Vegan/vegetarian

Καρπούζι με τυρί και άλλα: μια πλούσια καρπουζοσαλάτα!

Καρπούζι με τυρί και άλλα: μια πλούσια καρπουζοσαλάτα!

Ο γνωστός αγαπημένος συνδυασμός σε νεότερη εκδοχή!

To δίδυμο καρπούζι-τυρί (όποιο τυρί) είναι από τους πιο αγαπημένους μας συνδυασμούς το καλοκαίρι . Εντάξει, υποθέτω ότι δεν είμαστε οι μοναδικοί. Σε όλη την Ελλάδα τα φρούτα του καλοκαιριού συνδυάζονται με τυριά.  Πρόσφατα ξαναφάγαμε τα πρώτα φετινά σύκα με κρητική γραβιέρα και τα απολαύσαμε για μια φορά ακόμη.

1-DSC_0100

 

Στην Κρήτη ο πιο συνηθισμένος συνδυασμός  -όχι ότι είναι σπάνιοι οι υπόλοιποι- είναι τα σταφύλια με το τυρί   λόγω της αφθονίας τους αυτή την εποχή. Τουλάχιστον στην περιοχή μας, όλοι είχαν στο παρελθόν έστω μια μικρή κληματαριά κι έτσι απολάμβαναν το σταφυλάκι τους με το βρισκούμενο τυρί, συνήθως  σπιτικό τυροζούλι ή αθότυρο .

1-DSC_0096

Παρόλο λοιπόν που αγαπάμε αυτούς τους συνδυασμούς δεν είχα τολμήσει ποτέ να συμπληρώσω το πιάτο με ελαιόλαδο. Όταν την προηγούμενη εβδομάδα είδα μια συλλογή από τέτοιες φρουτοσαλάτες σε γνωστό περιοδικό συνταγών, ξεκίνησα δειλά δειλά με μια μικρή ποσότητα καρπουζιού  και παξιμαδιών.

1-DSC_0099

Τελικά καθιερώθηκε ως «δείπνο της εβδομάδας». Έχω φτιάξει αυτήν την καρπουζοσαλάτα  5 φορές, με 5 διαφορετικές παραλλαγές και είμαι πλέον σε θέση να εξάγω και συμπεράσματα για την καλύτερη εκδοχή!

1-DSC_0067

Το ντρέσινγκ της αρχικής συνταγής ήταν λεμονόλαδο, εγώ το εμπλούτισα με βαλσάμικο (2 φορές έβαλα λευκό, δυο φορές κλασικό), και μέλι. Δοκιμάσαμε τη σαλάτα με 4 διαφορετικά τυριά: Σκληρή φέτα, μαλακή φέτα, γραβιέρα, ξινομυζήθρα και με 4 διαφορετικά πασπαλίσματα: λιναρόσπορο, καρύδι , αναποφλοίωτο σουσάμι και μαυροσίσαμο. Έπεται δοκιμή και με ξερό αθότυρο και τυροζούλι…

1-DSC_0074

Συμπεράσματα: Καλύτερα η μαλακή φέτα και η ξινομυζήθρα και για το πασπάλισμα ο συνδυασμός του καρυδιού μαζί με μαυροσίσαμο ήταν ο πιο επιτυχημένος.  Τα παξιμαδάκια που χρησιμοποίησα ήταν μικρά κριθαρένια νταγκουλάκια , αρκετά αφράτα για να σπουν εύκολα και να απορροφούν και τα υγρά της σαλάτας.

1-DSC_0076

Εξακολουθώ να τη λέω σαλάτα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα πλήρες πιάτο για κάθε ώρα! Δείπνο; Πρωινό; Απογευματινό; Δεκατιανό; Επιδόρπιο; Όπως και να σκεφτώ αυτό το πιάτο νομίζω ότι είναι απολαυστικό. Δροσερό, ελαφρύ, χορταστικό! Τα απομεινάρια δε του πιάτου… άλλο να σας λέω κι άλλο να τα δοκιμάσετε!

1-DSC_0073

Παρατηρήσεις

 

  • Κόβουμε το καρπούζι σε κομμάτια πάνω από τα παξιμαδάκια , να μείνουν τα υγρά στο πιάτο μας.
  • Το λευκό βαλσάμικο μάλλον δίνει καλύτερη εμφάνιση στο πιάτο αλλά και με το κόκκινο είναι πολύ νόστιμο.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο