Μελιτζάνες τηγανητές σαβόρε

Τα νηστίσιμα «ψαράκια» !

DSC_1098-002

Αρισμαρί και ξύδι για διαφορετικές τηγανητές μελιτζάνες!

 

DSC_1099

Τέλη της δεκαετίας του 1960 σε ένα κεφαλοχώρι με γυμνάσιο. Οι άθλιες συγκοινωνίες της εποχής δεν επέτρεπαν το καθημερινό πηγαινέλα των μαθητών στα χωριά του κι έτσι πολλοί γονείς –οι πιο εύποροι- νοίκιαζαν σπίτια στα χωριά που υπήρχαν γυμνάσια. Από τα πιο κοντινά χωριά πηγαινοέρχονταν οι μαθητές με τα πόδια.

DSC_1100

 

Η κυρία Λ. ήτανε χήρα και όταν νοίκιασε το δωμάτιο για την κόρη της ήρθε κι έκατσε κι αυτή μαζί της. Στη γειτονιά μας . Αμυδρή ανάμνηση στο μυαλό μου η εξαιρετική καθαριότητα του μοναδικού δωματίου, η σχολαστική τάξη και η ομορφιά της κόρης. Νοικοκυρά και μάλλον νοικοκύρισσα για να μπορεί να νοικιάζει δωμάτιο  και να σπουδάσει εν τέλει το κορίτσι της και μάλιστα στην Αθήνα.

DSC_1102

Καλή μαγείρισσα. Από το νότο της Ανατολικής Κρήτης που θεωρώ ότι   έχει μια από τις καλύτερες τοπικές κουζίνες του νησιού. Από τα μαγειρέματά της θυμάμαι πολλά, και κυρίως της καταχωρώ τούτο εδώ το πιάτο  γιατί αυτή το έλεγε μελιτζάνες-ψαράκια. Για να το ωραιοποιήσει; Ίσως.  Έβαζε και κείνες τις μακρουλές τις μελιτζάνες και έδειχναν σαν γόπες στην πιατέλα πάνω στο τραπέζι της.

DSC_1100

 

Κι αλλού  όμως τις φτιάχνανε έτσι τις μελιτζάνες.  Βλέπετε, έτσι τρώγονται και κρύες – ίσως είναι και νοστιμότερες αν μείνουν λίγη ώρα στο σαβόρε- οπότε βόλευε για να τις κρατάνε στον τρύγο μαζί με άλλα φαγητά που συνηθίζανε τότε. Και τηγανίζονται κι εύκολα.  Ούτε κουρκούτι, ούτε καν αλεύρι δεν έβαζαν κάποιοι.

DSC_1103

Σκέτο λάδι , αλάτι, αρισμαρί και ξύδι. Σαβόρε, σαν τα ψάρια και το συκώτι. Από κει ίσως τις έλεγε ψαράκια η κυρία Λ.  Από το σαβόρε. Τη σάλτσα με το ξύδι και το αρισμαρί που είναι μια από τις  πιο χαρακτηριστικές της κρητικής κουζίνας. Και που δεν την συνηθίζουμε! Συκώτι. Κολοκύθα. Χοχλιοί. Ψάρια. Και τώρα, μελιτζάνες! 

Υλικά:

2-3 μελιτζάνες

Αλάτι

Αλεύρι για το πασπάλισμα

Περίπου μια κούπα ελαιόλαδο

2-3 κλαδιά αρισμαρί (δεντρολίβανο)

¼ κούπας ξύδι

Επί το έργον:

μελιτζανες ψαρακια

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 cm . Τις αλατίζουμε . Αν συνηθίζουμε να τις «γλυκαίνουμε»  (εγώ όχι) τις αφήνουμε καμιά ωρίτσα στο αλάτι  και μετά τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε σε στραγγιστήρι να φύγουν τα υγρά, αλλιώς ξεκινάμε αμέσως τη διαδικασία του τηγανίσματος. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την ποικιλία της μελιτζάνας. 

μελιτζανες ψαρακια1

Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει , αλευρώνουμε τις μελιτζάνες, τινάζουμε το περιττό αλεύρι και τις τηγανίζουμε κι από τις δυο πλευρές να μαλακώσουν και να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζουμε σε σκεύος που να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες (όχι πλαστικό) .

μελιτζανες ψαρακια2

Όταν τελειώσουμε βάζουμε το αρισμαρί στο τηγάνι να πάρει 1-2 βράσεις και προσθέτουμε προσεκτικά (και για το τίναγμα και για τους ατμούς) το ξύδι. 

DSC_1094

Σε 1-2 λεπτά, περιχύνουμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες με το καυτό σαβόρε (γι αυτό το σκεύος δεν πρέπει να είναι πλαστικό). Αφήνουμε να μείνουν 10 λεπτά , να ρουφήξουν ξύδι και άρωμα, και σερβίρουμε. Είναι πολύ νόστιμες ακόμη κι αν μείνουν από το μεσημέρι ως το βράδυ.

DSC_1098

Παρατηρήσεις:

  • Όπως προανέφερα, μπορούμε να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες χωρίς αλεύρι γι αυτή τη συνταγή. Πολλοί τότε προσθέτουν στο τέλος 1 κουταλάκι αλεύρι στο τηγάνι αν και δεν είναι αναγκαίο κατά τη γνώμη μου αν θέλουμε να το αποφύγουμε. 
  • Τελευταία, βάζω λίγο βαλσάμικο στα σαβόρε μου. Μισό μισό με το κλασικό κρασόξυδο. Τους πάει η ελαφριά γλύκα. Αντί βαλσάμικου μπορούμε να βάλουμε απλό ξύδι και μια ιδέα πετιμέζι ή μέλι ή χαρουπόμελο. Το έχω κάνει σε σαβόρε με πολύ καλά αποτελέσματα, διαφορετικά βέβαια κάθε φορά. 
  • Αν οι μελιτζάνες απορροφήσουν λάδι στο τηγάνισμα, πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο. Πρέπει να έχουμε μια ποσότητα για να κάνουμε το σαβόρε. Άλλωστε είναι πεντανόστιμο για όσους δεν φοβούνται τις βούτες…

Καλημέρα! 

 

Αλμυρό κέικ καρότου με ελαιόλαδο
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 200 -250gr καρότα (3 μέτρια, ζυγισμένα καθαρισμένα)
  2. 2 αυγά
  3. 60ml (4 δοσομετρικές κουταλιές) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  4. 180 ml γάλα (12 δοσομετρικές κουταλιές) γάλα
  5. 5-6 κλαδάκια μαϊντανό
  6. 5-6 κλαδάκια μάραθο
  7. 5-6 κομμάτια λιαστής ντομάτας (προαιρετικά)
  8. 1 κουταλιά της σούπας (15ml) μπέικιν
  9. 250 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  10. 100 gr ξινομυζήθρα ή τρίμματα φέτας
  11. 100 gr γραβιέρα σε κύβους
  12. Αλάτι
  13. Πιπέρι
Οδηγίες
  1. Καθαρίζουμε και βράζουμε τα καρότα περίπου 20 λεπτά. Τα κόβουμε σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά και τις λιαστές ντομάτες αν βάλουμε στο ίδιο σκεύος. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε σε λεκάνη ανάμειξης το ελαιόλαδο με το γάλα, τα αυγά και το αλατοπίπερο και προσθέτουμε τα τυριά και το μείγμα των λαχανικών. Ανακατεύουμε με κουτάλι να μη σπάσουν τα καρότα και προσθέτουμε το αλεύρι, μέσα στο οποίο έχουμε βάλει και το μπέικιν. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, ποιο σφικτό από του κέικ. Αδειάζουμε σε φόρμα καλυμμένη με χαρτί ψησίματος ή σε καλολαδωμένη και αλευρωμένη. Στρώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, στον προθερμασμένο πια φούρνο μας, για 50- 60 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέικ μας. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά στη φόρμα και το βγάζουμε. Σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Σημειώσεις
  1. 1)Είναι ένα κέικ νόστιμο, κατάλληλο και για μικρά παιδάκια. Η έλλειψη αλλαντικών που περιέχονται συνήθως σε τέτοια κέικ το κάνει πολύ ελαφρύ και ευκολοχώνευτο, παρόλο που πάντα μπορούμε να προσθέσουμε αν το θέλουμε πιο πικάντικο.
  2. 2)Αν δεν έχουμε αρωματικά, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με μπαχαρικά της επιλογής μας. Όπως έλεγα παραπάνω η αρχική συνταγή έχει μαραθόσπορο και σπόρο μαϊντανού.
  3. 3)Η φέτα προτείνεται παρόλο που δεν το δοκιμάσαμε με φέτα γιατί ήταν ένα από τα τυριά της αρχικής συνταγής! Ναι! Greek feta έγραφε παρακαλώ!
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly