Ντομάτες λιαστές, έτσι ή αλλιώς…

Χρώματα κι αρώματα κατ’ επιλογήν!

1-DSC_0209

Από τα καλύτερα του Σεπτέμβρη – που για μένα είναι ένας από τους πιο γλυκούς μήνες του χρόνου- είναι οι διαδικασίες διατήρησης και αποθήκευσης των διάφορων προϊόντων φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών. Λες και οι άνθρωποι ήθελαν ανέκαθεν να φυλακίσουν όσο καλοκαίρι μπορούν  σε βάζα , σε κιούπια και σε σακούλια!  

 

1-DSC_0216

Ακόμη και αν οι σύγχρονες μέθοδοι διατήρησης (βλ. κατάψυξη και κενό αέρος) έχουν υποκαταστήσει εν πολλοίς τις παλιότερες, ακόμη κι αν ο εκσυγχρονισμός των καλλιεργειών και των μεταφορών μας επιτρέπει να τρώμε «και αγγούρι το χειμώνα» κάποια πράγματα θα τα φτιάχνουμε πάντα σε συγκεκριμένες  εποχές γιατί και η γεύση έχει μνήμη! Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού με καλοκαιρινά φρούτα, σταφίδες, πετιμέζι, συκοπιταρίδες, παστοφάσουλα και φυσικά λιαστές (ή παστές όπως τις έλεγαν παλιότερα στην Κρήτη) ντομάτες .

1-DSC_0203

 

Ενώ τις φωτογραφίζω εδώ και 3-4 καλοκαίρια, πάντα κάτι προκύπτει και η ανάρτηση αναβάλλεται , οπότε τελικά γίνεται εκπρόθεσμη αφού ο καιρός χαλά και ο ήλιος δεν έχει πια τη δύναμη να τις ξεράνει . Ν α προτείνω λοιπόν λιαστές  ντομάτες όταν έχουν αρχίσει τα πρωτοβρόχια;  Όχι ότι δεν γίνονται και στο φούρνο, αλλά δεν είναι το ίδιο κατά τη γνώμη μου. Άλλη η νοστιμιά της ντομάτας του ήλιου!

1-DSC_0214

Έτσι φέτος  είπα ότι το πρώτο post του Σεπτέμβρη να είναι οι λιαστές ντομάτες. Όπως προανέφερα παλιότερα τις έλεγαν παστές, όπως παστά έλεγαν και άλλα αποξηραμένα λαχανικά όχι κατ’ ανάγκη αλατισμένα. Υπάρχει ήδη ανάρτηση για τα παστά φασολάκια και τα κολοκύθια.

1-DSC_0207

Οι λιαστές ντομάτες διατηρούνται στο ελαιόλαδο , αλλά μπορούν να διατηρηθούν και σκέτες αφού βέβαια αποξηραθούν εντελώς , να γίνου χάβδαλο όπως λέμε εδώ στην Κρήτη. Περασμένες σε γερή κλωστή , γίνονται υπέροχες κολαΐνες*  θα αποτελέσουν υπέροχο διακοσμητικό στην κουζίνα μας  για λίγες μέρες πριν τις φυλάξουμε κι αυτές σε βάζο ( έτσι κι αλλιώς για να τις χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο θα τις ξεπλύνουμε, αλλά θα τις μουσκέψουμε κιόλας) .

1-DSC_0211

Οι ντομάτες για λιάσιμο πρέπει να είναι μικρές και σφικτές για να μην έχουν πολλή υγρασία. Γι αυτό προτιμούμε τα μικρά ντοματάκια. Σαντορίνης τα ξέραμε παλιά, πομοντόρο τα λέμε τώρα… Όχι ότι δεν κάνουν οι άλλες ποικιλίες. Πολλές φορές έχω κόψει σε χοντρές φέτες σφικτές μικρές ντομάτες και τις έχω αποξηράνει. Η μέθοδος είναι η ίδια.

1-DSC_0205

Υλικά:

Ντομάτες (μικρές σφικτές ή ποικιλίας πομοντόρο)

Αλάτι ριζάτο

Ελαιόλαδο

Αρωματικά της αρεσκείας μας (σκόρδο, αρισμαρί, δάφνη, ρίγανη , κόκκους πιπεριού, καυτερή πιπεριά,  κλπ)

Επί το έργον:

1-liastes ntomates

Διαλέγουμε τις ντομάτες  (ώριμες αλλά γερές) και τις πλένουμε καλά .  Τις αφήνουμε να στραγγίξουν . Στρώνουμε ταψιά με χαρτί ψησίματος ή λαδόκολα , τις κόβουμε στα δύο ή σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγάλες και τις απλώνουμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, ώστε να μην ακουμπούν η μία στην άλλη. Αλατίζουμε με χοντρό (ριζάτο αλάτι) .

1-liastes ntomates1-001

Η ποσότητα της φωτογραφίας (μισό κουταλάκι περίπου) αλατίζει 3-4 κομμάτια. Σκεπάζουμε με τούλι και τις βγάζουμε στον ήλιο , σε μέρος που δεν πλησιάζουν γάτες, πουλιά, μυρμήγκια κλπ. Κάθε βράδυ τις βάζουμε μέσα στο σπίτι . Μετά από 1-2 μέρες τις μετακινούμε ελαφρά από τις αρχικές τους θέσεις.

1-liastes ntomates2

Συνήθως χρειάζονται 5-8 μέρες για να αποξηρανθούν ανάλογα τη θερμοκρασία και την ηλιοφάνεια. Ένα ελαφρό αεράκι συνήθως ευνοεί την αποξήρανση, αν δεν μεταφέρει σκόνη…

1-DSC_0171

Όταν αποξηραθούν τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις αποθηκεύουμε σε ΚΡΥΑ αποστειρωμένα βάζα  ή σε κολαΐνες : γεμίζουμε βαζάκια με τις ντομάτες , προσθέτουμε το αρωματικό της αρεσκείας μας  και τις καλύπτουμε με ελαιόλαδο. 

1-DSC_0199

 Διατηρούνται αρκετό καιρό. Εγώ τις έχω κρατήσει και περισσότερο από ένα χρόνο. 

1-DSC_0201

Αν δεν θέλουμε να τις αποθηκεύσουμε σε ελαιόλαδο, τις περνάμε σε χοντρή κλωστή και τις αφήνουμε να αποξηραθούν ακόμη περισσότερο. Τις αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα, σε μπολ που κλείνουν αεροστεγώς ή σε υφασμάτινα σακουλάκια.

1-DSC_0216

Παρατηρήσεις:

  • Το χαρτί ψησίματος απορροφά την υγρασία κι έτσι δεν έχουν μουχλιάσει ποτέ τα ντοματάκια μου. Αντικαθιστά πολύ ικανοποιητικά τις καλαμωτές που άπλωναν παλιά τα προς αποξήρανση προϊόντα.
  • Πολλοί προσθέτουν ξύδι μαζί με το ελαιόλαδο στα βάζα με τις ντομάτες. Εγώ δεν το συνηθίζω αλλά αν αρέσει μπορούμε να προσθέσουμε σε κάθε βάζο μια μικρή ποσότητα ( σε κάθε βάζο των 250 ml μια κουταλιά σούπας είναι αρκετό).
  • Προτιμώ να κάνω πολλά μικρά βαζάκια με διαφορετικό αρωματικό καθένα παρά ένα μεγάλο βάζο. Συνηθίζω περισσότερο το δεντρολίβανο , τη δάφνη και το σκόρδο με το φλούδι. Σε όλα τα βαζάκια βάζω πιπέρι σε κόκκους .
  • Τα ντοματάκια που θα διατηρήσουμε σε ελαιόλαδο μπορούν να έχουν μια μικρή ελαστικότητα, αν όπως σκοπεύουμε να μην τα βάλουμε σε λάδι πρέπει να αποξηρανθούν εντελώς (τα μουσκεύουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε).
  • Μπορούμε πριν τα βάλουμε στα βάζα να τα «περάσουμε» κανένα δεκάλεπτο από φούρνο στους 150 βαθμούς αναμμένο . Έτσι αφενός φεύγει κάθε ίχνος  υγρασίας αφετέρου έχουμε μια πιο σχολαστική «αποστείρωση».
  • Το ελαιόλαδο που μένει σε κάθε βάζο αφού καταναλώσουμε τις λιαστές ντομάτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το μαγείρεμα φαγητών και για σαλάτες. 
  • *κολαΐνα : κρητική λέξη που χρησιμοποιούμε για τα περασμένα σε κλωστή λουλούδια ή λαχανικά. Κολαΐνες ας πούμε είναι οι περασμένες σε κλωστή μαργαρίτες για το στεφάνι της Πρωτομαγιάς, οι λεμονανθοί που στολίζουμε  τον επιτάφιο και άλλα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια γιρλάντα ή ένα κολιέ…

Καλό μήνα! 

Κλασικό τουρσί κουνουπίδι - καρότο – πιπεριά
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. (Για δυο βάζα του κιλού)
  2. 450-500 gr κουνουπίδι
  3. 150-200 gr καρότα
  4. 100 gr πιπεριές κόκκινες κατά προτίμηση (για το χρώμα…)
  5. 2-3 κλαδιά σέλινο
  6. (Να είναι 650- 700 gr όλα μαζί τα λαχανικά, καθαρισμένα)
  7. 2 κουταλιές σούπας ημίχοντρο αλάτι (ριζάτο)
  8. 1 κουταλιά ξινό
  9. 2 κουταλάκια του γλυκού κόκκους πιπέρια χρωματιστά
  10. Περίπου 100 ml ξύδι ( 6-7 κουταλιές σούπας)
  11. Προαιρετικά, για κάθε βάζο μια μικρή καυτερή πιπεριά και μια σκελίδα σκόρδο
Οδηγίες
  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Χωρίζουμε σε μπουκετάκια το κουνουπίδι και κόβουμε σε ροδέλες ή σε ραβδάκια το καρότο και σε καρεδάκια ή σε ροδέλες τις πιπεριές.
  2. Βάζουμε αρκετό νερό να βράσει και όταν κοχλάσει προσθέτουμε τα λαχανικά (εκτός από το σέλινο) . Μετράμε 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναρχίσει ο βρασμός, αποσύρουμε από το μάτι και στραγγίζουμε το νερό. Κόβουμε και το σέλινο Βράζουμε στο βραστήρα ή σε κατσαρόλα νερό και διαλύουμε σε 500ml (2 κούπες) το αλάτι και το ξινό.
  3. Βάζουμε στα βάζα (που έχουμε αποστειρώσει) τα χλιαρά πλέον λαχανικά, από ένα κουταλάκι πιπέρια και την πιπερίτσα με το σκόρδο (αν βάλουμε). Μοιράζουμε την άλμη στα δυο βάζα και συμπληρώνουμε με ξύδι, να σκεπάζονται τα λαχανικά αλλά να μη ξεχειλίσουν τα βάζα. Κλείνουμε τα βάζα μας με τα καπάκια τους και αποθηκεύουμε το τουρσί σε δροσερό ντουλάπι για 15-20 μέρες . Όταν ανοίξουμε ένα βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο.
Σημειώσεις
  1. 1) Αν τα λαχανικά είναι πολύ φρέσκα και τρυφερά μειώνουμε το χρόνο ζεματίσματος 1-2 λεπτά. Δεν πρέπει να λιώσουν.
  2. 2) Έβαλα στο ένα μόνο βάζο πιπερίτσα και σκόρδο για να έχω και πικάντικο και πιο ήπιο τουρσί.
  3. 3) Βάζω ξύδι από κρασί όσο γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο για να μη χαλάσει πολύ το χρώμα των λαχανικών.
  4. 4) Μπορούμε να προσθέσουμε και 1-2 ραπανάκια σε ροδέλες ή σε ραβδάκια σ’ αυτό το τουρσί.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email