Πατατοσαλάτα αλοιφή

Σαλάτα ή συνοδευτικό για καλοκαιρινά ψητά

DSC_0354

Όχι δεν είναι πουρές πατάτας. Τρώγεται κρύα και μπορεί να μπει στην μέση του τραπεζιού, 

 

DSC_0345

ή στην άκρη του πιάτου.

DSC_0349

 

Κάποτε είχα διαβάσει μια συνταγή σ’ ένα εγγλέζικο βιβλίο συνταγών λιβανέζικης σάλτσας σκόρδου της οποίας παραλλαγή είναι τούτη εδώ η σαλάτα αλοιφή. Δεν υπήρχε ούτε φωτογραφία αλλά μου άρεσε ο συνδυασμός των υλικών και τη δοκίμασα.

Απόλυτα μεσογειακά και κοντά στα δικά μας διατροφικά πρότυπα.Μοιάζει λίγο με την ελληνική μας αλιάδα όπως θα δείτε, αλλά είναι πιο πλούσια λόγω του γιαουρτιού που προστίθεται. 

DSC_0350

Η αρχική συνταγή περιέχει μαγιονέζα. Εγώ μαγιονέζα χρησιμοποιώ πλέον σπάνια. Σπιτική δεν φτιάχνω γιατί οι ωμοί κρόκοι με φοβίζουν (μας είχαν κάνει και μια ενημέρωση πάλαι ποτέ λόγω της νόσου των πτηνών και μας είχαν αποτρέψει από τη χρήση τους) , και η έτοιμη μπαγιατεύει γιατί ακόμη και τις μικρές συσκευασίες δεν τις καταναλώνουμε εύκολα. Έτσι έχω μαγιονέζα μόνο στας εορτάς και στας επετείους που λένε!

DSC_0342

Την έχω λοιπόν αντικαταστήσει με …τα συστατικά της! Λαδόξιδο, κρόκος αυγού (αλλά βρασμένος σφικτός) και λίγη μουστάρδα (σκόνη ή κανονική). Έχω κρατήσει από την αρχική συνταγή το σκόρδο και το γιαούρτι και αν έχω κάπαρη προσθέτω λίγη . Της πάει.

DSC_0353

Ξεφεύγει από την παραδοσιακή κρητική πατατοσαλάτα και από την νεωτερική πατατοσαλάτα με γιαούρτι, αλλά η γεύση της είναι μεσογειακή και είναι ένα ωραίο συνοδευτικό για τα ψητά μας ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

patatosalata2

Την τελευταία φορά που την έφτιαξα συνοδέψαμε ψάρι ψημένο σε κρούστα αλατιού και την απολαύσαμε αντί τηγανητής πατάτας ή άλλου συνοδευτικού.

DSC_0350

Δοκιμάστε τη κάποια στιγμή…

Υλικά:

2 μέτριες πατάτες (300 gr περίπου)

3-4 σκελίδες σκόρδου

1 αυγό βρασμένο σφικτό

4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές σούπας ξύδι

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

1-2 κουταλιές σούπας μουστάρδα

Αλάτι

Πιπέρι

Περίπου 100 gr στραγγιστό γιαούρτι

Προαιρετικά λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Για το γαρνίρισμα, κάπαρη, ελιές, ντοματίνια τουρσιά κλπ…

Επί το έργον:

patatosalata

Βράζουμε τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες μαζί με το σκόρδο. Όταν είναι έτοιμες, αδειάζουμε το περίσσιο νερό , προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι και τις πατάμε να λιώσουν (μαζί με το σκόρδο) με το εργαλείο-κουτάλα για πουρέ.

patatosalata1

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά το μείγμα μας. Προσθέτουμε τον κρόκο , τα μπαχαρικά, το γιαούρτι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε στο ψυγείο και  τη σερβίρουμε κρύα.

DSC_0353

Παρατηρήσεις:

1)Αντί γιαούρτι μπορούμε να βάλουμε ξύγαλο ή άλλο κρεμώδες ξινό τυρί. Αυτό που φαίνεται παραπάνω στις φωτογραφίες είναι ξύγαλο. Μπορούμε να αυξομειώσουμε την ποσότητα ανάλογα πόσο πικάντικο είναι το τυρί μας.

2)Η αρχική συνταγή ήθελε ωμά τα σκόρδα . Δεν είναι το ίδιο, αλλά για ευνόητους λόγους εγώ τα βράζω μαζί με τις πατάτες.

3)Χρησιμοποιούμε το ασπράδι του αυγού για το γαρνίρισμα, αφού το κόψουμε σε μικρά κυβάκια.

4)Η λιβανέζικη σάλτσα λέγεται toomeh και η αναζήτηση κοινώς  googlarisma βγάζει αμέτρητες συνταγές toomeh. Βρήκα το όνομα που δεν το θυμόμουν είναι η αλήθεια, κάνοντας την αναζήτησή μου με τα υλικά και φυσικά με την λέξη Lebanese!Οι περισσότερες εκδοχές είναι πιο αραιές. δηλαδή περισσότερο παραπέμπουν σε σάλτσα. 

Καλημέρα!

Πατατοσαλάτα αλοιφή
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 2 μέτριες πατάτες (300 gr περίπου)
  2. 3-4 σκελίδες σκόρδου
  3. 1 αυγό βρασμένο σφικτό
  4. 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  5. 2 κουταλιές σούπας ξύδι
  6. 1-2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
  7. Αλάτι
  8. Πιπέρι
  9. Περίπου 100 gr στραγγιστό γιαούρτι
  10. Προαιρετικά λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  11. Για το γαρνίρισμα, κάπαρη, ελιές, ντοματίνια τουρσιά κλπ…
Οδηγίες
  1. Βράζουμε τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες μαζί με το σκόρδο. Όταν είναι έτοιμες, αδειάζουμε το περίσσιο νερό , προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι και τις πατάμε να λιώσουν (και το σκόρδο μαζί) με το εργαλείο-κουτάλα για πουρέ. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά το μείγμα μας. Προσθέτουμε τον κρόκο , τα μπαχαρικά, το γιαούρτι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε στο ψυγείο και τη σερβίρουμε κρύα.
Σημειώσεις
  1. 1)Αντί γιαούρτι μπορούμε να βάλουμε ξύγαλο ή άλλο κρεμώδες ξινό τυρί. Αυτό που φαίνεται παραπάνω στις φωτογραφίες είναι ξύγαλο.
  2. 2)Η αρχική συνταγή ήθελε ωμά τα σκόρδα . Δεν είναι το ίδιο, αλλά για ευνόητους λόγους εγώ τα βράζω μαζί με τις πατάτες.
  3. 3)Χρησιμοποιούμε το ασπράδι του αυγού για το γαρνίρισμα, αφού το κόψουμε σε μικρά κυβάκια.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly