Σοκολατένια γεμιστά ξερά σύκα (και για όσους νηστεύουν)

Ένα εξαιρετικό υγιεινό  κέρασμα! 

1-DSC_0729

Τις συκομαΐδες  (ή συκομαγίδες ) τις ξέρετε; Αγαπημένο έδεσμα των νησιών μας και όχι μόνο. Σύκα μαζί με ξηρούς καρπούς, ποτό, κανελογαρύφαλλα και διάφορα άλλα ανάλογα τον τόπο και την συνταγή.

1-DSC_0730-001

Όχι δεν θα δώσω εδώ τη δική μου συνταγή για συκομαΐδες που σίγουρα έχουν περισσότερη φασαρία από αυτό εδώ το σοκολατάκι.  Θα περιμένει λίγο να αποξηράνω  τα φετινά σύκα μου, και ωστόσο προτείνω αυτήν την πολύ εύκολη συνταγή για νηστίσιμα κερασματάκια σύκου. Δεν είναι ακριβώς σοκολατάκια αυτού η σοκολάτα είναι λιγότερη από τα υπόλοιπα υλικά. 

1-DSC_0696-001

 

Όσοι έχουν αποθηκεύσει από το site τον τρόπο που αποξηραίνουμε τα σύκα θα έχουν δει ότι στις παρατηρήσεις προτείνω το τύλιγμα γεμιστών σύκων με σοκολάτα. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι και σε ιταλικές συνταγές προτείνονται τέτοιου τύπου γλυκά. Το είδα σε βιβλίο που αγόρασα, αλλά και σε πολλά ιταλικά sites.    

1-DSC_0725

 Ο συνδυασμός ξερού σύκου με ξηρούς καρπούς ( η συνταγή που είδα πρότεινε αμύγδαλο, εγώ συνηθίζω περισσότερο το καρύδι)  είναι τελικά συνηθισμένος σε αρκετές χώρες. Εμφανίζεται σε πολλές σύγχρονες συνταγές για «μπάρες ενέργειας» αλλά και παραδοσιακές αρκετών περιοχών.  

 

1-DSC_0741-001

Δεν ξέρω πόσο πίσω στο χρόνο πάει η προσθήκη σοκολάτας, πάντως σίγουρα είναι επιτυχημένη παρέμβαση. 

1-DSC_0742

Είχα  όλα κι όλα 22 ξηρά σύκα και καθόλου αμύγδαλα. Καρύδια είχα, αλλά υπήρχαν και 2 παστέλια αμυγδάλου στο ντουλάπι και μπήκα σε δίλημμα γιατί ήθελα να δοκιμάσω τον νέο συνδυασμό. Τελικά  χρησιμοποιήθηκαν τα παστέλια στη γέμιση και αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως κατάλληλα!

1-DSC_0734

Υλικά:

25 ξερά σύκα (κατά προτίμηση ολόκληρα )

120 gr παστέλι αμυγδάλου (ή καρύδια σε τέταρτα ή  καβουρδισμένα χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα)

50 gr ραβδάκια ζαχαρωμένης φλούδας εσπεριδοειδών

150 gr σοκολάτα κουβερτούρα

1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη

¼ κουταλάκι γαρύφαλλο

Επί το έργον:

1-sokolatakia sikou

Αν χρησιμοποιήσουμε παστέλι, το αλέθουμε στο multi να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα (όχι αλεύρι) . Ανακατεύουμε με την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανοίγουμε τα σύκα (αν δεν είναι ήδη ανοιγμένα) και βάζουμε λίγο αλεσμένο παστέλι και ένα μικρό ραβδάκι φλούδας εσπεριδοειδούς. Φροντίζουμε να περισσέψει λίγο  τριμμένο παστέλι, το πιο λεπτοτριμμένο. Ξανακλείνουμε το σύκο, προσπαθώντας να του δώσουμε ωραίο σχήμα. Βάζουμε τα γεμισμένα σύκα μας σε πυρίμαχο σκεύος και τα φουρνίζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.

1-sokolatakia sikou1

Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και βουτάμε ένα ένα γεμισμένο σύκο να τυλιχθεί απ’ όλες τις μεριές. Το βγάζουμε σε λαδόκολα προσεκτικά με ένα πιρούνι. Αφήνουμε να στεγνώσουν.

1-DSC_0696-001

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο παστέλι  και  βάζουμε στο ψυγείο ώστε να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

1-DSC_0724

Παρατηρήσεις:

  • Η αντίστοιχη συνταγή που είδα στο βιβλίο Every day Italian favorites  προτείνει το κύλισμα του καυτού σύκου σε τρίμματα σοκολάτας). Είχα ολόκληρη σοκολάτα και καθόλου διάθεση για να την κάνω τρίμματα αλλά ο τρόπος τους μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρων και θα δοκιμαστεί. 
  • Το πέρασμα των γεμισμένων  σύκων από το φούρνο που προτείνουν οι Ιταλοί  βοήθησε να ενσωματωθεί η γέμιση στο εσωτερικό του σύκου και να μην πέφτει τρώγοντας το σοκολατάκι και θα καθιερωθεί.                                                                                                                              1-DSC_0741
  • Η τελική επικάλυψη του γλυκού, θα μπορούσε να είναι τρούφα ή πασπάλισμα με κακάο αν δεν περισσέψει τριμμένο παστέλι. Συνήθως εγώ χρησιμοποιούσα τριμμένο καρύδι αφού έβαζα «πεταλούδες» καρυδιού στη γέμιση. 
  • Σε περίπτωση που νηστεύουμε και το λάδι, μπορούμε να το παραλείψουμε, αλλά δίνει μια ωραία γυαλάδα στη σοκολάτα.
  • Την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω  θα βάλω παστέλι ανάμεικτο αμυγδάλου-σουσαμιού. Το σουσάμι ταιριάζει πολύ με τα σύκα (άλλωστε αυτό βάζουμε εμείς στις συκοπιταρίδες μας ) και θεωρώ ότι θα γίνουν ακόμη καλύτερα. Θα συμπληρώσω εντυπώσεις…

Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα από αύριο! 

 

Κεφτέδες με πράσα στη γάστρα
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. Α. Για τους κεφτέδες
  2. Περίπου ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή μείγμα χοιρινού μοσχαρίσιου (ό,τι συνηθίζετε)
  3. Το ένα κομμάτι από μια κριθαροκουλούρα (περίπου 80gr)
  4. 1 μέτριο κρεμμύδι
  5. 1 αυγό
  6. 2 κουταλιές σούπας (30ml) ελαιόλαδο
  7. 2 κουταλιές σούπας (30ml) πολτός τριμμένης ντομάτας από κουτί
  8. 4 κουταλιές σούπας (60ml) νερό ή γάλα
  9. ½ κουταλάκι σόδα
  10. 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι (5ml)
  11. 5-6 κλαδάκια μαϊντανό
  12. Αλάτι
  13. Πιπέρι
Β. Για τα πράσα
  1. 700 gr πράσα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
  2. 1 κρεμμύδι
  3. ¾ κούπας (περίπου 180 ml ) ελαιόλαδο
  4. Περίπου 150 gr πολτός τριμμένης ντομάτας από κουτί
  5. ½ κούπα (125 ml) νερό
  6. ¼ κούπας κρασί
  7. Προαιρετικά, καυτερό κοκκινοπίπερο στη μύτη του κουταλιού ή όσο αντέχουμε!
Οδηγίες
  1. Σε λεκάνη ανάμειξης βάζουμε τον κιμά, την κριθαροκουλούρα τριμμένη στο multi σαν αλεύρι, και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά να αναμειχθούν τα υλικά και αφήνουμε να περιμένει το μείγμα.Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα: Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα, τα κόβουμε κατά μήκος και μετά σε κομμάτια με μήκος 5-6cm. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ή σε ρηχή πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο για τα πράσα και κόβουμε σε καρεδάκια το κρεμμύδι. Το τσιγαρίζουμε να μαραθεί και προσθέτουμε τα πλυμένα πράσα. Τα ανακατεύουμε να «λαδωθούν» σε δυνατή θερμοκρασία χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για κανένα δεκάλεπτο σκεπασμένα και όταν χαμηλώσουν τα αποσύρουμε από το μάτι. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το κοκκινοπίπερο (αν βάλουμε). Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στη γάστρα. Πλάθουμε τον κιμά σε 12 μεγάλους κεφτέδες και τους τακτοποιούμε πάνω από τα πράσα. Αραιώνουμε τον πολτό ντομάτας με το νερό και το κρασί και περιχύνουμε το φαγητό μας. Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο, στην πρώτη σχάρα από κάτω. Μετά από μια ώρα ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε να ψηθεί ξεσκέπαστο το φαγητό μας για 45 περίπου λεπτά ακόμη. Στο ενδιάμεσο γυρίζουμε τους κεφτέδες για να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν μελώσει η σάλτσα και απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφήνουμε να σταθεί για κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
  1. 1)Το ξύδι είναι αναγκαίο για να ενεργοποιηθεί η σόδα. Το νερό (ή γάλα) χρειάζεται για να αφρατέψει το μείγμα γιατί η κριθαροκουλούρα είναι πιο πλούσια σε φυτικές από τα υπόλοιπα παξιμάδια οπότε θέλουμε υγρά για να γίνει αφράτος ο κιμάς. Πιθανόν να χρειαστεί και 1-2 κουταλιές ακόμη αν είναι εντελώς άπαχος.
  2. 2)Μπορούμε να τηγανίσουμε πρώτα τους κεφτέδες και από το λάδι τους να περάσουμε τα πράσα. Εννοείται ότι έτσι το φαγητό γίνεται πιο βαρύ…
  3. 3)Χρησιμοποιώ διπλοαλεσμένο κιμά σ’ αυτό το φαγητό, αλλά είναι θέμα επιλογής… Θέμα επιλογής είναι και τα αρωματικά ή τα μπαχαρικά που θα βάλουμε στους κεφτέδες μας.
  4. 4)Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αρωματικό (μαϊντανό ή σέλινο) στα πράσα.Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε λίγες πατάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες κάτω από τα πράσα. Ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι θα τις ευχαριστηθούν.
  5. 5)Αν δεν έχουμε γάστρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο σκεύος και να το σκεπάσουμε την πρώτη ώρα με αλουμινόχαρτο.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

 

Print Friendly, PDF & Email