Αλμυρά

Μακαρονάδα με κεφτεδάκια ή «των εννιά το φαγητο φτάνει και τσι δέκα»

Μακαρονάδα με κεφτεδάκια ή «των εννιά το φαγητο φτάνει και τσι δέκα»

Πάντα!

 

«Των εννιά το φαγητό τσι φτάνει και τσι δέκα» . Κρητική έκφραση-παροιμία με πολλαπλές ερμηνείες.

1-DSC_0446

Φιλοξενία: «Κάτσε να φάμε. Λίγο ναι το φαΐ  μας μα των εννιά το φαγητό φτάνει και τσι δέκα»

Αισιοδοξία: «Κάμε ακόμη ένα κοπέλι. Ήντα φοβάσαι; Τα έξοδα πώς θα το μεγαλώσεις; Των εννιά το φαγητό φτάνει και τσι δέκα»

Φιλανθρωπία: «Πάω του πότε πότε ένα πιάτο φαΐ. Πόσο θέλει ο άνθρωπος! Δεν έχω και γω πολλά μα των εννια το φαγητό τσι φτάνει και τσι δέκα»

Αλληλεγγύη: «Δεν μου ‘ρχεται να πετώ φαΐ και να πεινούνε αθρώποι. Καλά το λένε πως των εννιά το φαγητό τσι φτάνει και τσι δέκα. Ανε λογαριάσεις ήντα πετούμε, άλλοι τόσοι ήθελα να χορταίνουνε»

Οικιακή Οικονομία: «Κανόνισε πώς  θα το μαγερέψεις , να βγατίσει, να φτάξει για όλους. Των εννιά το φαγητό φτάνει και τσι δέκα»

1-DSC_0452

Μερικές μόνο από τις εκφράσεις στις οποίες έχω ακούσει να χρησιμοποιείται η παραπάνω παροιμία. Κι όχι μια φορά! Πολύ συχνά, από πολλούς απλούς ανθρώπους της περιοχής μου. Την έχω ακούσει ακόμη και σε ιστορίες της κατοχής .Υπήρχαν άνθρωποι εδώ (και όχι μόνο) που φιλοξενούσαν στα σπίτια τους πεινασμένους και ξεσπιτωμένους πάντα με την πεποίθηση πως «των εννιά το φαγητό φτάνει και τσι δέκα» !

1-DSC_0453

Μα δεν είναι ωραία παροιμία; Τη βρίσκω τόσο ταιριαστή με τη κρητική νοοτροπία. Και είναι τόσο αληθινή!  Για σκεφτείτε το λίγο. Δεν είναι σωστά όλα όσα εκφράζονται στις παραπάνω κουβέντες ;

1-DSC_0445

Στην σημερινή ανάρτηση θα τη χρησιμοποιήσω με την σημασία του αυγατίσματος  των υλικών. Πολλά υλικά με κατάλληλο τρόπο χρήσης καταλήγουν ώστε το αποτέλεσμα που προοριζόταν για εννιά, να φτάνει και για δέκα και για έντεκα μη σας πω…

1-DSC_0449

Μια ποσότητα κιμά που θα μπορούσε να δώσει 2 μπιφτέκια όλα κι όλα, δηλαδή να χορτάσει (;) ένα άνθρωπο, δίνει μια ωραιότατη σάλτσα για 4 κανονικά πιάτα μακαρονάδας. Όταν θα ξαναφτιάξετε μπιφτέκια ή κεφτέδες κρατείστε μια χουφτίτσα έτοιμο, ζυμωμένο κιμά και δοκιμάστε να φτιάξετε μια σάλτσα για μακαρόνια.

1-DSC_0444

Τα υλικά θα τα δώσω κι εγώ με έτοιμο ζυμωμένο για κεφτέδες κιμά. Έτσι εξάλλου προκύπτει η σάλτσα μου κάθε φορά που τη φτιάχνω. Προχθές ας πούμε, κιμά για 2-3 μπιφτέκια είχα κρατήσει και προέκυψαν περισσότεροι από έναν πεινασμένοι!

Παρατηρήσεις

1)Το φαγητό αυτό το φτιάχνουμε σε όλη την Ελλάδα απ’ όσο ξέρω. Γνωρίζω ακόμη ότι αντίστοιχο πιάτο υπάρχει και στην Ιταλική κουζίνα.

2)Μπορούμε να τηγανίσουμε τα κεφτεδάκια πριν τα προσθέσουμε στη σάλτσα αλλά εγώ το αποφεύγω. Και πιο βαρύ γίνεται το πιάτο, και περισσότερο χρόνο θέλει…

3)Συχνά όταν φτιάχνω κεφτέδες και θεωρήσω ότι είναι πολλοί για τα άτομα που πρόκειται να φάνε, φτιάχνω με μια ποσότητα από το μείγμα μερικά τέτοια κεφτεδάκια και τα βάζω σε ένα δισκάκι στην κατάψυξη σε μια στρώση για να μη κολήσουν μεταξύ τους. Έτσι έχω πολύ γρήγορα μια έτοιμη λύση για σάλτσα ζυμαρικών. Τα προσθέτω στη ντομάτα που βράζει χωρίς να τα ξεπαγώσω.

4)Μπορούμε βέβαια  να ετοιμάσουμε τη σάλτσα μας  και χωρίς να έχουμε σκοπό να φτιάξουμε κεφτέδες… Μια χούφτα κιμά χρειαζόμαστε όλο κι όλο, καμιά 200gr γραμμάρια. Προσαρμόζουμε τις ποσότητες των υπολοίπων υλικών.

5)Σε πολλές συνταγές δίνω τον χαρακτηρισμό «των εννιά το φαγητό φτάνει και τσι δέκα» όταν με κατάλληλα υλικά φτιάχνω περισσότερη ποσότητα απ’ όση προέβλεπα. Δεν είχα σκεφτεί να το επισημαίνω σε άλλες συνταγές. Τούτη η συνταγή νομίζω ότι είναι χαρακτηριστική!

Καλημέρα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο