Γλυκό ψυγείου: βανίλια – σοκολάτα «μαρμπρέ»

Συννεφιασμένο ψυγείου!

1-DSC_0042

Άλλο ένα γλυκό στη λογική του εύκολο –γρήγορο-οικονομικό- υγιεινό. Στα γλυκάκια της καθημερινότητας θα το εντάξω κι αυτό ή έστω στα επιδόρπια του οικογενειακού τραπεζιού που δεν θέλουν να βαρύνουμε ούτε με πολλές κρέμες ούτε με πολλά λιπαρά. Συννεφιασμένο ψυγείου το ονόμασα  σε αντιστοιχία με το αντίστοιχο δίχρωμο κέικ κανέλας.

 

1-DSC_0036

Προσπαθώ  λοιπόν να διατηρήσω αξιοπρεπές ισοζύγιο στα ανθυγιεινά του τραπεζιού μας, εμπλουτίζοντας απλοϊκές κρεμούλες ώστε να γίνουν λίγο πιο παρουσιάσιμες και λαχταριστές .

1-DSC_0041

 

Ο συνδυασμός της κρέμας με τα μπισκότα τύπου «Μιράντα» είναι παλιός, μαμαδίστικος, διαχρονικός . Τα υπόλοιπα είναι φιοριτούρες στην παραπάνω λογική αλλά επειδή άρεσαν στους δοκιμαστές το γλυκό έχει γίνει ήδη 3 φορές. Την πρώτη …την πάτησα! Το έβαλα σε φόρμα με σούστα και το ζελέ που πρόσθεσα πάνω έφυγε από την ένωση παρόλο που την είχα καλύψει με μεμβράνη. Έτσι δεν ήταν για παρουσίαση. Την δεύτερη  έμεινα –έμεινε η μηχανή δηλαδή- από μπαταρία!

1-DSC_0032

Επιτέλους τώρα έχω φωτογραφίες για τη συνταγή μου και απλά θα συμπληρώσω τις παραλλαγές …Ας το δούμε λοιπόν στην τελευταία εκδοχή . Σίγουρα όλο το καλοκαίρι θα ακολουθήσουν κι άλλες παραλλαγές. Έχω πάντα τα βασικά  υλικά -γάλα , κρέμα, σοκολάτα –  στο σπίτι , ενδίδω στις εμπνεύσεις της στιγμής  και αφού αρέσει…

1-DSC_0035

Εκείνο βέβαια που είναι ωραίο σ’ αυτό το γλυκό είναι η εντύπωση μαρμπρέ στην απλή κρέμα βανίλιας που οφείλεται σε πραγματική σοκολάτα και όχι σε κρέμα σοκολάτας . Μάλιστα είναι τόσο ωραία και η γεύση και η εμφάνιση που προτίθεμαι να τη χρησιμοποιήσω και σε τάρτες και με βάση τύπου cheesecake για πιο «επίσημα» γλυκά.

1-DSC_0043

Υλικά:

20-22 μπισκότα τύπου «Μιράντα» ή σφολιατίνια

2 κούπες γάλα

4 κουταλιές σούπας  άνθος αραβοσίτου βανίλια

5 κουταλιές σούπας  ζάχαρη

2 κουταλιές σούπας (περίπου 30gr) βούτυρο

100-150 gr σοκολάτα  σε θερμοκρασία δωματίου

1 συσκευασία ζελέ ανοιχτόχρωμο (μπανάνα, λεμόνι, ανανά)

Φρέσκα φρούτα για το γαρνίρισμα

½ κούπα μαρμελάδα της αρεσκείας μας

Επί το έργον:

1-γλυκο ψυγειου

Κρατάμε μισή κούπα από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο να κάψει μαζί με τη ζάχαρη και το βούτυρο. Διαλύουμε στο κρύο γάλα το άνθος αραβοσίτου και όταν το γάλα αρχίζει να φουσκώνει το προσθέτουμε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει και να κοχλάσει.

1-γλυκο ψυγειου1

Αποσύρουμε από το μάτι , περιμένουμε να σταματήσει ο βρασμός και προσθέτουμε τη σοκολάτα κομμένη σε μεγάλα πλακάκια. Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και ανακατεύουμε ελάχιστα , 1-2 γύρες με ένα κουτάλι να δημιουργηθεί η εντύπωση του μαρμπρέ χωρίς να ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα.

1-γλυκο ψυγειου2-001

Έχουμε στρώσει τα μπισκότα σε φόρμα ή σε ταψάκι και απλώνουμε πάνω τους την κρέμα με το κουτάλι. Το δικό μου πυρέξ είναι 28Χ18  και έγινε κανονικό σε ύψος. Αφήνουμε να κρυώσει. Διαλύουμε το ζελέ σε ¾ κούπας καυτό νερό και προσθέτουμε 1 κούπα κρύο.

1-γλυκο ψυγειου3

Απλώνουμε πάνω από την κρέμα τη μαρμελάδα, διαλυμένη σε 2-3 κουταλιές από το υγρό του ζελέ, στρώνουμε φρούτα της επιλογής μας και πάλι με το κουτάλι αδειάζουμε το υπόλοιπο υγρό του ζελέ πάνω από τα φρούτα. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς και να πήξει.

1-DSC_0034

Εδώ περιοχή που υπερίσχυσε η σοκολάτα…

Σερβίρουμε και προσπαθούμε να σταματήσουμε στο πρώτο κομμάτι!

