Vegan/vegetarian

Πατατοσαλάτα αλοιφή

Πατατοσαλάτα αλοιφή

Σαλάτα ή συνοδευτικό για τα ψητά μας!

Όχι δεν είναι πουρές πατάτας. Τρώγεται κρύα και μπορεί να μπει στην μέση του τραπεζιού,

DSC_0345

ή στην άκρη του πιάτου.

DSC_0349

Κάποτε είχα διαβάσει μια συνταγή σ’ ένα εγγλέζικο βιβλίο συνταγών λιβανέζικης σάλτσας σκόρδου της οποίας παραλλαγή είναι τούτη εδώ η σαλάτα αλοιφή. Δεν υπήρχε ούτε φωτογραφία αλλά μου άρεσε ο συνδυασμός των υλικών και τη δοκίμασα.

Απόλυτα μεσογειακά και κοντά στα δικά μας διατροφικά πρότυπα.Μοιάζει λίγο με την ελληνική μας αλιάδα όπως θα δείτε, αλλά είναι πιο πλούσια λόγω του γιαουρτιού που προστίθεται.

DSC_0350

Η αρχική συνταγή περιέχει μαγιονέζα. Εγώ μαγιονέζα χρησιμοποιώ πλέον σπάνια. Σπιτική δεν φτιάχνω γιατί οι ωμοί κρόκοι με φοβίζουν (μας είχαν κάνει και μια ενημέρωση πάλαι ποτέ λόγω της νόσου των πτηνών και μας είχαν αποτρέψει από τη χρήση τους) , και η έτοιμη μπαγιατεύει γιατί ακόμη και τις μικρές συσκευασίες δεν τις καταναλώνουμε εύκολα. Έτσι έχω μαγιονέζα μόνο στας εορτάς και στας επετείους που λένε!

DSC_0342

Την έχω λοιπόν αντικαταστήσει με …τα συστατικά της! Λαδόξιδο, κρόκος αυγού (αλλά βρασμένος σφικτός) και λίγη μουστάρδα (σκόνη ή κανονική). Έχω κρατήσει από την αρχική συνταγή το σκόρδο και το γιαούρτι και αν έχω κάπαρη προσθέτω λίγη . Της πάει.

DSC_0353

Ξεφεύγει από την παραδοσιακή κρητική πατατοσαλάτα και από την νεωτερική πατατοσαλάτα με γιαούρτι, αλλά η γεύση της είναι μεσογειακή και είναι ένα ωραίο συνοδευτικό για τα ψητά μας ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

patatosalata2

Την τελευταία φορά που την έφτιαξα συνοδέψαμε ψάρι ψημένο σε κρούστα αλατιού και την απολαύσαμε αντί τηγανητής πατάτας ή άλλου συνοδευτικού.

DSC_0350

Δοκιμάστε τη κάποια στιγμή…

Παρατηρήσεις

1)Αντί γιαούρτι μπορούμε να βάλουμε ξύγαλο ή άλλο κρεμώδες ξινό τυρί. Αυτό που φαίνεται παραπάνω στις φωτογραφίες είναι ξύγαλο. Μπορούμε να αυξομειώσουμε την ποσότητα ανάλογα πόσο πικάντικο είναι το τυρί μας.

2)Η αρχική συνταγή ήθελε ωμά τα σκόρδα . Δεν είναι το ίδιο, αλλά για ευνόητους λόγους εγώ τα βράζω μαζί με τις πατάτες.

3)Χρησιμοποιούμε το ασπράδι του αυγού για το γαρνίρισμα, αφού το κόψουμε σε μικρά κυβάκια.

4)Η λιβανέζικη σάλτσα λέγεται toomeh και η αναζήτηση κοινώς  googlarisma βγάζει αμέτρητες συνταγές toomeh. Βρήκα το όνομα που δεν το θυμόμουν είναι η αλήθεια, κάνοντας την αναζήτησή μου με τα υλικά. Οι περισσότερες εκδοχές είναι πιο αραιές. δηλαδή περισσότερο παραπέμπουν σε σάλτσα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο