Ένα ντοματόψωμο (focaccia pugliese) και τα αποτελέσματα για το δωράκι μας!

Μια φοκάτσια (τύπος ιταλικού ψωμιού) με άρωμα και υλικά Κρήτης!

1-DSC_0590

Πρώτα πρώτα θέλω να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας στο «διαγωνισμό» και τα καλά σας λόγια.  Οι συμμετέχοντες-ουσες στο διαγωνισμό ήταν 57 , αφού η αγαπητή μου Μαρίνα δεν ήθελε να τη συμπεριλάβω στην κλήρωση  για ευνόητους όπως λέει η ίδια λόγους, τους οποίους κατανοώ απόλυτα αφού οι γνώσεις της στην ιταλική κουζίνα είναι πάνω από ό,τι προσφέρει οποιοδήποτε βιβλίο!  

DSC_0189-2

Έτσι η λίστα με το random έγινε όπως παρακάτω:

List Randomizer

There were 57 items in your list. Here they are in random order:

  1. Georgia Stathopoulou
  2. Ελένη Πανδή
  3. Ειρήνη Β’
  4. Άξια Αθανασάκη
  5. ΝΙΚΗ ΝΤΑΝΑΛΑΚΗ
  6. παρασκευη παναουση
  7. Γιώτα
  8. Olga Mavredaki
  9. Rena Maria
  10. Άντζελα Κοντού
  11. Ολγα Παπαιωαννου
  12. Maria Antoniou
  13. Αννα
  14. Ρένα Μπαλοθιάρη
  15. Δέσποινα Καλογεράκη
  16. Georgia Makri
  17. Αναστασία Περιστέρι
  18. Αγγελική Ζαχαράτου
  19. Eleni Sfakianaki
  20. Maria Antoniadi
  21. Μαρια Σταυρακακη
  22. Σταυρουλα-Γιωργος Συμιανακη-Μαραγκακης
  23. Ευα Τσιμπλ.
  24. you
  25. Aspa Matraki
  26. Marina Kazantza Vekaki
  27. Giota Chalidia
  28. Νικη σφακιανακη
  29. Διονυσια
  30. ελενη καρατζοπουλου
  31. Δέσποινα
  32. Κοκκονιτσα Καλλιτσογλου
  33. Glykeria-George Paraskeyopoyloy
  34. Manos Konstantinidis
  35. Ntora Chnarogiannaki
  36. Ευσεβεία
  37. Μαρία Λουλάκη
  38. Βιβή Μιχαήλ
  39. Maria Maranti
  40. Ευγενία Τζιάβα
  41. ΒΟΥΖΙΑΝΑ ΜΑΡΙΑΝΘΗ
  42. Eva Noikokyraki
  43. Kalliopi Symiakaki
  44. Alexandra Evangelou
  45. Stavroula Salaoras-Brousalis
  46. Πένυ Κάρη
  47. Ειρήνη
  48. Galatea Ntanalaki
  49. Μάγδα Γ.
  50. Marion
  51. Maria Chourdaki
  52. Angelakou Evgenia
  53. Σμαραγδάκη Ρούλα
  54. Natasa Cater
  55. mia maria
  56. Ourania Kalogeropoulou
  57. Gkrozoudi Polina

Και ο τυχερός αριθμός πάλι με το random ήταν

True Random Number Generator

Min: 

1

Max: 

57

 Generate

Result:

26

Powered by RANDOM.ORG

1-DSC_0589

Η τυχερή αναγνώστρια είναι το 26 στον πίνακα, η Marina Kazantza Vekaki, που σχολίασε στη σελίδα μας στο facebook. Καλά μαγειρέματα Μαρίνα! Ελπίζω να βρεις ενδιαφέρον το βιβλίο. Πρέπει να μου στείλεις τα στοιχεία σου (πλήρη διεύθυνση) ώστε να στο στείλω. Για τις υπόλοιπες αναγνώστριες θα δημοσιεύσω 2-3 συνταγές από το συγκεκριμένο βιβλίο ώστε να έχουν μια γεύση …

1-DSC_0603

Το πλεονέκτημα του βιβλίου που ήταν μάλιστα καθοριστικό για την επιλογή του, είναι ότι στις περισσότερες συνταγές αναγράφεται ένα μικρό κομμάτι ιστορίας είτε της συνταγής είτε του βασικού της υλικού, γεγονός που δένει με την άποψη και της δικής μου σελίδας.

1-DSC_0605

Παρόλο που είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι μία και ενιαία (εδώ η Eλληνική Διατροφή είναι διαφορετική από τόπο σε τόπο, και κάποιοι βάζουν στο ίδιο τσουβάλι όλες τις κουζίνες της Μεσογείου), δεν μπορώ να αμφισβητήσω κάποια κοινά χαρακτηριστικά σε συνταγές διαφορετικής προέλευσης.  Κυρίως οι συνταγές των 2-3 απλών υλικών που συναντώνται στις μεσογειακές χώρες είναι εκπληκτικές.

1-DSC_0601

Τούτη εδώ η συνταγή δίνεται στο βιβλίο με τον ιταλικό τίτλο    focaccia pugliese και τον αγγλικό focaccia from     Apulia . Οι φοκάτσιες είναι σχετικά επίπεδα ιταλικά ψωμιά που μοιάζουν με τις δικές μας λαγάνες. Η συγκεκριμένη θυμίζει τόσο πολύ την ελληνική λαδένια της Κιμώλου που είναι να απορεί κανείς για τις κοινές εμπνεύσεις των λαών. Η πρωτοτυπία της και η ουσιαστική της διαφορά είναι στην προσθήκη πατάτας στη ζύμη, πράγμα που είδα και σε άλλες συνταγές ζυμαριών (ακόμη και πίτσας)  σ’ αυτό και σε άλλα βιβλία που πήρα από την Ιταλία.

1-DSC_0556

Η φοκάτσια αυτή μας άρεσε πάρα πολύ και σίγουρα θα την επαναλάβουμε, αφού τα υλικά της βρίσκονται πάντα μέσα στο σπίτι και είναι απολύτως …κρητικά θα έλεγε κάποιος.

1-DSC_0592

Τη συνοδεύσαμε με κρητική γραβιέρα χθες βράδυ που ήταν ζεστή αλλά και σήμερα που καταναλώσαμε την υπόλοιπη (σε θερμοκρασία δωματίου) με το λαδερό μας φαγητό ήταν εξαιρετική. Ίσως λίγο περισσότερο αλμυρή  απ’ όσο θα θέλαμε, αλλά όπως έχω ξαναγράψει την πρώτη φορά που φτιάχνω μια συνταγή ακολουθώ κατά γράμμα αν γίνεται την αρχική και κάνω τις παρεμβάσεις μου σε επόμενες εφαρμογές. Βέβαια η νοστιμιά της έχει να κάνει και με το «τσίμπημα» του αλατιού…

1-DSC_0590

Υλικά:

Α. Για τη ζύμη

80 gr πατάτα βραστή, λιωμένη σε πουρέ

500gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

170gr σιμιγδάλι ψιλό

8 gr ξηρή μαγιά ( 6gr στο βιβλίο, αλλά έβαλα όλο το φακελάκι)

400ml χλιαρό νερό

15 gr αλάτι

65 ml ελαιόλαδο

Β. Για την επικάλυψη:

200 gr ντοματάκια cherry , κομμένα στη μέση

Αφρό αλατιού

2-3 κουταλάκια ρίγανη

4-6 κουταλάκια (20-30 ml) ελαιόλαδο

Επί το έργον:

1-φοκατσια

Αφού καθαρίσουμε και βράσουμε μια μέτρια πατάτα, την λιώνουμε σε πουρέ και την αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι σε μια λεκάνη.

1-φοκατσια1

Διαλύουμε τη μαγιά σε μια κούπα νερό και το προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το αλάτι, τον πουρέ της πατάτας, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια μαλακή ελαστική ζύμη.

1-φοκατσια2

Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (το βιβλίο λέει 3 ώρες περίπου, αλλά η δική μου ήταν έτοιμη σε 2) και την χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. Απλώνουμε στο λαμαρινάκι της κουζίνας (αφού το στρώσουμε με αντικολλητικό χαρτί) διαμορφώνοντας σε κύκλους τη ζύμη μας.

1-φοκατσια3

Το αλάτι μου, αφρός από τη Χρυσή της Ιεράπετρας!

Απλώνουμε τα ντοματάκια με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω, πασπαλίζουμε με το αλάτι και τη ρίγανη και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

1-DSC_0573

Αφήνουμε να ξανανεβούν (παίρνει κανένα μισάωρο μόνο αυτό το δεύτερο ανέβασμα) και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 230 (!!!) βαθμούς φούρνο για 25 περίπου λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.

1-DSC_0592

Παρατηρήσεις:

1)Όπως είδα στο διαδίκτυο σε άλλες συνταγές αυτής της φοκάτσιας προτείνεται και η προσθήκη ελιών, υπενθυμίζοντας τις δικές μας ελιόπιτες.

2)Ακόμη σε πολλές συνταγές είδα ίσες ποσότητες αλευριού –σιμιγδαλιού. Ίσως το δοκιμάσω σε επόμενη παρασκευή, αλλά νομίζω ότι η αναλογία που δίνεται εδώ είναι καλή.

3)Αν κάποιες φίλες θέλουν τα υλικά μετρημένα σε κούπες, ας μου το ζητήσουν με σχόλιο. Μου ήταν πιο εύκολο να τη δώσω με τον τρόπο που δίνεται στο βιβλίο.

Καλό σας απόγευμα! 

 

Κριτσίνια με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και κρασί
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 150 ml ελαιόλαδο
  2. 150 ml κρασί
  3. 100-120 ml νερό
  4. 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) ζάχαρη
  5. 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) αλάτι
  6. 50-60 gr ηλιόσπορους ή άλλο ξηρό καρπό χοντροκοπανισμένο
  7. 1 πακέτο του μισού κιλού φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του) ολικής άλεσης
  8. Προαιρετικά, ελάχιστο πιπέρι
  9. Για το τύλιγμα, ηλιόσπορους ή μαυροσίσαμο ή αναποφλοίωτο σουσάμι, ή νιφάδες βρώμης ή …λίγο απ’ όλα!
Οδηγίες
  1. Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης τα υγρά υλικά (κατ’ αρχήν βάζουμε 100ml νερό) και προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και προσθέτουμε τους ηλιόσπορους και την φαρίνα. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και να έχουμε μια κανονική ζύμη που να μη κολλά στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε το υπόλοιπο νεράκι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί ένα μισάωρο. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βρέχουμε σε στραγγιστήρι το υλικό που θέλουμε να τα τυλίξουμε (εκτός από τις νιφάδες βρώμης που κολλούν και χωρίς βρέξιμο) και το απλώνουμε σε μια βαμβακερή πετσέτα κοντά στο πλαστήρι μας. Πλάθουμε κριτσίνια σε πάχος δακτύλου τα κυλούμε στο νοτισμένο «περιτύλιγμα» και τα ξαναπλάθουμε πάνω στο πλαστήρι να κολλήσει. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με φύλλο σιλικόνης ή χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε για μισή ώρα ως 40 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να ροδίσει ελαφρά ο πάτος τους. Τα αφήνομε να κρυώσουν και τα φυλάσσουμε σε κουτί που κλείνει καλά. Γίνονται 35-40 κριτσίνια. Για τη χρήση τους, δεν θα σας πω εγώ! Όπου σας αρέσουν!
Σημειώσεις
  1. 1)Αντί φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του) μπορούμε να βάλουμε κανονικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ολικής άλεσης και να προσθέσουμε δύο κουταλάκια μπέικιν στο αλεύρι και ½ κουταλάκι σόδα (τη σόδα τη διαλύουμε στο κρασί).
  2. 2)Συνήθως χρησιμοποιώ ροζέ ή κόκκινο κρασί. Έτσι κι αλλιώς η ζύμη είναι σκούρου χρώματος λόγω του αλευριού ολικής οπότε δεν χαλάει την εμφάνισή τους.
  3. 3)Αν κάποια από τα σποράκια περιτυλίγματος ξεφύγουν από τα κριτσίνια μας και μείνουν στο μπολ που θα τα φυλάξουμε, τα χρησιμοποιούμε σε σαλάτες. Ταιριάζουν πολύ (όπως άλλωστε και τα ίδια τα κριτσίνια σπασμένα σε μικρά κομμάτια).
  4. 4)Μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο μυρωδικό (ρίγανη, θυμάρι, μαραθόσπορος, κλπ…) ή αν δεν νηστεύουμε λίγο τριμμένο σκληρό τυρί όπως το κεφαλοτύρι.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/
Print Friendly