Παρατηρήσεις:

  • Κανονίζουμε την ποσότητα της σοκολάτας ανάλογα τι θέλουμε να υπερισχύει στο μαρμπρέ. Με λιγότερη ίσως έχει πιο ωραία εμφάνιση αλλά με περισσότερη εμάς μας άρεσε περισσότερο. Πάντως καλό είναι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου η σοκολάτα για να ρευστοποιηθεί εύκολα . Όταν ξανακρυώσει βρίσκουμε κάποια κριτσανιστά μέρη της στην κρέμα (απολαυστικό!!!). 
  • Απλώνουμε και την κρέμα και το ζελέ με το κουτάλι αλλιώς τα  μπισκότα θα φύγουν από τη θέση τους και θα …κολυμπήσουν . Το ίδιο θα συμβεί και με τα φρούτα αλλά αυτό δεν είναι και τόσο κακό…
  • Οι συνδυασμοί μαρμελάδας-φρούτων-γεύσης ζελέ είναι πραγματικά πάρα πολλοί. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να ταιριάζουν και με τη σοκολάτα. Θα μου πείτε «τι φρούτο δεν ταιριάζει με σοκολάτα». Ε, κάποια ταιριάζουν περισσότερο! Αυτή τη φορά έβαλα μαρμελάδα νεράντζι, ζελέ λεμόνι και αχλάδι-κοντούλα. Την προηγούμενη είχα βάλει ζελέ μπανάνα με μπανάνες , νεκταρίνια και βερίκοκα και παρέλειψα τη μαρμελάδα. Την πρώτη φορά είχα βάλει μαρμελάδα βερίκοκο με βερίκοκα και κεράσια και ζελέ μπανάνα.
  • Το βούτυρο στην κρέμα ίσως θα μπορούσε να παραληφθεί, αλλά την κάνει πιο απαλή. Επίσης αν το γλυκό δεν καταναλωθεί από παιδιά μπορούμε να προσθέσουμε ένα σφηνάκι λικέρ στην κρέμα ή να αραιώσουμε με λικέρ τη μαρμελάδα (προτιμώ το σπιτικό μου «αμαρέτο» ).

Καλά να περνάτε! 

 

Κοιλιά (μοσχαρίσια ή αρνίσια) με κολοκυθάκια και ντομάτα
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 1 κιλό κοιλιά μοσχαρίσια (ή 2-3 αρνίσιες)
  2. 1 κιλό κολοκυθάκια μικρά
  3. ½ κούπα ελαιόλαδο
  4. 2 μεγαλούτσικα ξερά κρεμμύδια
  5. ½ κιλό ώριμες ντομάτες
  6. Αλάτι
  7. Πιπέρι
  8. Προαιρετικά, 3-4 σκελίδες σκόρδο , κύμινο και 1-2 φυλλαράκια δάφνης.
Οδηγίες
  1. Αγοράζουμε καθαρισμένη την κοιλιά αλλά επιμένουμε να ελέγξουμε κάθε σημείο της. Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε όλα τα σκουρόχρωμα σημαδάκια χρησιμοποιώντας το σαν ένα ξυράφι και όχι κόβοντάς τη. Την αφήνουμε λίγη ώρα σε ξιδόνερο, την ξεπλένουμε πολύ καλά και την κόβουμε σε κομμάτια με διαστάσεις πάνω κάτω 5-8 cm. Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια κομμένα σε καρεδάκια (όχι κατ’ ανάγκη πολύ μικρά) και προσθέτουμε την κοιλιά και το σκόρδο (αν βάλουμε) . Όταν αλλάξει χρώμα η κοιλιά προσθέτουμε λίγο νερό, λίγο αλάτι και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία. Αφήνουμε να μαγειρευτεί προσθέτοντας όποτε χρειάζεται νεράκι. Θα πάρει αρκετή ώρα . Όταν πια έχει μαλακώσει πολύ προσθέτουμε τα κολοκυθάκια πλυμένα και καθαρισμένα και την ντομάτα τριμμένη. Αλατίζουμε πάλι ελαφρά , προσθέτουμε το πιπέρι (το κύμινο και τη δάφνη αν βάλουμε) και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια, να μελώσει η σάλτσα και να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφήνουμε να μαρουβίσει και σερβίρουμε ζεστό. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες.
Σημειώσεις
  1. 1)Το πιάτο είναι λιπαρό, γι αυτό δεν χρειάζεται περισσότερο ελαιόλαδο. Ισορροπεί όμως όπως προανέφερα με την ντομάτα και τα κολοκυθάκια.
  2. 2)Μπορούμε να μαγειρέψουμε την κοιλιά στη χύτρα ταχύτητας για να εξασφαλίσουμε ότι θα θα μαλακώσει όσο πρέπει γιατί πράγματι χρειάζεται αρκετό χρόνο να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και την ντομάτα αφού την ανοίξουμε και ολοκληρώνουμε με ανοιχτή τη χύτρα το μαγείρεμα.
  3. 3)Μπορούμε να ζεματίσουμε την κοιλιά πριν τη μαγειρέψουμε για 5 λεπτά .Αυτό το κάνουμε αν τα ζώα είναι σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας.
  4. 4)Η μητέρα μου βάζει σε αυτό το πιάτο κύμινο και δάφνη και παραλείπει το σκόρδο. Είναι επίσης πολύ νόστιμο αλλά μάλλον βαρύτερο…
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly