Αχλαδάκια καρύδας και αμυγδάλου με ζαχαρούχο γάλα

Κέρασμα για χαρές!

photo1

Η πρώτη ανάρτηση μετά από χαρμόσυνα οικογενειακά γεγονότα είναι ως συνήθως γλυκό. Για την πανέμορφη μικρούλα που ήρθε στην οικογένειά μας διάλεξα ένα μικρό γλυκό – γλυκό , παραλλαγή των κλασικών νησιώτικων αμυγδαλωτών.

 

photo2

Η συνταγή είναι της φίλης μου της Ελ. και την έχω δοκιμάσει αρκετές φορές αλλά ήθελα μια «ειδική περίσταση» για να τα φτιάξω στο σπίτι μου. Η Ελ.  την έχει από τη μαμά της. Η αριστοκρατική κυρία από το Ρέθυμνο είχε την έμπνευση να αντικαταστήσει μέρος της αμυγδαλόψιχας με καρύδα και να πλάσει όλο αυτό το μείγμα με ανθόνερο και ζαχαρούχο γάλα. Έτσι μας  έδωσε ένα γλυκάκι απαλό και φινετσάτο, εύκολο στην παρασκευή του  και ιδιαίτερα νόστιμο. 

photo3

 

Εύκολο, αλλά το μυστικό του το έχει. Η  Ελ. μου το επεσήμανε:  « Μην τα αφήσεις πολύ στο φούρνο γιατί θα σκληρύνουν όταν κρυώσουν».Αν ο χρόνος ψησίματος είναι ο σωστός, όταν κρυώσουν έχουν απέξω μια στέρεη κρούστα και από μέσα είναι ελαφρά υγρά σαν σιροπιασμένα.

photo4

Το ζαχαρούχο γάλα τα κάνει όσο πρέπει γλυκά και είναι ένας πολύ επιτυχημένος νεωτερισμός πάνω στην παραδοσιακή συνταγή που θέλει ασπράδι αυγού για το πλάσιμο των αμυγδαλωτών. Δεν ξέρω γιατί, αλλά κι αυτό το συστατικό, το ζαχαρούχο γάλα, ήταν από τα στοιχεία που συνέβαλαν στο να επιλέξω αυτό το γλυκό για τη γέννηση της εγγονής μου. Δεν βγάζει λίγο παιδικότητα;

photo5

Η σύσταση των κερασμάτων αυτών είναι θα έλεγα ιδανική για κέρασμα που αφορά παιδικές χαρές. Λευκά, νόστιμα, αρωματικά, εύκολα στην παρασκευή τους. Από δω θέλω να  πω στην Ελ.–μαζί με το ευχαριστώ που πρόθυμα μου εμπιστεύτηκε τη συνταγή της μαμάς της- ότι τα αχλαδάκια της έχουν τη φινέτσα και τη γλύκα της!

photo6

Υλικά:

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397 gr)

250 gr ινδική καρύδα

250 gr αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα στο multi

2-3 κουταλιές  (30-45 ml) ανθόνερο

Καρφάκια γαρύφαλλου για τα κοτσανάκια

Άχνη ζάχαρη για το τύλιγμα

Επί το έργον:

photo7

Ανακατεύουμε την τριμμένη αμυγδαλόψιχα με την καρύδα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα.  Ζυμώνουμε και σταδιακά ρίχνουμε όσο ανθόνερο χρειαστεί  (2 ή 3 κουταλιές) για να  έχουμε ένα μείγμα που να πλάθεται και να μην έχει ρευστότητα.

photo8

Αφήνουμε να περιμένει 10 λεπτά. Παίρνουμε κομματάκια σε μέγεθος καρυδιού και τους δίνουμε σχήμα μικρού αχλαδιού.

photo9

Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Λίγο πριν γεμίσει το ταψί ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς ώστε τελειώνοντας τα αχλαδάκια να έχει φτάσει στη θερμοκρασία.

photo10

Καρφώνουμε στην κορυφή τους ένα γαρύφαλλο σας κοτσανάκι.

photo11

Δεύτερη φορά…

Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα  για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε ότι ο πάτος τους έχει χρυσίσει. Μπορεί να φαίνονται μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν σκληραίνουν. 

photo12

Αφήνουμε να κρυώσουν και τα τυλίγουμε ένα ένα σε αχνοζάχαρη. Τα τοποθετούμε σε καραμελόχαρτα και κερνάμε!

photo13

Παρατηρήσεις:

1)Έφτιαξα δύο φορές αυτές τις μέρες τα αχλαδάκια. Θεωρώ ότι ήταν  καλύτερα όταν πήρα άψητη ψίχα αμυγδάλου και την άσπρισα εγώ με τον τρόπο που περιγράφω αναλυτικά εδώ.

photo14

Δεύτερη φορά…

Πριν την αλέσω την άφησα να στεγνώσει εντελώς  σε φούρνο που είχε θερμανθεί για άλλο λόγο και ήταν σβησμένος πλέον. Δεν τα καβουρδίζουμε  (δεν θέλουμε βέβαια να μαυρίσουν τα αμύγδαλά μας και τελικά τα αχλαδάκια μας).

2)Σε ένα μέρος της ζύμης έβαλα σταγόνες κόκκινου χρώματος ζαχαροπλαστικής και έφτιαξα για δοκιμή ροζ αμυγδαλωτά.
photo15

 Ωραία ήταν αλλά το χρώμα έχασε λίγο τη λάμψη του στο ψήσιμο. Ίσως δεν ήταν κατάλληλο για φούρνο.

3)Με τις παραπάνω ποσότητες έφτιαξα 45 μεγαλούτσικα αχλαδάκια.

4) Η ανάρτηση ετοιμάστηκε χθες βράδυ αλλά επειδή τέλειωσε αργά δημοσιεύεται σήμερα. Έτσι τα γλυκάκια μου κεράστηκαν για δεύτερη φορά και οι νέοι δοκιμαστές είχαν μόνο καλά λόγια να πουν!

photo16

Δοκιμάστε  την συνταγή της φίλης μου και εύχομαι σε χαρές να τη χρησιμοποιήσετε κι εσείς!

 

Print Friendly, PDF & Email