Αλμυρά

Κοτόπουλο με γλυστρίδα

Κοτόπουλο με γλυστρίδα

Μια παραδοσιακή συνταγή με ένα πολύ πρωτότυπο συνδυασμό!

1-DSCN0284

Το φαγητό αυτό το είχα πρωτοδοκιμάσει στο σπίτι μιας ξαδέλφης της μάνας μου, όχι όμως με ντομάτα αλλά αυγολέμονο. Πριν πολλά πολλά χρόνια σ’ ένα από τα τραπεζώματα με φίλους και συγγενείς που ακολούθησαν τον αρραβώνα μου.

1-DSCN0291-001

Στην Κρήτη, συνηθίζεται ακόμη και σήμερα (όχι βέβαια με την ίδια ένταση) οι συγγενείς να τραπεζώνουν κάθε νέο ζευγάρι. Αδέλφια, πρωτοξάδελφα, θείες , θείοι , συντέκνοι , κουμπάροι, φίλοι και γείτονες  των γονέων θεωρούν υποχρέωσή τους να καλέσουν τους αρραβωνιασμένους ή τους νιόπαντρους  ή τους καινούριους συντέκνους και κουμπάρους για να τους γνωρίσουν και να τους περιποιηθούν.

1-DSCN0297

Τώρα αυτό γίνεται σε πιο περιορισμένη κλίμακα τουλάχιστον στις αστικές και ημιαστικές περιοχές, αλλά παλιότερα μαζί με τον αρραβώνα, το γάμο, τη βάφτιση – όποιο ρόλο κι αν είχες- έβαζες και 5 κιλά μεσ’ το νερό! Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα τη σύσφιξη των οικογενειών, το καλωσόρισμα και την αποδοχή του νεοφερμένου στο σόι . Υπάρχει και σχετική παροιμία για τον πρώτο χρόνο του συμπεθεριού και της συντεκνιάς-κάπως ειρωνική βέβαια για την τελική εξέλιξη των σχέσεων-που δεν ξέρω αν λέγεται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

“Συμπεθέροι και συντέκνοι ό,τι φάνε τον πρώτο χρόνο…”

1-DSCN0287

Όπως είναι φυσικό τα τραπεζώματα αυτά είναι πλούσια και περιέχουν ό,τι  πιο νόστιμο και καλομαγειρεμένο έχει να επιδείξει κάθε νοικοκυρά. Σ’ ένα τέτοιο  λοιπόν μια από τις θείες είχε μαγειρέψει κοτόπουλο με γλυστρίδα φρικασέ. Η μάνα μου δεν το είχε φτιάξει ποτέ, αλλά όπως έμαθα συνηθιζόταν σε πολλές περιοχές της Ανατολικής κυρίως Κρήτης. Μάλιστα μαγειρευόταν ή με λεμόνι (ως ντελμπιέ ή αυγολέμονο) ή με ντομάτα.

1-DSCN0292

Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ δεν το φτιάχνω συχνά. Λατρεύω ωμή τη γλυστρίδα ως συστατικό της χωριάτικης σαλάτας ή ακόμη πιο απλή  με κρεμμύδι, λαδόξιδο και αγγουράκι , κάποιες φορές συνδυασμένη με καπνιστό ψάρι ή τόνο, και κάποιες με γιαούρτι σ’ ένα πρωτότυπο τζατζίκι.

1-κοτοπουλο γλυστριδα1

Φέτος όμως το άτακτο ζιζάνιο το έχει παρακάνει στον κηπάκο μας. Όπου μπορείτε να φανταστείτε! Σε γλάστρες, σε λουλούδια, σε ντοματιές , παντού! Ανεξάντλητο! Να φάνε και οι κότες που λένε…

1-DSCN0291-001

Οι ποσότητες αρκετές και για μαγείρεμα, οπότε μετά από χρόνια ξαναθυμηθήκαμε αυτό το πολύ νόστιμο παραδοσιακό πιάτο που ομολογουμένως χρειάζεται αρκετή γλυστρίδα. Προτίμησα την εκδοχή με την ντομάτα ως πιο καλοκαιρινή .

1-DSCN0290

Παρατηρήσεις

1)Πολλοί προσθέτουν πατάτες σ’ αυτό το φαγητό. Εγώ προτιμώ τις τηγανητές ως συνοδευτικό του πιάτου. Έτσι αλευρώνω ελαφρά το κοτόπουλο για να έχω λίγο άμυλο που θα βοηθήσει το μέλωμα της σάλτσας. Αν βάλουμε πατάτες μπορούμε να το παραλείψουμε.

2) Συνήθως στις εντράδες το λαχανικό είναι πάνω κάτω  ίσου βάρους με το κρεατικό. Οπότε μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα της γλυστρίδας  αν θέλουμε.

3)Θεωρώ ότι είναι καλύτερα ένα μέρος της ντομάτας να είναι κομματιαστή σ’ αυτό το φαγητό γι αυτό δεν τις τρίβω όλες αλλά κόβω με το μαχαίρι ένα μέρος. Φυσικά κάποιοι μπορεί να την προτιμούν εξ ολοκλήρου κομμένη ή εξ ολοκλήρου τριμμένη.

4)Για να μη μείνει η “κακή εντύπωση” από την παροιμία που αναφέρω παραπάνω για τις σχέσεις των συντέκνων κλπ στην Κρήτη -είναι άλλωστε γνωστό πόση σημασία δίνουμε στην συντεκνιά στο νησί- παραθέτω άλλη μια παροιμία για το κλείσιμο της ανάρτησης που δηλώνει τα αισθήματα των περισσότερων συντέκνων:
“Του συντέκνου μου ο σκύλος, σύντεκνος μου είναι και κείνος” 🙂 !!!

Καλό μεσημέρι!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο