Αλμυρά

Μπουτάκια κοτόπουλου στη γάστρα, σαν λουκούμι!

Μπουτάκια κοτόπουλου στη γάστρα, σαν λουκούμι!

 

Οικονομικό, εύκολο, νόστιμο καθημερινό πιάτο.

Αυτή τη συνταγή τη «φωτογραφίζω» από πέρυσι το Σεπτέμβρη . Όχι όλες τις φορές που την έφτιαξα, είναι πολύ περισσότερες απ’ αυτές που φαίνονται στις φωτογραφίες. Το έχω περιγράψει αμέτρητες φορές σε φίλες αλλά αξίωση να το δημοσιεύσω δεν έγινε μέχρι σήμερα.

DSC_0980

Η αλήθεια είναι ότι   αυτή η συνταγή έχει  γίνει ο πιο συχνός τρόπος πια για να τρώμε κοτόπουλο όταν το ετοιμάζω για απλό καθημερινό φαγητό. Γρήγορα και εύκολα τα μπουτάκια του κρεοπωλείου που δεν είναι δα όπως το χωριάτικο σπιτικό κοτόπουλο μετατρέπονται σε ένα εύκολο ψητό γάστρας που σηκώνει πολλές παρεμβάσεις, κρατώντας όμως πάντα κάποιες «σταθερές».

DSC_1757

Η κρούστα τους είναι τραγανή και νόστιμη και παρόλο που γενικά το πιάτο είναι ελαφρύ και διαιτητικό, θα βάλουν σε πειρασμό όσους κάνουν δίαιτα. Οι σταθερές λοιπόν που κρατώ στη συνταγή αυτή είναι το γιαούρτι και η μουστάρδα.

DSC_0302

Παραδοσιακά εδώ στην Κρήτη συνδυάζουμε τα μικρά ψητά κρέατα (πολλές φορές και τα μαγειρευτά) με κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν. Τυριά, μυζήθρες και γιαούρτι αποτελούν συχνά γέμιση ή επικάλυψη σε φαγητά με κοτόπουλο, με κουνέλι , με αρνί και κατσίκι. Εκεί «πατάει» κι αυτή συνταγή.

DSC_0300

Όσο με αφορά, πολύ συχνά χρησιμοποιώ το γιαούρτι στα μαγειρέματά μου με κοτόπουλο. Θεωρώ ότι το αναβαθμίζει .

DSC_0970

Εννοείται ότι η συνταγή μπορεί να γίνει και με ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε μεγάλες μερίδες, αλλά εγώ τη συνηθίζω με μπουτάκια . Το πολύ να βάλω ένα στήθος . Επειδή δεν βάζω άλλη λιπαρή ουσία εκτός από το γιαούρτι  δεν συνηθίζω αυτή τη συνταγή μόνο με στήθος κοτόπουλου. Ή ανάμεικτα, ή σκέτα μπουτάκια.

DSC_0972

Παρατηρήσεις

1)Τον χειμώνα που δεν έχω ντομάτες συνηθίζω το μπούκοβο, για να δώσω και λίγο χρώμα.

2)Συνήθως δεν γυρίζω τα μπουτάκια στο ψήσιμο. Αν είναι σχετικά μεγάλα, τα γυρίζω μετά την 1 ώρα ψησίματος με σκεπασμένη γάστρα για μισή ώρα, και τα επαναφέρω το τελευταίο μισάωρο για να γίνει τραγανή η πέτσα.

3) Στο ρύζι ακολουθώ την αναλογία 3:1 (τρία μέρη υγρό, 1 ρύζι) και δεν προσθέτω τίποτα άλλο.  Πολύ ωραίο είναι και το κοφτό μακαρονάκι σ’ αυτό το ζωμό.

4)Σε περίπτωση δίαιτας, μπορούμε να βάλουμε γιαούρτι 2% και να παραλείψουμε το ελαιόλαδο, και φυσικά να αφήσουμε για άλλους το τραγανό δέρμα!

5)Αν δεν έχουμε γάστρα, κάνουμε τη διαδικασία σε βαθύ πυρέξ που σκεπάζουμε στην αρχή με αλουμινόχαρτο. Υπενθυμίζω ότι η γυαλιστερή πλευρά πρέπει να είναι προς την πλευρά του φαγητού σύμφωνα με τους ειδικούς…

 

Ελπίζω ότι θα το βρείτε εύκολο και νόστιμο. Καλή επιτυχία!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο