Καρπούζι με τυρί και άλλα: μια πλούσια καρπουζοσαλάτα !

Ο γνωστός αγαπημένος συνδυασμός σε νεότερη εκδοχή!

1-DSC_0100

To δίδυμο καρπούζι-τυρί (όποιο τυρί) είναι από τους πιο αγαπημένους μας συνδυασμούς το καλοκαίρι . Εντάξει, υποθέτω ότι δεν είμαστε οι μοναδικοί. Σε όλη την Ελλάδα τα φρούτα του καλοκαιριού συνδυάζονται με τυριά.  Πρόσφατα ξαναφάγαμε τα πρώτα φετινά σύκα με κρητική γραβιέρα και τα απολαύσαμε για μια φορά ακόμη.

1-DSC_0047

Στην Κρήτη ο πιο συνηθισμένος συνδυασμός  -όχι ότι είναι σπάνιοι οι υπόλοιποι- είναι τα σταφύλια με το τυρί   λόγω της αφθονίας τους αυτή την εποχή. Τουλάχιστον στην περιοχή μας, όλοι είχαν στο παρελθόν έστω μια μικρή κληματαριά κι έτσι απολάμβαναν το σταφυλάκι τους με το βρισκούμενο τυρί, συνήθως  σπιτικό τυροζούλι ή αθότυρο . 

1-DSC_0096

Παρόλο λοιπόν που αγαπάμε αυτούς τους συνδυασμούς δεν είχα τολμήσει ποτέ να συμπληρώσω το πιάτο με ελαιόλαδο. Όταν την προηγούμενη εβδομάδα είδα μια συλλογή από τέτοιες φρουτοσαλάτες σε γνωστό περιοδικό συνταγών, ξεκίνησα δειλά δειλά με μια μικρή ποσότητα καρπουζιού  και παξιμαδιών.

1-DSC_0099

Τελικά καθιερώθηκε ως «δείπνο της εβδομάδας». Έχω φτιάξει αυτήν την καρπουζοσαλάτα  5 φορές, με 5 διαφορετικές παραλλαγές και είμαι πλέον σε θέση να εξάγω και συμπεράσματα για την καλύτερη εκδοχή!

1-DSC_0067

Το ντρέσινγκ της αρχικής συνταγής ήταν λεμονόλαδο, εγώ το εμπλούτισα με βαλσάμικο (2 φορές έβαλα λευκό, δυο φορές κλασικό), και μέλι. Δοκιμάσαμε τη σαλάτα με 4 διαφορετικά τυριά: Σκληρή φέτα, μαλακή φέτα, γραβιέρα, ξινομυζήθρα και με 4 διαφορετικά πασπαλίσματα: λιναρόσπορο, καρύδι , αναποφλοίωτο σουσάμι και μαυροσίσαμο. Έπεται δοκιμή και με ξερό αθότυρο και τυροζούλι…

1-DSC_0074

Συμπεράσματα: Καλύτερα η μαλακή φέτα και η ξινομυζήθρα και για το πασπάλισμα ο συνδυασμός του καρυδιού μαζί με μαυροσίσαμο ήταν ο πιο επιτυχημένος.  Τα παξιμαδάκια που χρησιμοποίησα ήταν μικρά κριθαρένια νταγκουλάκια , αρκετά αφράτα για να σπουν εύκολα και να απορροφούν και τα υγρά της σαλάτας.

1-DSC_0076

Εξακολουθώ να τη λέω σαλάτα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα πλήρες πιάτο για κάθε ώρα! Δείπνο; Πρωινό; Απογευματινό; Δεκατιανό; Επιδόρπιο; Όπως και να σκεφτώ αυτό το πιάτο νομίζω ότι είναι απολαυστικό. Δροσερό, ελαφρύ, χορταστικό! Τα απομεινάρια δε του πιάτου… άλλο να σας λέω κι άλλο να τα δοκιμάσετε! 

1-DSC_0073

Υλικά:

Περίπου μισό κιλό καρπούζι  κρύο (καθαρό βάρος, χωρίς τη φλούδα)

3-4 κριθαρένια παξιμαδάκια

Περίπου 100 gr ξινομυζήθρα Κρήτης ή μαλακή φέτα

4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές σούπας βαλσάμικο (λευκό ή κόκκινο)

1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

1  κουταλάκι του γλυκού μέλι θυμαρίσιο

Για το πασπάλισμα, 3-4 καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια και μια κουταλιά μαυροσίσαμο ή λιναρόσπορο ή κλασικό αναποφλοίωτο σουσάμι. 

Επί το έργον:

1-καρπουζοσαλατα

Η δοκιμή έγινε με μικρή ποσότητα αρχικά… Μετά, τα αυξήσαμε όλα!

Σε σαλατιέρα σπάμε τα παξιμαδάκια και αραδιάζουμε πάνω τους το καρπούζι

1-καρπουζοσαλατα1

κομμένο σε μικρά (σχετικά) κομμάτια  (βγάζουμε με τη μύτη του μαχαιριού όσα σπόρια γίνεται) .Προσθέτουμε την ξινομυζήθρα σε τρίμματα

1-DSC_0080

ή το τυρί σε μικρούς κύβους .

1-καρπουζοσαλατα2

Σε ένα ποτήρι βάζουμε τα υλικά του ντρέσινγκ και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι να ομογενοποιηθούν.

1-καρπουζοσαλατα3

Περιχύνουμε τη σαλάτα μας  με το ντρέσινγκ και πασπαλίζουμε με ό,τι επιλέξουμε.

1-DSC_0087

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

1-DSC_0073

Παρατηρήσεις:

  • Κόβουμε το καρπούζι σε κομμάτια πάνω από τα παξιμαδάκια , να μείνουν τα υγρά στο πιάτο μας.
  • Το λευκό βαλσάμικο μάλλον δίνει καλύτερη εμφάνιση στο πιάτο αλλά και με το κόκκινο είναι πολύ νόστιμο.
  • Η συνταγή είναι παραλλαγή (με αρκετές διαφορές) συνταγής της Ν. Ισμυρνόγλου από τον τελευταίο «Γαστρονόμο».

Καλημέρα!

Κέικ με αχλάδια και σοκολάτα
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. Για το κέικ
  2. 3 αχλάδια περίπου 300gr
  3. 125 gr σοκολάτα με περιεκτικότητα γύρω στο 50% σε κακάο
  4. 90 ml (6 δοσομετρικές κουταλιές σούπας) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  5. 75 gr βούτυρο
  6. 150 gr ζάχαρη + 100 gr για τα αχλάδια του γαρνιρίσματος
  7. 3 αυγά
  8. Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  9. 1 κουταλάκι κονιάκ
  10. 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
  11. 200 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  12. 1 δοσομετρική κουταλιά κακάο για γλυκά
Για το γαρνίρισμα
  1. 2 αχλάδια περίπου 200gr
  2. 100gr ζάχαρη
  3. 125 ml νερό
  4. 5-6 κλωστές κρόκο
Οδηγίες
  1. Ετοιμάζουμε τα αχλάδια για το γαρνίρισμα: Καθαρίζουμε και κόβουμε σε τέταρτα τα αχλάδια χαράζοντας τα ώστε να γίνουν όταν βράσουν σαν μικρές βεντάλιες. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι και να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν τα αχλάδια. Αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, να μη κάψει, ίσα για να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να λιώσει. Ανακατεύουμε σε ένα σκεύος το αλεύρι με το μπέικιν και το κακάο Καθαρίζουμε τα τρία αχλάδια, τα κόβουμε σε κύβους μεγέθους μικρού λουκουμιού, και τα ανακατεύουμε με το αλεύρι. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους, τα χτυπάμε σε μαρέγκα και τα’ αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε σε ευρύχωρο σκεύος τους κρόκους με τη ζάχαρη (και με μίξερ χεριού μπορούμε) και όταν έχουμε ένα ανοιχτόχρωμο ομοιογενές μείγμα προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα, και το μείγμα της σοκολάτας. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα πια, και προσθέτουμε το αλεύρι με τα κομμάτια των αχλαδιών και στο τέλος τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά να ενσωματωθεί χωρίς να πέσει. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλολαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή σε φόρμα που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να βγει καθαρή η λάμα μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέικ. Ακολουθούμε πάντα τις γενικές οδηγίες για κέικ.
  3. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στη φόρμα και το βγάζουμε. Τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα μαχαίρι και με ένα κουτάλι απλώνουμε το σιρόπι των αχλαδιών και τα γαρνίρουμε με τα αχλάδια. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
  1. 1)Αν βαριόμαστε τη διαδικασία με τη μαρέγκα μπορούμε να χτυπήσουμε ολόκληρα τα αυγά με τη ζάχαρη να ομογενοποιηθούν. Όμως πρέπει να προσθέσουμε 1 κουταλάκι μπέικιν ακόμη.
  2. 2)Το κέικ είναι αρκετά γλυκό οπότε μπορούμε να ελαττώσουμε λίγο τη συνολική ζάχαρη, αφαιρώντας 1 κουταλιά από το μείγμα και 1 κουταλιά από τα αχλάδια.
  3. 3)Μπορούμε να παραλείψουμε το γαρνίρισμα με τα αχλάδια. Τότε ας βάλουμε 1 αχλάδι ακόμη στο μείγμα του κέικ. Αν δεν είναι πολύ ώριμα και παραλείψουμε το σιρόπι, μπορούμε να συμπληρώσουμε λίγη ζάχαρη (1-2 κουταλιές ακόμη) στο μείγμα. Το έχω κάνει και είναι πολύ ωραίο στη γεύση αν και χάνει σε εμφάνιση.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/
Print Friendly