Vegan/vegetarian

Γλυκό ψυγείου: βανίλια – σοκολάτα «μαρμπρέ»

Γλυκό ψυγείου: βανίλια – σοκολάτα «μαρμπρέ»

Συννεφιασμένο ψυγείου!

Άλλο ένα γλυκό στη λογική του εύκολο –γρήγορο-οικονομικό- υγιεινό. Στα γλυκάκια της καθημερινότητας θα το εντάξω κι αυτό ή έστω στα επιδόρπια του οικογενειακού τραπεζιού που δεν θέλουν να βαρύνουμε ούτε με πολλές κρέμες ούτε με πολλά λιπαρά. Συννεφιασμένο ψυγείου το ονόμασα  σε αντιστοιχία με το αντίστοιχο δίχρωμο κέικ κανέλας.

1-DSC_0036

Προσπαθώ  λοιπόν να διατηρήσω αξιοπρεπές ισοζύγιο στα ανθυγιεινά του τραπεζιού μας, εμπλουτίζοντας απλοϊκές κρεμούλες ώστε να γίνουν λίγο πιο παρουσιάσιμες και λαχταριστές .

1-DSC_0041

Ο συνδυασμός της κρέμας με τα μπισκότα τύπου «Μιράντα» είναι παλιός, μαμαδίστικος, διαχρονικός . Τα υπόλοιπα είναι φιοριτούρες στην παραπάνω λογική αλλά επειδή άρεσαν στους δοκιμαστές το γλυκό έχει γίνει ήδη 3 φορές. Την πρώτη …την πάτησα! Το έβαλα σε φόρμα με σούστα και το ζελέ που πρόσθεσα πάνω έφυγε από την ένωση παρόλο που την είχα καλύψει με μεμβράνη. Έτσι δεν ήταν για παρουσίαση. Την δεύτερη  έμεινα –έμεινε η μηχανή δηλαδή- από μπαταρία!

1-DSC_0032

Επιτέλους τώρα έχω φωτογραφίες για τη συνταγή μου και απλά θα συμπληρώσω τις παραλλαγές …Ας το δούμε λοιπόν στην τελευταία εκδοχή . Σίγουρα όλο το καλοκαίρι θα ακολουθήσουν κι άλλες παραλλαγές. Έχω πάντα τα βασικά  υλικά -γάλα , κρέμα, σοκολάτα –  στο σπίτι , ενδίδω στις εμπνεύσεις της στιγμής  και αφού αρέσει…

1-DSC_0035

Εκείνο βέβαια που είναι ωραίο σ’ αυτό το γλυκό είναι η εντύπωση μαρμπρέ στην απλή κρέμα βανίλιας που οφείλεται σε πραγματική σοκολάτα και όχι σε κρέμα σοκολάτας . Μάλιστα είναι τόσο ωραία και η γεύση και η εμφάνιση που προτίθεμαι να τη χρησιμοποιήσω και σε τάρτες και με βάση τύπου cheesecake για πιο «επίσημα» γλυκά.

1-DSC_0043

 

Παρατηρήσεις

 

  • Κανονίζουμε την ποσότητα της σοκολάτας ανάλογα τι θέλουμε να υπερισχύει στο μαρμπρέ. Με λιγότερη ίσως έχει πιο ωραία εμφάνιση αλλά με περισσότερη εμάς μας άρεσε περισσότερο. Πάντως καλό είναι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου η σοκολάτα για να ρευστοποιηθεί εύκολα . Όταν ξανακρυώσει βρίσκουμε κάποια κριτσανιστά μέρη της στην κρέμα (απολαυστικό!!!).
  • Απλώνουμε και την κρέμα και το ζελέ με το κουτάλι αλλιώς τα  μπισκότα θα φύγουν από τη θέση τους και θα …κολυμπήσουν . Το ίδιο θα συμβεί και με τα φρούτα αλλά αυτό δεν είναι και τόσο κακό…
  • Οι συνδυασμοί μαρμελάδας-φρούτων-γεύσης ζελέ είναι πραγματικά πάρα πολλοί. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να ταιριάζουν και με τη σοκολάτα. Θα μου πείτε «τι φρούτο δεν ταιριάζει με σοκολάτα». Ε, κάποια ταιριάζουν περισσότερο! Αυτή τη φορά έβαλα μαρμελάδα νεράντζι, ζελέ λεμόνι και αχλάδι-κοντούλα. Την προηγούμενη είχα βάλει ζελέ μπανάνα με μπανάνες , νεκταρίνια και βερίκοκα και παρέλειψα τη μαρμελάδα. Την πρώτη φορά είχα βάλει μαρμελάδα βερίκοκο με βερίκοκα και κεράσια και ζελέ μπανάνα.
  • Το βούτυρο στην κρέμα ίσως θα μπορούσε να παραληφθεί, αλλά την κάνει πιο απαλή. Επίσης αν το γλυκό δεν καταναλωθεί από παιδιά μπορούμε να προσθέσουμε ένα σφηνάκι λικέρ στην κρέμα ή να αραιώσουμε με λικέρ τη μαρμελάδα (προτιμώ το σπιτικό μου «αμαρέτο» ).

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο