιατί  θέλω να κρατήσω τη γεύση τους μετά που θα φύγουν από την «κυκλοφορία». Όσο είναι φρέσκα μας αρέσει να τα απολαμβάνουμε φρέσκα. Από τις λίγες εξαιρέσεις είναι τα μήλα.

photo2

Αν τα μήλα έχουν ωριμάσει σωστά και έχουν πάρει όλα τους τα σάκχαρα, τα επεξεργάζομαι είτε για μαρμελάδες είτε για γλυκό  στην αρχή της εποχής που εμφανίζονται. Είναι γνωστό ότι πολύ γρήγορα , μόλις τελειώσει η συγκομιδή τους, τα μήλα αποθηκεύονται σε ψυγεία και δεν είναι τα ίδια  ούτε στη γεύση ούτε στο άρωμα με τα φρέσκα.

photo3

Φέτος έγινε  ακόμη πιο νωρίς από άλλες χρονιές η παρασκευή της  μαρμελάδας μου γιατί με περιμένουν …πολλές άλλες δουλειές το προσεχές διάστημα!  Είχα  2-3 χρόνια να φτιάξω αυτή τη μαρμελάδα και την τελευταία φορά που την έφτιαξα  «έχασε» τη σειρά της και δεν τη δημοσίευσα. Έκτοτε ξεχάστηκε και η μαρμελάδα και οι φωτογραφίες της  στην κάρτα της παλιάς μου μηχανής.  Συνηθίζω τον τρόπο που περιγράφω στο «επί το έργον», αλλά για όσους προτιμούν τις πιο βελουτέ μαρμελάδες συστήνω να δοκιμάσουν τη μέθοδο που προτείνω στις παρατηρήσεις.

photo4

Κι όμως! Είναι πολύ νόστιμη μαρμελάδα και πολύ χρήσιμη! Όσες χρονιές την έφτιαξα εξαντλήθηκε όλη η ποσότητα μέσα στο χειμώνα γιατί χρησιμοποιείται σε μπισκότα, σε μηλοπιτάκια (αλήθεια, έχω μια εξαιρετική συνταγή με μαρμελάδα μήλου που έχω καιρό να φτιάξω…)   και σε μηλόπιτες, σε τάρτες και κέικ,  και φυσικά σε βουτυρωμένες φρυγανιές και φρέσκα ψωμάκια!

photo5

Προτιμώ να την αρωματίζω με χειμωνιάτικα αρώματα, και τέτοια θεωρώ την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Εγώ χρησιμοποιώ τα δικά μας τα κρητικά λασιθιώτικα που είναι σκληρά και πολύ αρωματικά, οπότε δεν βάζω κανένα άλλο άρωμα  αλλά ταιριάζει πολύ και η μαστίχα και η βανίλια . Πολύ ωραία της πηγαίνει και το μοσχοκάρυδο σε μικρή ποσότητα.  Για το Οροπέδιο του Λασιθίου σας έχω ξαναμιλήσει. Για την περιοχή μας είναι εγγύηση τα όσπρια, οι πατάτες και τα κηπευτικά του, αλλά και τα πολύ ιδιαίτερα μικρού σχετικά μεγέθους μήλα . Δεν  είναι φιρίκια (παράγονται και τέτοια), αλλά μικρά κόκκινα μήλα πολύ αρωματικά και νόστιμα.

photo6

Δεν ξέρω αν μπορούν να βρεθούν εκτός Κρήτης γιατί η παραγωγή δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη μαρμελάδα μας μήλα της επιλογής μας.

 

Παρατηρήσεις

1)Αν βάλουμε μοσχοκάρυδο το προσθέτουμε πριν πολτοποιήσουμε τα μήλα με το σιρόπι.

2)Ειδικά σ’ αυτή τη μαρμελάδα, βάζω  περισσότερο νερό απ’ ότι συνηθίζω σε άλλες με μαλακά φρούτα και βράζω από την αρχή το φρούτο με τη ζάχαρη. Έτσι καραμελώνουν ελαφρά τα μήλα και νομίζω ότι γίνεται νοστιμότερη.  Γίνεται βέβαια και με τον τρόπο που συνηθίζω στα υπόλοιπα φρούτα, δηλαδή να βράσουμε πρώτα το φρούτο με το νερό  και αφού πολτοποιήσουμε να προσθέσουμε τη ζάχαρη. Έτσι είναι κάπως πιο βελουτέ γιατί τα μήλα μαλακώνουν πιο εύκολα οπότε αν προτιμάτε τις πιο βελουδένιες μαρμελάδες προτιμείστε αυτόν τον τρόπο.

3)Ανάλογα με την ποικιλία των μήλων που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορεί να αλλάξει ο χρόνος βρασμού. Κάποια είναι πολύ μαλακά. Εγώ χρησιμοποιώ συνήθως σκληρά μήλα στην κατσαρόλα ή στο φούρνο γιατί τα πολύ μαλακά μου φαίνεται πως γίνονται σαν αλεύρι όταν ψήνονται…

Καλή επιτυχία!  

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο