Πώς φτιάχνουμε χαρουπάλευρο-χαρουπόσκονη

Ίδια ή διαφορετικά;

dsc_0462

Οι συστηματικοί αναγνώστες της σελίδας , γνωρίζουν από πολύ νωρίς την ενασχόλησή μου με το χαρούπι και τα παράγωγά του. Η ανάρτηση για την παρασκευή του χαρουπόμελου είναι από τις πιο παλιές και τις πιο δημοφιλείς.

dsc_0466

Από τότε βέβαια  είχα βάλει στόχο να φτιάξω χαρουπάλευρο που να μου αρέσει. Και φυσικά να δω ποιες είναι οι διαφορές του χαρουπάλευρου από την χαρουπόσκονη και ποιο από τα δυο είναι εφικτό να παρασκευαστεί στο σπίτι. Όσους ρώτησα από την περιοχή μου (ηλικιωμένους και ηλικιωμένες) τα θεωρούσαν το ίδιο πράγμα και δυστυχώς κανείς δεν είχε να μου δώσει μια μέθοδο παρασκευής αξιόπιστη.  

dsc_0463

Το ίδιο διαπίστωσα και από την ομολογουμένως εκτενή και χρονοβόρα έρευνά μου στο διαδίκτυο. Οι περισσότερες ξένες ιστοσελίδες αναφέρονται στο carob flour και στο carob flower  ως  ίδια υλικά. Μια μικρή αναζήτηση θα σας πείσει… Είδα ότι τα διαφοροποιούν κάποιες εταιρείες τυποποίησης και κατέληξα ότι ονομάζουν χαρουπόσκονη τον αλεσμένο φλοιό του «φασολιού»  του χαρουπιού, ενώ χαρουπάλευρο το προϊόν που προκύπτει από την άλεση ολόκληρου του  λοβού μαζί με τα σποράκια.  

dsc_0464

Οι πληροφορίες μου από μαρτυρίες ανθρώπων που θυμούνται την χαρουπόσκονη ως υποκατάστατο του καφέ  και του κακάου λένε ότι καβουρδίζανε το φλοιό του χαρουπιού, χωρίς τα σποράκια και έφτιαχναν αρωματικό ρόφημα με σοκολατένια γεύση.

dsc_0453

Έτσι κι εγώ καβούρδισα πιο πολύ ένα μέρος της σκόνης μου (δείτε παρακάτω) για να τη χρησιμοποιήσω σε ροφήματα.  Άρχισα να πειραματίζομαι με ωμά ώριμα χαρούπια, με αποξηραμένα στον ήλιο ,  άλλοτε με ολόκληρο το χαρούπι και  άλλοτε μόνο με το φλοιό του.

dsc_0457

Επιτέλους, φέτος κατόρθωσα κι έφτιαξα αξιοπρεπέστατο χαρουπάλευρο-χαρουπόσκονη . Μάλιστα για να πιστοποιήσω την ποιότητά του, αγόρασα και έτοιμο χαρουπάλευρο από προμηθευτή της εμπιστοσύνης μου και διαπίστωσα ότι πέρα από μικρές διαφορές στην υφή (πιο λεπτοτριμμένο το αγοραστό) ήταν τα ίδια σε γεύση. Υπόψη ότι τα δοκίμασα ωμά, ως αλεύρια.

dsc_0354

Έφτιαξα χαρουπάλευρο δύο φορές, αλλά δυστυχώς έφτιαξα μικρή ποσότητα λόγω …έλλειψης εξοπλισμού. Εκεί εξάλλου οφειλόταν και η διαφορά στην υφή.   Φοβήθηκα ότι θα «έκαιγα» το multi μου – δεν είχα μαζί μου το πιο δυνατό blender μου- και έτσι έμεινα σε μικρή ποσότητα που δοκιμάσαμε όμως και ως ρόφημα και ως υποκατάστατο σοκολάτας στα πολύ εύγευστα και υγιεινά μπισκοτάκια των φωτογραφιών (η συνταγή τους προσεχώς…).

dsc_0311

Όταν προσπάθησα να τρίψω τα σποράκια το μηχάνημα αποδείχθηκε παντελώς  αδύναμο και ακατάλληλο κι έτσι εγκατέλειψα την προσπάθεια.

dsc_0458

Η αλήθεια είναι ότι μετά που λύθηκε η περιέργειά μου για το πώς τέλος πάντων παρασκευάζεται αυτή η μεγάλης θρεπτικής αξίας σκόνη, κατέληξα ότι είναι προτιμότερο να αγοράζουμε το χαρουπάλευρό μας από εταιρείες ή μύλους της εμπιστοσύνης μας γιατί το κόστος παρασκευής στο σπίτι μάλλον είναι υψηλό. 

dsc_0459

Ίσως αν κάποιος έχει μια καλή μηχανή άλεσης του καφέ ή των μπαχαρικών να αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει να φτιάξει χαρουπόσκονη στο σπίτι . Η συνταγή απευθύνεται κυρίως στους κατόχους τέτοιων μηχανών. Οι  υπόλοιποι ας αρκεστούμε στην χρήση του έτοιμου προϊόντος τουλάχιστον μέχρι να εξασφαλίσουμε κατάλληλο εξοπλισμό, αφού βεβαιωθούμε ότι δεν περιέχει άλλες προσμίξεις που μειώνουν την αξία του.

dsc_0460

Υλικά:

Χαρούπια

Νερό

Επί το έργον:

Πλένουμε πολύ καλά τα χαρούπια και τα σπάμε σε κομμάτια  3-5 εκατοστών . Με τη βοήθεια μιας πένσας αυτό γίνεται πολύ εύκολα (συμβουλή σχολιαστών στο χαρουπόμελο). Βάζουμε τα χαρούπια να βράσουν με νερό που τα καλύπτει (εγώ για 1 κιλό χαρούπια έβαλα 3 lt νερό, αλλά λίγο πάνω λίγο κάτω θεωρώ ότι δεν έχει σημασία) και μετράμε 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. 

dsc_0238

Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να μείνουν 20-24 ώρες μέσα στο νερό (ή και λιγότερες αν δούμε ότι έχουν μαλακώσει αρκετά). Σουρώνουμε και παίρνουμε το υγρό (δεν το πετάμε, το συμπυκνώνουμε σε χαρουπόμελο αλλά παίρνουμε πολύ λιγότερο αναλογικά γιατί δεν έχουν εκχυλιστεί όλα τα σάκχαρα των χαρουπιών ).  Αφήνουμε να στραγγίξουν τα χαρούπια μας,  και νωπά όπως είναι τα ανοίγουμε και απομακρύνουμε τα σποράκια.

xaroypalevro

Τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια , όσο πιο μικρά μπορούμε, με ένα μαχαίρι . Τα απλώνουμε σε ταψί και αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς. Τα φουρνίζουμε σε θερμοκρασία 80-100 βαθμούς  Κελσίου για 4 ώρες τουλάχιστον.

xaroypalevro1

Την δεύτερη φορά χρειάστηκε να ξαναφουρνίσω τα χαρούπια μου (είχα φαγητό φούρνου και έβαλα στον ήδη θερμό φούρνο τα κομματάκια των χαρουπιών μετά που έβγαλα το ταψί).  

dsc_0250

Πιθανόν λοιπόν  να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την αποξήρανση ανάλογα πόσο σαρκώδη ήταν τα χαρούπια και πόση υγρασία έχουν συγκρατήσει. Όταν  αποξηρανθούν εντελώς –να γίνουν χάβδαλο λέμε εδώ στην Κρήτη- τα αλέθουμε λίγα λίγα.

xaroypalevro2

Περνάμε τη σκόνη από σήτα ή κόσκινο. Αυτή που μένει, η πιο χοντρή, μπορεί να καβουρδιστεί και να ξανααλεστεί . Είναι καλύτερη καβουρδισμένη αν χρησιμοποιηθεί σε ροφήματα.

dsc_0453-001

Παρατηρήσεις:

1)Δεν άφησα τα χαρούπια περισσότερο χρόνο στο νερό κι αυτό όπως προανέφερα ήταν εις βάρος της ποσότητας του χαρουπόμελου, αλλά ήθελα να είναι γλυκιά η σκόνη που θα έπαιρνα από την άλεσή τους οπότε τα σούρωσα πιο νωρίς.

2) Δεν συνιστώ υψηλότερη θερμοκρασία αποξήρανσης για να μην καταστραφούν περισσότερα συστατικά των χαρουπιών.

3)Μένει να δοκιμάσω το μούσκεμα των χαρουπιών σε χλιαρό νερό για να αποφύγω το βρασμό τους αλλά δεν ξέρω αν θα έχω άλλα χαρούπια φέτος. Επιφυλάσσομαι…

4)Οι δοκιμές μου στηρίχθηκαν σε σχόλιο στην ανάρτηση για το χαρουπόμελο  (δείτε την τελευταία σχολιάστρια). Παρόλο που παράλλαξα τη μέθοδό της, στην ουσία βασίστηκα πάνω της. Ευχαριστώ πολύ Κλεοπάτρα (ελπίζω να δεις την ανάρτηση). Κι εδώ να πω κι ένα παράπονο: πολλοί έχουν αντιγράψει την παρασκευή του χαρουπόμελου  (και όχι μόνο…) και  πληροφορίες για την χαρουπιά χωρίς καμία αναφορά στην πηγή.  Δεν εννοώ το copy-paste που ούτως ή άλλως είναι παράνομο, αλλά τουλάχιστον είναι προφανές και γίνεται άμεσα αντιληπτό.  Εννοώ άλλες αναρτήσεις για το χαρουπόμελο (και όχι μόνο) στις οποίες επίσης είναι προφανής ο «συμβουλευτικός ρόλος» (!!!) της σελίδας …  Ας μην ανέφεραν το cretangastronomy  αλλά έστω τις πηγές που εγώ πάντα παραθέτω στο τέλος της ανάρτησής μου.  Τέλος πάντων- απλά για ενημέρωση όσων δεν έχουν ανάλογες εμπειρίες- ένα άρθρο,  μια ανάρτηση, μια εργασία, ένα βιβλίο γίνονται πιο αξιόπιστα  αν αναφέρονται οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία  τους.

Συνεχίζεται…

Καλό απόγευμα! 

 

Ζύμη τάρτας με ελαιόλαδο και η γαλατόπιτα της ημέρας
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Για τη ζύμη
 1. 60 gr κορν φλάουρ
 2. 180 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 3. 1 κουταλάκι μπέικιν
 4. Ελάχιστο αλάτι
 5. 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
 6. 50 gr ζάχαρη
 7. 1 αυγό
 8. 2 κουταλιές κρύο νερό (προαιρετικά)
 9. Ξύσμα ενός λεμονιού
 10. 1 σωληνάκι βανίλια
Για τη γέμιση
 1. 750ml πλήρες γάλα
 2. 30 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 3. 50 gr σιμιγδάλι ψιλό
 4. 180 gr ζάχαρη
 5. 2 μεγάλα αυγά
 6. 50 gr βούτυρο (δείτε παρατηρήσεις)
 7. 2 σωληνάκια βανίλια
 8. 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
Για την επικάλυψη
 1. 1 αυγό
 2. 2 κουταλιές ζάχαρη
 3. 1 κουταλιά νερό
 4. Προαιρετικά, 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα και 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη για το πασπάλισμα της ζύμης
 5. Για το σερβίρισμα αχνοζάχαρη και κανέλα
Οδηγίες
 1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα 4 πρώτα υλικά. Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε το αυγό με τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο , το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια. Τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού. Ζυμώνουμε με το χέρι ίσα που να απορροφηθούν τα υλικά από τα υγρά χωρίς να ταλαιπωρήσουμε τη ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε το νερό. Βάζουμε τη ζύμη για ένα μισάωρο τουλάχιστον στο ψυγείο.
 2. Ετοιμάζουμε την κρέμα: Βάζουμε 2 κούπες από το γάλα με τις βανίλιες και την κανέλα να κάψει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το σιμιγδάλι και το αλεύρι. Χτυπάμε στο multi τα αυγά με το υπόλοιπο γάλα και το μείγμα του σιμιγδαλιού. Αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ το μείγμα και προσθέτουμε λίγο λίγο τη μισή περίπου ποσότητα από το καυτό γάλα χτυπώντας ταυτόχρονα με ένα πιρούνι (όπως κάνουμε στο αυγολέμονο με το ζουμί). Αναποδογυρίζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση και να πήξει ελαφρά. Αποσύρουμε από το μάτι προσθέτουμε το βούτυρο (και την κανέλα αν την έχουμε ξεχάσει όπως εγώ!) . Αφήνουμε στην άκρη.
 3. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, ανοίγουμε με το χέρι ή με τον πλάστη για τάρτες τη ζύμη σε φύλλο, με σχήμα και μέγεθος του σκεύους που θα ψήσουμε την γαλατόπιτα (λαμβάνοντας υπόψη ότι θέλουμε και 2-3 εκατοστά για τα τοιχώματα… Όπως είναι με το χαρτί μεταφέρουμε το φύλλο στο σκεύος ψησίματος. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και τη ζάχαρη. Αδειάζουμε την κρέμα και ισιώνουμε. Χτυπάμε τα υλικά της επικάλυψης στο multi ή σε ένα πιάτο και περιχύνουμε την γέμιση. Απλώνουμε με ένα κουτάλι να καλυφθεί παντού. Ψήνουμε τη γαλατόπιτα για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε. Είναι καλύτερη την ίδια μέρα αλλά τρώγεται και την επόμενη ευχάριστα.
Σημειώσεις
 1. 1)Επειδή το γάλα που χρησιμοποίησα ήταν παχύ πρόβειο γάλα, παρέλειψα εντελώς το βούτυρο αλλά έβαλα ένα μέρος από την τσίπα του γάλκτος.
 2. 2)Ίσως σας φανεί υπερβολική η χρήση της κανέλας σε τρεις θέσεις σ’ αυτό το γλυκό, αλλά εμείς είμαστε λάτρεις και δεν θέλω να την παραλείψω. Μπορείτε να παραλείψετε τη μια θέση…
 3. 3)Η ζύμη είναι καλό να μείνει στο ψυγείο έστω μισή ώρα όπως άλλωστε κάνουμε και στις βουτυράτες ζύμες για τάρτα.
 4. 4)Μπορούμε να χτυπήσουμε στο χέρι τα αυγά με το γάλα και το μείγμα του αλευριού της κρέμας, αλλά τότε καλό είναι να το περάσουμε από σήτα πριν προσθέσουμε το καυτό γάλα για να μη σβολιάσει.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email