Μπισκότα φουντουκιού με λευκό γλάσο

Αξίζουν τη δοκιμή σας!

DSC_0614

Η σημερινή συνταγή έγινε στο πλαίσιο της υπόσχεσής μου να δημοσιεύσω 2-3 συνταγές από τα πρόσφατα αποκτήματά μου (βιβλία και περιοδικά με ιταλικές συνταγές). Διάλεξα συνταγές που να μην περιέχουν παράξενα και δυσεύρετα υλικά που να μην μπορούμε να τα βρούμε εδώ.

DSC_0619

Και η προηγούμενη, και αυτή εδώ,  και η επόμενη συνταγή που έχω σκοπό να δημοσιεύσω θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι δικές μας, ελληνικές συνταγές. Τόσο τα υλικά όσο και ο συνδυασμός τους δεν είναι ξένα με την δική μας γαστρονομία.

DSC_0626

 

Ο συνδυασμός ξηρών καρπών με ζάχαρη και αλεύρι και η χρήση τους σε μπισκότα, κέικ και γλυκίσματα είναι τόσο συνηθισμένος σε όλες τις κουζίνες του κόσμου!  Τι να πρωτοθυμηθώ… Κουραμπιέδες, αμυγδαλωτά, παξιμαδάκια αμυγδάλου και καρυδιού, καρυδωτά; Όλα αγαπημένα!  Έτσι πριν να φτιάξω αυτή τη συνταγή ήξερα πως θα μας άρεσαν αυτά τα φουντουκένια μπισκότα.

DSC_0615

Πραγματικά υπέροχα . Όσοι τα δοκίμασαν μόνο θετικά είχαν να πουν. Ακόμη και χωρίς το γλάσο είμαι σίγουρη ότι θα αρέσουν. Το γλάσο όμως τα κάνει πιο …εορταστικά! Υποθέτω ότι αν προστεθεί και χρώμα ζαχαροπλαστικής θα μπορούσε να αντικαταστήσει την αδιάφορη και παρασυνηθισμένη ζαχαρόπαστα σε μπισκότα που θα φτιαχτούν σε διάφορες παιδικές συναντήσεις. Εξάλλου το γλάσο ψήνεται και δεν υπάρχει κίνδυνος από ωμό ασπράδι που έχουν συνήθως άλλα γλάσα με αυγό. 

 

DSC_0617

Πάντως εμείς θα τα δοκιμάσουμε προσεχώς και χωρίς γλάσο, απλά βουτηγμένα σε σοκολάτα μετά το ψήσιμο. Είμαι βέβαιη ότι ο συνδυασμός φουντούκι-σοκολάτα σε όλες τις εφαρμογές του είναι επιτυχημένος!

DSC_0631

Υλικά:

Α.Για τη ζύμη:

150 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

125 gr ζάχαρη άχνη

1 μεγάλο αυγό

Ξύσμα λεμονιού

1 σωληνάκι βανίλιας

300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2,5 gr μπέικιν (3/4 από ένα κουταλάκι του γλυκού)

Ελάχιστο αλάτι

100 gr ανάλατα ψημένα φουντούκια, αλεσμένα σαν αλεύρι

Β. Για το γλάσο

Το ασπράδι ενός μεγάλου αυγού

120 gr κρυσταλλική ζάχαρη

 10 gr (3,5 κουταλάκια)  κορν φλάουρ

Αλεύρι για πασπάλισμα της επιφάνειας εργασίας

Επί το έργον:

Φτιάχνουμε τη ζύμη:

μπισκοτα

Χτυπάμε την άχνη με το βούτυρο και όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το αυγό το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια.

μπισκοτα1

Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι , το μπέικιν, το αλάτι και τα τριμμένα φουντούκια και τα προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου ανακατεύοντας με το χέρι να ενσωματωθούν.

μπισκοτα2

Μαζεύουμε την ελαφρά κολλώδη ζύμη σε μπάλα , την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε για μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο. 

μπισκοτα3

Φτιάχνουμε το γλάσο χτυπώντας σε μαρέγκα το ασπράδι με τη ζάχαρη. Όταν έχουμε ένα πηκτό μείγμα προσθέτουμε το κορν φλάουρ.

μπισκοτα4

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 4-5 χιλιοστών σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και απλώνομε πάνω της το γλάσο, στρώνοντάς το ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Αφήνουμε να μείνει έτσι μια ώρα .

μπισκοτα5

Κόβουμε στα σχήματα που θέλουμε,  αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος,  και ψήνουμε τα μπισκότα μας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 10-12 λεπτά.

DSC_0598

Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε. Διατηρούνται σε κουτί μπισκότων που κλείνει καλά.

DSC_0615

 

Παρατηρήσεις:

1)Άνοιξα όλη μαζί τη ζύμη σε φύλλο, έκοψα τις άκρες ώστε να γίνει ένα σωστό ορθογώνιο, και έφτιαξα ένα δεύτερο ορθογώνιο. Με τα «υπόλοιπα» έφτιαξα το μικρό ασύμμετρο σχήμα που φαίνεται στις φωτογραφίες για να γίνουν τα μπισκότα της δοκιμής…

2)Αφού έκοψα σε τετράγωνα τα μπισκότα, τα έπαιρνα με σπάτουλα για να τα μεταφέρω στο ταψάκι. Έτσι δεν έσπασε ούτε ένα!

3)Προσπάθησα ανεπιτυχώς να κάνω το food styling  του βιβλίου αλλά οι τεχνικές μου γνώσεις τόσο στο styling όσο και στη φωτογραφία απέχουν πολύ από το επίπεδο που θα ήθελα ;-). 

DSC_0677

4)Η συνταγή είναι από το βιβλίο EVERYDAY ITALIAN FAVORITES της ACADEMIA BARILLA που κληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη σελίδα. Ο τίτλος της συνταγής στα ιταλικά είναι “Biscotti glassati alla nocciola” και βρίσκεται στη σελίδα 218 του βιβλίου.  

DSC_0189-2

Καλό υπόλοιπο Κυριακής και καλή εβδομάδα από αύριο! 

 

Σοκολατένιο κέικ με κακάο και ελαιόλαδο (κατά προτίμηση αγουρέλαιο)
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Για το κέικ
  1. 2 αυγά
  2. 230 gr ζάχαρη
  3. 100ml ελαιόλαδο κατά προτίμηση αγουρέλαιο
  4. 250ml γάλα
  5. 230 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  6. 100gr κακάο καλής ποιότητας
  7. 1 κουταλιά σούπας μείγμα μυρωδικών (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ –ό,τι μας αρέσει)
Για το γλάσο
  1. 100 gr αχνοζάχαρη
  2. 30 gr κακάο
  3. 3 κουταλιές σούπας γάλα ή λικέρ της επιλογής μας
Οδηγίες
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και τα μυρωδικά σ’ ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μπολ ανάμειξης και με το μίξερ του χεριού χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε και το γάλα. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα το αδειάζουμε στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με σπάτουλα ώστε να έχουμε ένα λείο χυλό. Αδειάζουμε σε φόρμα 24 cm με οπή αλλιώς λίγο μικρότερη και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 45 ως 50 λεπτά σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για τα κέικ. Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα εντελώς λείο μείγμα. Το απλώνουμε πάνω από το κέικ. Για πιο γιορταστική και χιονισμένη όψη πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
Σημειώσεις
  1. 1)Αν δεν έχουμε φόρμα σιλικόνης λαδώνουμε και πασπαλίζουμε τη φόρμα μας με κακάο για να μη κολλήσει το κέικ. Στα σοκολατένια κέικ προτιμούμε το πασπάλισμα με κακάο για να μην ασπρίζει το κέικ όταν ψηθεί.
  2. 2)Εγώ έψησα το κέικ στους 170 βαθμούς γιατί ο κατασκευαστής της φόρμας σιλικόνης που χρησιμοποίησα συστήνει χαμηλότερη θερμοκρασία από την συνηθισμένη που ψήνουμε τα κέικ.
  3. 3)Μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς (κατά προτίμηση καρύδια) αλλά κομμένους με το μαχαίρι, όχι αλεσμένους γιατί η σκόνη από το άλεσμα θα είναι σαν να αυξάνει το αλεύρι και θα αλλάξει την υφή του κέικ. Όσο για τα μυρωδικά, εγώ αυτή τη φορά έβαλα έτοιμο μείγμα για μπισκότα, τύπου "σμυρνιό".
  4. 4)Αντί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 3 κουταλάκια μπέικιν και 1/2 κουταλάκι σόδα στο αλεύρι και 1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι ή ξύδι (για να ενεργοποιηθεί η σόδα. Πρέπει ακόμη να πω ότι η αρχική συνταγή είχε 1/2 πακετάκι βούτυρο αντί ελαιόλαδο, δηλαδή 125gr. Δεν θα το συνιστούσα. Η νωπή υφή που έχει το κέικ με το ελαιόλαδο δεν προκύπτει με το βούτυρο. Ίσως σε άλλα κέικ, που ψήνονται λιγότερο χρόνο ταιριάζει περισσότερο το βούτυρο.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email