Vegan/vegetarian

Μελιτζανοπίλαφο

Μελιτζανοπίλαφο

Η εξέλιξη μιας συνταγής…

Με τις τελευταίες μελιτζάνες του μπαξέ που είχαν ξεχαστεί στο ψυγείο –και μάλιστα ήταν κακοτερένιες όπως λέμε στην Κρήτη – και με μια χούφτα ρύζι φτιάξαμε ένα πρόχειρο καθημερινό φαγάκι οικονομικό και υγιεινό. Ο συνδυασμός του ρυζιού με λαχανικά παντός είδους δίνει σε όλη την Ελλάδα μερικά από τα πιο δημοφιλή καθημερινά πιάτα.

photo2

Οι μελιτζάνες  (και άλλα λαχανικά) συνδυάζονται  στην Κρήτη με  χόντρο (σπασμένο στάρι) και με ξινόχοντρο ακόμη και στις μέρες μας. Όταν νηστεύουμε βάζουμε χόντρο, όταν δεν νηστεύουμε ξινόχοντρο. Σε διάφορες αναλογίες.

photo3

Σε κάποια μαγειρέματα υπερισχύουν οι μελιτζάνες . Ο χόντρος ή ο ξινόχοντρος μπαίνουν περισσότερο για να δέσουν τη σάλτσα και για να γίνει πιο χορταστικό το φαγητό.  Σε κάποια άλλα υπερισχύει η χόντρος,  και η μελιτζάνα και άλλα λαχανικά απλώς γαρνίρουν. Όταν το ρύζι απέκτησε προσιτή τιμή, αντικατέστησε σε πολλά φαγητά το σπασμένο στάρι.

photo4

Έτσι το μελιτζανοπίλαφο είναι στην ουσία εξέλιξη μιας συνταγής  που ήθελε να παντρεύονται οι μελιτζάνες με χόντρο. Παρόλο που με το στάρι το πιάτο γίνεται πιο υγιεινό (και πιο νόστιμο  ισχυρίζονται αρκετοί), πιο συνηθισμένο και πιο εύκολο είναι με το ρυζάκι.  Το έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι και μαγειρεύεται πιο γρήγορα από το χόντρο. Μελιτζάνες υπάρχουν ακόμη και μάλιστα υπαίθριες  και το φαγάκι αυτό είναι μια λύση, γρήγορη αλλά όχι πρόχειρη…

photo5

Υλικά:

3-4 μέτριες μελιτζάνες οποιασδήποτε ποικιλίας (πάνω κάτω 600gr)

½ -3/4  κούπας  ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

2-3 σκελίδες σκόρδο

2-3 μέτριες ντομάτες (περίπου 400gr)

5-6 κλαδάκια μαϊντανό

¾- 1 κούπα ρύζι καρολίνα ή νυχάκι

Αλάτι

Πιπέρι

Προαιρετικά 1 κύβο λαχανικών

Επί το έργον:

photo6

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μεγαλούτσικους κύβους . Τις βάζουμε για μισή ώρα σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι σε καρεδάκια και το σκόρδο. Όταν αρχίσει το κρεμμύδι να μαραίνεται  προσθέτουμε τις μελιτζάνες και λίγο νεράκι.

photo7

Μέχρι να πάρουν βράση τρίβουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε κι αυτές. Ψιλοκόβουμε και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε. Όταν μαλακώσουν κάπως οι μελιτζάνες (σε 20 λεπτά περίπου) προσθέτουμε 1,5 -2 κούπες νερό (διπλάσιο από το ρύζι που σκοπεύουμε να βάλουμε) και τον κύβο αν χρησιμοποιήσουμε.

photo8

Μόλις  αρχίσει ξανά ο βρασμός προσθέτουμε το ρύζι αφού το ξεπλύνουμε σε ένα σουρωτήρι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά περίπου. Πρέπει να μείνει με λίγο ζουμάκι το φαγητό. Ανακατεύουμε αν χρειάζεται προσεκτικά, να μη διαλυθούν οι μελιτζάνες.

photo9

Το απομακρύνουμε από το μάτι και το σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μια πετσέτα για να τραβήξει τα υγρά του.

photo10

Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με φέτα ή κάποια σαλάτα κατά προτίμηση με βάση το γιαούρτι. Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι ακόμη αν θέλουμε.

photo11

Παρατηρήσεις:

1)Αν θέλουμε το πιάτο πιο ζουμερό δεν σκεπάζουμε με την πετσέτα αλλά σερβίρουμε μόλις κατεβάσουμε την κατσαρόλα από το μάτι.

2) Το μελιτζανοπίλαφο μπορεί να γίνει και με μελιτζάνες από την κατάψυξη αλλά τότε θα πρωτομαγειρέψουμε την ντομάτα με το μαϊντανό και θα προσθέσουμε τις μελιτζάνες μαζί με το ρύζι γιατί θα λιώσουν. Επίσης αν δεν συνηθίζετε να ξεπικρίζετε τις μελιτζάνες μπορείτε να τις προσθέσετε χωρίς ξεπίκρισμα.

3)Σε κάποιους αρέσει με μεγαλύτερη ποσότητα ρυζιού αλλά εμείς προτιμούμε να υπερισχύουν οι μελιτζάνες. Άλλωστε μελιτζανόρυζο είναι το φαγητό, όχι ρυζομελίτζανο!!! Πάντως οι αναλογίες είναι θέμα επιλογής. Το ίδιο ισχύει και για το ελαιόλαδο. Σε παλιότερες εποχές οι νοικοκυρές μπορεί να έβαζαν και ολόκληρη την κούπα το ελαιόλαδο για τα παραπάνω υλικά. Τώρα το μειώνουμε κι εμείς όπου γίνεται…

4)Στην κρητική κουζίνα τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται με φειδώ, ιδιαίτερα σ’ αυτά τα καθημερινά πιάτα. Το πολύ πολύ λίγο πιπεράκι. Είμαστε περισσότερο των μυρωδικών.Παρόλα αυτά αν σας αρέσει το μπούκοβο ή η πάπρικα, ταιριάζουν μ’ αυτό το πιάτο σε καυτερή ή σε γλυκιά εκδοχή. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψιλοκόψουμε μια πιπεριά φρέσκια στην κατσαρόλα μας . Οι πιο τολμηροί μπορούν να βάλουν κι ένα κλαδάκι βασιλικό!

Καλή σας μέρα!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο