Vegan/vegetarian

Τάρτα με mousse λεμονιού a la Crète (με lemon curd και μυζήθρα Κρήτης)

Τάρτα με mousse λεμονιού a la Crète (με lemon curd και μυζήθρα Κρήτης)

Επιδόρπιο λεμονιού για να κλείσουμε ένα γιορτινό γεύμα! 

 

Η πρώτη ανάρτηση μετά από το Πάσχα δεν μπορεί παρά να είναι γλυκό. Βλέπετε, μπορεί να γιορτάζει όλος ο κόσμος αυτές τις μέρες, αλλά κάποιοι γιορτάζουν διπλά αφού έχουν εορτάζοντες στο σπίτι τους.

1-DSC_0716

Κέρασμα λοιπόν το σημερινό γλυκό αφού είμαστε από αυτούς που γιορτάζουν ανήμερα το Πάσχα διπλά. Κι επειδή όλοι παραχορταίνουμε με τα πλούσια εδέσματα της ημέρας, τα ελαφριά γλυκάκια έχουν την τιμητική τους τη μέρα του Πάσχα. Φέτος ειδικά,  γιορτινή είναι όλη σχεδόν η βδομάδα της Διακαινησίμου με το Γιώργο και τη Γεωργία  να γιορτάζουν σήμερα, τον Ραφαήλ και τη Ραφαέλα αύριο, την Ειρήνη και τον Εφραίμ την Πέμπτη, την Ζωή και την Πηγή την Παρασκευή, και φυσικά το Θωμά και τη Θωμαή την επόμενη Κυριακή. Ελπίζω να μην ξέχασα κανένα…

1-DSC_0704

Δεν μπορεί, μια θέση σ’ όλη τη γιορτινή εβδομάδα θα μπορέσει να βρει και το σημερινό γλυκό. Τα γλυκά λεμονιού είναι κατάλληλα ως επιδόρπια ό,τι κι αν περιλαμβάνει το μενού! Για να το φτιάξω χρησιμοποίησα τη γλυκιά μυζήθρα της Κρήτης, τον νωπό ανθότυρο όπως τη λένε οι Χανιώτες, σε μια εντελώς νεωτερική εφαρμογή  αναμειγνύοντάς τη με μια ξενόφερτη κρέμα λεμονιού, πολύ αγαπημένη και αρωματική σε όσους την έχουν δοκιμάσει.

1-DSC_0718

Η συνταγή που συνηθίζω για την lemon curd είναι εκείνη που είχε δώσει μια από τις πρώτες και καλύτερες διαδικτυακές μου φίλες, η Τ.Σ. από το hungry. Η Τίνα είναι άφθαστη στις συνταγές αυτής που λέμε «αστική» κουζίνα και έχει εξαιρετική γνώση όλης της ευρωπαϊκής (και όχι μόνο) κουζίνας. Είχε προτείνει την ανάμειξη της κρέμας αυτής με mascarpone σε μια υπέροχη μους λεμονιού που σερβίριζε πάνω σε φύλλα τραγανής σφολιάτας.

1-DSC_0706
Με βύσσινο γλυκό, με μαρμελάδα λεμονιού, με σκέτο αμυγδαλάκι φιλέ!

Επειδή σε μένα δεν είναι συχνά εύκολο να βρίσκω  μασκαρπόνε-απεναντίας βρίσκω σχεδόν πάντα γλυκιά μυζήθρα-  αφού τη δοκιμάσαμε στην αυθεντική της εκδοχή, έχω καθιερώσει την ανάμειξή της με γλυκιά μυζήθρα ή με άλλα υλικά που θα προτείνω σε άλλες συνταγές.

1-DSC_0727-001

Από την εποχή που μας την έδειξε στο hungry η Τίνα,  έχουν περάσει αρκετά χρόνια και έχω δει πολλές συνταγές για lemon curd σε ξενόγλωσσα αλλά και δικά μας sites συνταγών.Πολλές απ’ αυτές δεν περιέχουν το κορνφλάουρ που προτείνει η Τίνα, αλλά  εξ αιτίας της ανάμειξης της lemon curd με τυρί σ’ αυτή τη συνταγή ότι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει η κρέμα τη σταθερότητά της και να στέκει στο ύψος της!ότ

1-DSC_0725

Το γλυκό μου είναι μια λεμονοτάρτα στην ουσία. Φτιάχνω τη βάση της άλλοτε με μια κλασική ζύμη βουτύρου για τάρτες, άλλοτε με αλεσμένα μπισκότα χωρίς πολλές φορές να τα ψήσω. Επειδή η lemon curd μας αρέσει πολύ και σκέτη, έχω αυξήσει κατά το ¼ τα υλικά που έδινε η Τίνα ώστε να περισσεύει και για δοκιμή.

1-DSC_0693

Υλικά:

Α. Για τη lemon curd:

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα χυμό λεμονιού

1,5 κουταλιά ξύσμα λεμονιού

2 κουταλιές σούπας κορνφλάουρ

125 gr φρέσκο βούτυρο

4 κρόκοι αυγών

1 πρέζα αλάτι

Β. Για τη mousse με μυζήθρα

1 κούπα lemon curd

1-1,5 κούπα γλυκιά μυζήθρα, ανάλογα πόσο έντονη θέλουμε τη γεύση του λεμονιού

Γ.Για τη βάση:

3/4  δόσης ζύμης τάρτας (εδώ, χωρίς το κακάο ή εδώ)

Ή ένα πακέτο μπισκότα τύπου digestive και 100 gr βούτυρο

Δ. Για το γαρνίρισμα:

Αμυγδαλάκια φιλέ ή/και μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού της επιλογής μας. . Η δική μου πρόταση είναι μαρμελάδα λεμόνι.

Επί το έργον:

Αν κάνουμε βάση με ζύμη τάρτας την ετοιμάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.

1-τάρτα λεμονιού

Πλένουμε τα λεμόνια και παίρνουμε το ξύσμα και το χυμό. Κρατάμε λίγο χυμό για να διαλύσουμε το κορνφλάουρ και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το ξύσμα  και  το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια.  Διαλύουμε στο υπόλοιπο το κορνφλάουρ και το αφήνουμε στην άκρη.

1-τάρτα λεμονιού1

Βάζουμε να βράσει το μείγμα της κατσαρόλας ενώ χτυπάμε τους κρόκους σε ευρύχωρο σκεύος πολύ καλά. Όταν πάρει βράση (ακόμη κι αν δεν έχει λιώσει εντελώς το βούτυρο) προσθέτουμε λίγο λίγο από το μείγμα του λεμονιού στους κρόκους και  συνεχίζουμε να χτυπάμε.

1-τάρτα λεμονιού2

Όταν έχει προστεθεί περίπου το 1/3  ή ακόμη καλύτερα το μισό του μείγματος λεμονιού στους κρόκους, αδειάζουμε το μείγμα των κρόκων στην κατσαρόλα  ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε και το διάλυμα του κορνφλάουρ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πήξει  εντελώς και να γίνει πηχτή κρέμα.

1-τάρτα λεμονιού3

Δοκιμάζουμε το δέσιμό της όπως στις  μαρμελάδες ή με ένα θερμόμετρο στους 73-75 βαθμούς (σε πολύ μικρότερη θερμοκρασία από τις μαρμελάδες) . Αφήνουμε τη lemon curd να κρυώσει εντελώς.

1-τάρτα λεμονιού4

Αν κάνουμε βάση με μπισκότα την ετοιμάζουμε μέχρι να κρυώσει η κρέμα και περιμένουμε να κρυώσει κι αυτή. Λιώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία το βούτυρο και πριν κάψει προσθέτουμε τα μπισκότα τριμμένα σαν σκόνη. Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε σε ταρτιέρα με διάμετρο 24-26cm.

1-τάρτα λεμονιού5

Κάνουμε τη μυζήθρα σαν κρέμα με ένα πιρούνι   και τη χτυπάμε σε ένα μπολ   μαζί με 1 κούπα  κρύα lemon curd να αφρατέψει.

1-τάρτα λεμονιού6

Απλώνουμε την κρέμα πάνω στην τάρτα , στρώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με αμυγδαλάκι.

1-DSC_0698

Όταν τη σερβίρουμε καλύπτουμε κάθε κομμάτι με γλυκό ή μαρμελάδα της επιλογής μας.

Παρατηρήσεις:

Τα ξένα sites δίνουν θερμοκρασία δεσίματος για τη   lemon curd τους 170 βαθμούς Φαρενάιτ που αντιστοιχούν σε περίπου 76,6 βαθμούς Κελσίου. Εγώ τη δένω μάλλον λιγότερο αλλά στέκεται τέλεια, ίσως και λόγω του κορνφλάουρ

1-DSC_0714

    • Υπενθυμίζω ότι η κούπα μου είναι 250ml. Στη mousse χρησιμοποίησα 250 gr μυζήθρα και ήταν μια κούπα.
    • Αν η μυζήθρα είναι πολύ φρέσκια και υδαρής, την αφήνουμε να στραγγίξει πάνω σε μια βαμβακερή πετσέτα για να μη γίνει υδαρής και η κρέμα μας. Αυτό εξάλλου κάνουμε και στα υπόλοιπα γλυκά μυζήθρας εδώ στην Κρήτη.
    • Η mousse είναι εξαιρετική και για γλυκά ποτηριού, χωρίς βάση τάρτας ή μπισκότου,  σερβιρισμένη σε μπολ πάνω από μπισκότα σφολιατίνια ή με λίγα τριμμένα μπισκότα digestive ανάμεσα σε στρώσεις κρέμας στην λογική του εύκολου γλυκού ψυγείου με γιαούρτι.

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους! Ιδιαίτερα, διπλά Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες των ημερών.Να τους χαιρόμαστε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο