Νηστίσιμη σάλτσα για ζυμαρικά (και όχι μόνο) με καλοκαιρινά λαχανικά και καρύδια

Αν δεν νηστεύουμε, φέτα ή ξινομυζήθρα  θα ταιριάξει τέλεια!

DSC_1056

Τα λαχανικά μου ήταν ελάχιστα από κάθε είδος. Η κλασική σοφεγάδα και το τουρλού δεν αρέσουν ιδιαίτερα στα μικρά παιδάκια. Στο τραπέζι θα καθόταν νηστεύοντες και μη νηστεύοντες. Το δείπνο θα ήταν πιο πλούσιο οπότε ήθελα κάτι γρήγορο , εύκολο και ελαφρύ για το γεύμα. Με τη «διατριβή» στα ιταλικά περιοδικά μαγειρικής  του τελευταίου μήνα είδα ότι κι εκεί ανακατεύουν ό,τι έχουν με ζυμαρικά.

DSC_1054

Ε, δεν ήταν λοιπόν λίγοι οι λόγοι για να προκύψει αυτή η αυτοσχέδια σάλτσα ζυμαρικών (που θα μπορούσε να συνοδέψει και τηγανητές πατάτες όπως προτάθηκε στο τραπέζι μας) .   

DSC_1055

 

Μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκυθάκια, ακόμα και α(ν)θοί κολοκυθιών, ανακατεύτηκαν σε μια νόστιμη σάλτσα που νοστίμισε ιδιαίτερα το κοφτό μακαρονάκι μας. Η προσθήκη τριμμένου καρυδιού (ιταλική επιρροή αυτό) έδωσε ιδιαίτερη γεύση. Αλλά και όσοι δεν νήστευαν, απόλαυσαν το πιάτο με την προσθήκη τριμμένης φέτας. Ταιριάζει οπωσδήποτε με τα καλοκαιρινά λαχανικά…

DSC_1059

Το «πέρασμα» από το φούρνο, αν και έμπνευση της τελευταίας στιγμής  (επειδή είχα ζεστό φούρνο από άλλη συνταγή, πήγαινε και στη νηστίσιμη και στην αρτύσιμη εκδοχή αλλά δεν είναι απαραίτητο. Τέλος πάντως , εδώ θα δώσω τη συνταγή της σάλτσας  όπως λέει και ο τίτλος της ανάρτησης και -αν τη φτιάξετε- δείτε τη δική μου πρόταση για τα ζυμαρικά αλλά μη δεσμευτείτε!

DSC_1052

Υλικά:

2-3 μελιτζάνες

2-3 κολοκυθάκια ( με τον ανθό αν είναι δυνατόν)

2-3 πιπεριές

(όλα μαζί τα παραπάνω να είναι γύρω στα 700gr)

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2-3 σκελίδες σκόρδο

1/3   κούπας (80ml) ελαιόλαδο

80ml κρασί (εγώ έβαλα λευκό)

2 μεγαλούτσικες ντομάτες (περίπου μισό κιλό)

2-3 κουταλιές μαϊντανό

150 gr μανιτάρια (νωπά η κονσέρβα)

Αλάτι και πιπέρι

Περίπου 80 gr  χοντροτριμμένο καρύδι

Επί το έργον:

DSC_1027

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας.  Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους  τα κολοκυθάκια σε ροδέλες και τις πιπεριές σε ραβδάκια.

 

DSC_1032

Βάζουμε το κρεμμύδι να μαραθεί με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις μελιτζάνες. Ανακατεύουμε να λαδωθούν όλες και όταν τσιγαρίζονται σβήνουμε με το κρασί.

saltsa

Μετά προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές τα μανιτάρια αν είναι νωπά (αν είναι από κονσέρβα τα προσθέτουμε αργότερα) , το σκόρδο και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία .  

saltsa1

Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να σιγοβράζουν περίπου 15 λεπτά και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το μαϊντανό. Σιγοβράζουμε άλλα είκοσι λεπτά.

DSC_1044

Προσθέτουμε το καρύδι, κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε πάνω την κατσαρόλα μέχρι να ηρεμήσει από το βρασμό. Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.

DSC_1056

Παρατηρήσεις:

1)Για το σερβίρισμα με τα ζυμαρικά μας :

Χρησιμοποίησα 300gr κοφτό μακαρονάκι (προτιμήθηκε ως πιο παιδικό από το σπαγγέτι…) 

saltsa2

Βράζουμε τα μακαρονάκια 3 λεπτά λιγότερο απ’ όσο γράφει η συσκευασία τους σε αλατισμένο νερό. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα αδειάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε πάνω τους τη μισή σάλτσα και τα ανακατεύουμε να πάει παντού, προσεκτικά χωρίς να λιώσουν –όσο είναι δυνατόν- τα λαχανικά. Απλώνουμε πάνω τους τα υπόλοιπα λαχανικά και τα στρώνουμε.

DSC_1053

Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη  καρύδι (νηστίσιμη πλευρά) και με τρίμματα φέτας ή ξινομυζήθρας (αρτύσιμη πλευρά).  Αν θέλουμε τα βάζουμε στο φούρνο για ένα δεκάλεπτο, αλλιώς περιμένουμε να λιώσει λίγο το τυρί με τη θερμότητα της σάλτσας  και σερβίρουμε.

DSC_1052

 

2)Η σάλτσα είναι από μόνη της πολύ νόστιμη. Γι αυτό θεωρώ ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εφαρμογές. Όπως προανέφερα, η πρόταση που «έπεσε» ήταν για τηγανητές πατάτες.

3)Οι ποσότητες που προανέφερα, τόσο στη σάλτσα όσο και στα ζυμαρικά έδωσαν 5 «καλά» πιάτα.

4)Η προσθήκη ξηρών καρπών σε σάλτσες, σε σαλάτες και σε φαγητά δεν είναι ξένη στη δική μας γαστρονομία. Αναφέρω ενδεικτικά τις σκορδαλιές, τα γεμιστά, διάφορες συνταγές για κυνήγι κλπ. Θα δοκιμάσουμε αυτή τη σάλτσα και με κουκουνάρι  ή αμύγδαλο. Πιστεύω ότι θα ταιριάξουν.

Καλό μεσημέρι! 

 

Πικάντικα αλμυρά μπισκότα με χαρουπάλευρο
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 100 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  2. 100 gr χαρουπάλευρο
  3. 50 gr ελαιόλαδο
  4. 50 gr βούτυρο
  5. 1 αυγό μέτριο
  6. ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  7. 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  8. ¼- ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Οδηγίες
  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα δύο αλεύρια. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο, το λάδι και το αυγό με το μίξερ χεριού ή με το χέρι να έχουμε ένα ομογενές μείγμα και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα των αλεύρων, ζυμώνοντας μέχρι να ενσωματωθούν. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί τουλάχιστον μισή ώρα. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα πατάμε με το χέρι να έχουμε φυλλαράκια πάχους μισού εκατοστού περίπου. Δεν παίρνουμε πολύ μεγάλα κομμάτια γιατί η ζύμη είναι εύθραυστη. Κόβουμε μπισκότα με κουπ πατ στα σχήματα που θέλουμε και αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 25-30 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος). Αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε μπισκοτιέρα. Τα σερβίρουμε γαρνιρισμένα με ό,τι μας αρέσει ως καναπεδάκια ή σκέτα , ως συνοδευτικό σαλάτας-αλοιφής της επιλογής μας.
Σημειώσεις
  1. Μπορούμε να αλλάξουμε τη αναλογία των αλεύρων αν δεν έχουμε συνηθίσει τη γεύση του χαρουπάλευρου μέχρι 150 λευκό-50χαρουπάλευρο
  2. Μπορούμε να βάλουμε μόνο ελαιόλαδο ή μόνο βούτυρο
  3. Αντί μαύρο πιπέρι μπορούμε να βάλουμε μισή γλυκιά-μισή καυτερή πάπρικα
  4. Τα σημερινά μας γαρνιρίσματα ήταν κρέμα φέτας, κρέμα ξινομυζήθρας, ώριμη γραβιέρα και καπνιστό αλλαντικό, και κάποιο σκεύασμα μαύρων αυγών ψαριού.
  5. Ένα μέρος της ζύμης το έκανα κύλινδρο και το έβαλα στο ψυγείο. Μετά έκοψα τις φετούλες των φωτογραφιών και έφτιαξα τα στρογγυλά μπισκοτάκια που βλέπετε.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/

 

 

Print Friendly