Vegan/vegetarian

Αναψυκτικό βασιλικού ή λουΐζας

Αναψυκτικό βασιλικού ή λουΐζας

Τη δροσιά τους  νάχουμε!

Άλλη συνταγή είχα σκοπό να βάλω στη σημερινή ανάρτηση. Λίγο  ο καιρός –τι πιο ταιριαστό  από ένα αναψυκτικό με τέτοιες θερμοκρασίες –αλλά πιο πολύ η συνάντησή μου με μια κρητικιά της άλλης πλευράς του Αιγαίου αλλάξανε τα σχέδια και το post!

DSC_1192-001

Μετά από έξι περίπου χρόνια γνωριμίας με την Πελαγία που κατοικεί στη Σμύρνη  αλλά λατρεύει  ο,τιδήποτε κρητικό και λέει ότι ο τόπος καταγωγής της είναι τα Χανιά της Κρήτης , προχθές είχα τη χαρά να τη συναντήσω από κοντά. Όπως συνήθως σ’ αυτές τις συναντήσεις ποτέ δεν προλαβαίνεις να πεις όλα όσα θέλεις, όλα όσα νοιώθεις. Ανάμεσα στ’ άλλα όμως η Πελαγία (πολλές φίλες την γνωρίζουν ως Οζλέμ γιατί διατηρούσε για χρόνια ένα blog με εξαιρετικές συνταγές με αυτό το όνομα) πρόλαβε να μου δώσει και τη συνταγή γι αυτό το πολύ δροσερό αναψυκτικό μαζί με την άδειά δημοσίευσής της.

DSC_1184

Η κουβέντα σ’ αυτό ήρθε όταν μιλήσαμε για τα μυρωδικά και τα χόρτα που χρησιμοποιούμε στις κουζίνες μας και έλεγα για τον αθάνατο βασιλικό μου που έχει μωβ φούντες. «Κάντε τις αναψυκτικό» μου λέει. Η Πελαγία λέει ότι μόνο με μωβ βασιλικό ή με τις μωβ φούντες του πράσινου γίνεται ωραίο αυτό το αναψυκτικό. Στα προσεχή έχω και τη δοκιμή και με πράσινο βασιλικό, έτσι από περιέργεια!

DSC_1182

Ακόμη κι αν δεν έχει το υπέροχο χρώμα που έδωσε ο μωβ, υποθέτω ότι θα έχει το ωραίο άρωμα και τη δροσερή γεύση. Εξάλλου ήδη δοκίμασα την τεχνική με φύλλα από τη λουΐζας  της αυλής μου και έγινε υπέροχο!

DSC_1216

Σειρά έχουν η μέντα κι ο αβάρσαμος (δυόσμος) …

DSC_1186

Αθάνατο βασιλικό λέμε στην Κρήτη αυτόν που διατηρείται και το Χειμώνα. Επειδή ίσως ο δικός μου είναι φυτεμένος σε χώμα γίνεται τεράστιος κάθε χρόνο. Έχω δει όμως ότι και σε γλάστρες προκόβει το ίδιο. Ταλαιπωρείται λίγο με τα κρύα αλλά από την Άνοιξη και μετά θεριεύει. Η αλήθεια είναι ότι στην Κρήτη έχουμε σε μεγάλη υπόληψη το βασιλικό ως άρωμα και ως λουλούδι και ίσως λίγο περισσότερο το λεπτό σγουρό βασιλικό αν κρίνω από τις μαντινάδες:

Σγουρό βασιλικάκι μου εκειά που είσαι στάσου

να παίρνει ο κόσμος μυρωδιές από τη μυρωδιά σου

και

Γαμπρέ τη νύφη ν’ αγαπάς να μη τηνε μαλώνεις

σα το σγουρό βασιλικό να τηνε καμαρώνεις

Αλλά γενικά έχουμε να πούμε:

Χαλάλι σου βασιλικέ όσο νερό κι΄αν πίνεις,

γιατί το κάνεις άρωμα και πίσω μου το δίνεις!

αλλά και την πειρακτική:

Ποτέ μου δεν το λόγιαζα, ούτε στο νου μου το΄χα

ν΄αφήσεις το βασιλικό, να πάρεις τη μολόχα.

DSC_1156

Το ξέρατε ότι οι παλιοί κρητικοί δεν φύτευαν ποτέ βασιλικούς το Μάη; Προλήψεις που δεν θέλω να αναπαράγω αλλά μόνο να αναφέρω, και που τηρούνται ακόμη από ηλικιωμένες γυναίκες στα χωριά μας, λένε πως οι βασιλικοί που φυτεύονται το Μάη πάνε σε μνήματα… Έτσι κάποιοι δεν φυτεύουν ποτέ βασιλικούς το Μάη!

DSC_1187

Σε όλες τις γιορτές του καλοκαιριού η εικόνα του Αγίου που γιορτάζει είναι γεμάτη με κλαδιά βασιλικού . Αυτά παίρνουν οι πιστοί και αφού βγάλουν ρίζες (τα βάζουμε σε νερό μόλις γυρίσουμε από την εκκλησία) τα φυτεύουμε. Όλο λοιπόν το υπόλοιπο καλοκαίρι φυτεύουμε βασιλικούς. Ανάρπαστα γίνονται τα κλαδιά των αθάνατων βασιλικών! Βλέπετε τα τελευταία χρόνια η χρήση του έχει καθιερωθεί και στην κουζίνα σε σάλτσες και σαλάτες και τον χρειαζόμαστε και το Χειμώνα.Εξάλλου κάνει καλό στα φυτά της μελιτζάνας και της ντομάτας και η συγκαλλιέργειά τους είναι πολύ συνηθισμένη.

DSC_1187-001

Αλλά ας γυρίσουμε στο αναψυκτικό μας. Από τα πιο δροσερά που έχω δοκιμάσει είναι. Επισημαίνω βέβαια ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση βοτάνων και αφεψημάτων όσοι έχουμε προβλήματα υγείας , παρόλο  που για το βασιλικό μόνο καλά έχουν να πουν οι εναλλακτικές ιατρικές…

Υλικά:

1 μεγάλο μάτσο βασιλικό μωβ ποικιλίας ή βλαστάρια μωβ πράσινου βασιλικού (περίπου 300 gr ήταν το δικό μου μάτσο)

1,5 lt νερό

5 κουταλιές σούπας ζάχαρη

Χυμό μισού λεμονιού

Επί το έργον:

βασιλικος

Πλένουμε καλά το βασιλικό και τον κόβουμε σε κομμάτια . Κάνουμε μάτσα και ψιλοκόβουμε όπως τη σαλάτα. Τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη  και ρίχνουμε πάνω του καυτό το 1,5 lt νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει .

DSC_1165

Σουρώνουμε, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού βάζουμε στο ψυγείο . Σερβίρουμε με παγάκια, και απολαμβάνουμε.

DSC_1184

Με τη λουΐζα:

DSC_1205

80-100gr φύλλα φρέσκιας λουΐζας

1,5 lt νερό

6 κουταλιές ζάχαρη ή αντίστοιχο γλυκαντικό

Χυμό μισού λεμονιού

Επί το έργον:

DSC_1212

Ακριβώς όπως παραπάνω!

Παρατηρήσεις:

1)Η Πελαγία μου έδειξε με το χέρι της πόσο μεγάλο μάτσο χρειάζεται κι εγώ ζύγισα την ποσότητα που χρησιμοποίησα.  Είχε έντονο άρωμα, αλλά έγινε πιο ήπιο με την αραίωση που προέκυψε από τα παγάκια.

2)Έκανα μια μικρή ποσότητα χωρίς να βάλω ζάχαρη και πρόσθεσα εκ των υστέρων γλυκαντικό. Εξαιρετικό κι έτσι.

3)Επισημαίνω ξανά την προσοχή που πρέπει να δίνουν όσοι έχουν προβλήματα υγείας στα διάφορα βότανα, τα αφεψήματα και τα εκχυλίσματά τους!

Καλό βράδυ και καλή βδομάδα από αύριο!

[yumprint-recipe id=’68’]

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο