Αλμυρά

Φασόλια γίγαντες με χοιρινό στο φούρνο

Φασόλια γίγαντες με χοιρινό στο φούρνο

Εορταστικό πιάτο που λίγοι θα του αντισταθούν!

Πολύ συχνά στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας απ’ ότι γνωρίζω, το κρέας συνδυάζεται με όσπρια. Καθαρό, νωπό κρέας ή παράγωγά του. Ειδικά το χοιρινό και τα παράγωγά του (λουκάνικααπάκισύγλινα)   και το κρέας προβάτου ταιριάζει εξαιρετικά με τα φασόλια και τα ρεβύθια.  Ήδη έχω δώσει στην συνταγή μου για τους κλασικούς γίγαντες  πλακί φούρνου μια τέτοια εκδοχή.

photo2

Τα μερακλίδικα αυτά πιάτα που θέλουν τη φροντίδα και το χρόνο τους,  συνηθίζονται κυρίως τις Κυριακές μιας και οι περισσότερες οικογένειες σήμερα συγκεντρώνονται κυρίως τις Κυριακές γύρω από ένα τραπέζι.

photo3

Το φαγητό αυτό το φτιάχνω πιο συχνά με κλασικούς λευκούς γίγαντες. Αυτή τη φορά είχα εκλεκτούς μαύρους γίγαντες Καστοριάς, πεσκέσι των αγαπημένων μου από τη Θεσσαλονίκη. Έτσι άλλαξα λίγο τη συνταγή για να προσαρμόσω το πιάτο μου στη πιο γήινη γεύση των μαύρων γιγάντων, Φυσικά γράφω στις παρατηρήσεις τις διαφορές της συνταγής αν οι γίγαντες είναι λευκοί και θα συμπληρώσω με φωτογραφίες όταν χρησιμοποιήσω τέτοιους.

photo4

Στον υπότιτλο της συνταγής αναφέρω ότι το πιάτο είναι εορταστικό. Είναι γιατί  το κρέας με όσπρια (ειδικά με ρεβίθια αλλά συχνά και με φασόλια) συνηθιζόταν παλιότερα ακόμη και σε γαμήλια τραπέζια σε πολλές περιοχές.

photo5

Ακόμη και σήμερα, ακόμη κι αν δεν σερβιριστεί σ’ αυτό καθαυτό το τραπέζι του γάμου, συνηθίζεται στις συνεστιάσεις των προγαμιαίων συναθροίσεων (ναι, κάποιοι ευτυχώς κάνουν ακόμη ανοικτούς γάμους με στόλισμα κρεβατιού, πρόγαμο , μεταφορά προικιών, γαμοκούλουρα κλπ).

photo6

Από τώρα και μετά και όσο χειμωνιάζει θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή για κυριακάτικα τραπέζια αλλά και σαν πιάτο μέσης σε φιλικά μαζώματα.

photo7

Παρατηρήσεις

  • Στο φαγητό αυτό, όταν χρησιμοποιώ λευκούς γίγαντες, μπορεί να βάλω φρέσκια ντομάτα. Στους μαύρους όμως γίγαντες θεωρώ ότι πηγαίνει καλύτερα η πιο συμπυκνωμένη γεύση του πελτέ ή της μαγειρεμένης ντομάτας . Επειδή φέτος για διάφορους λόγους δεν έφτιαξα βρασμένη σάλτσα, έβαλα πελτέ. Υποθέτω ότι θα ταιριάζει και χυμός τομάτας από κονσέρβα, αν και συνήθως εγώ χρησιμοποιώ κονκασέ.
  • Στους λευκούς γίγαντες προσθέτω αν έχω μερικά κλαδιά μαϊντανό πριν βάλω το φαγητό στο φούρνο και λιγότερες λιαστές ντομάτες (ή καθόλου αν δεν έχω)
  • Τα σκορδάκια τα βάζω χωρίς να τα ξεφλουδίσω, ίσα για να δώσουν λίγο άρωμα στο φαγητό. Αυτό κάπως το λένε οι τεχνικοί της κουζίνας αλλά μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή ενώ το κάνω πολύ συχνά στα φαγητά μου.
  • Το φαγητό γίνεται και με μικρά φασόλια με διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα βέβαια. Κι έτσι είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο.
  • Προτιμώ το συνδυασμό χοιρινό-όσπρια από τα υπόλοιπα κρέατα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ο πιο ωραίος! Είναι θέμα γούστου πάντα…Προτιμείστε ούτως ή άλλως κρέας χωρίς κόκκαλο. Η σάλτσα είναι πολύ νόστιμη για να την αφήσουμε αβούτηχτη!

 

Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα από αύριο! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο