Αλμυρά

Καλαμαράκια του κουτιού με κρεμμύδια και μέλι

Καλαμαράκια του κουτιού με κρεμμύδια και μέλι

Μοναστηριακή συνταγή!

Η μοναστηριακή κουζίνα διακρίνεται τόσο για τη λιτότητα όσο και για τη νοστιμιά της. Πολλοί μοναχοί αξιοποιούν απλά υλικά με φαντασία και γνώση των συνδυασμών που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι σεφ.

 

Εντάξει, πρόσφατα είδα μοναστηριακές συνταγές με μπέικον και κρέμα γάλακτος αλλά το εντάσσω κι αυτό στα σημεία των καιρών…  Πάντως, όσες φορές με έχουν φιλέψει σε μοναστήρι εδώ στα μέρη μας η κουζίνα είναι λιτή, με απλά υλικά, κυρίως νηστίσιμα.

1-DSC_1666

Αυτή εδώ η συνταγή εντάσσεται σ’ αυτή την κατηγορία. Στα χέρια μου έφτασε από δικό μου άνθρωπο που συνηθίζει εδώ και χρόνια να επισκέπτεται μια από τις πιο όμορφες Μονές στο Νότο του Ν. Ηρακλείου, την Ιερά Μονή του Κουδουμά. Θεωρείται η αρχαιότερη Μονή της Νότιας Κρήτης , αντιπροσωπευτική του Ερημητικού Μοναχισμού των Αστερουσίων Ορέων .

646063991-620x409
Πηγή: εδώ

Οι μοναχοί που την ίδρυσαν  (περί τον 6ο αιώνα) ήταν ερημίτες   που κατοικούσαν στις σπηλιές της περιοχής. Η σύγχρονη Μονή έχει ιδρυθεί  στα τέλη του 19ου αιώνα . Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το μέρος που έχει κτιστεί είναι πανέμορφο   και όλο το περιβάλλον αποπνέει Θεία Παρουσία. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν επίγειο Παράδεισο.

1229813_708286845863766_2121107267_n
Πηγή: http://www.imkoudouma.gr/

Δείτε περισσότερες εικόνες από το μέρος και τη Μονή εδώ:

https://www.facebook.com/%CE%A6%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AC-707129532646164/

http://www.imkoudouma.gr/

http://www.monastiria.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1321&lang=es

1-DSC_1664

Δεν ξέρω αν του την έδωσε κάποιος μοναχός της ίδιας της μονής ή κάποιος από τους επισκέπτες μοναχούς  που σμίγουν εκεί σε πολλές μεγάλες γιορτές .Απλή, οικονομική, νόστιμη όπως οι περισσότερες μοναστηριακές συνταγές και βέβαια νηστίσιμη!

1-DSC_1666

Παρατηρήσεις

1)Σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν ξεπλύνουμε περισσότερο τα καλαμαράκια… Μόνο αδειάζουμε το ζουμί , γεμίζουμε με νερό  το κουτί και ξαναδειάζουμε.

2)Η συνταγή γίνεται και αλάδωτη, με επιπτώσεις υποθέτω στο αποτέλεσμα. Εμείς τη δοκιμάσαμε τρεις φορές, όλες με λάδι. Την πρώτη μάλιστα μαγειρεμένη από τον …προξενητή της, στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας σε διπλή δόση! Δεν έμεινε ίχνος!

3)Την τελευταία φορά που την έφτιαξα η ιδέα έπεσε μετά το σκούπισμα των πιάτων με φρέσκο ψωμί:  «δεν βράζεις λίγα μακαρόνια να γίνει πιο χορταστικό;  Η σάλτσα είναι εξαιρετική! Θα ταιριάζει πολύ με μακαρόνια» ! Επιφυλάσσομαι για φωτογραφίες γιατί  η ιδέα σίγουρα θα γίνει πράξη πολύ σύντομα!

4)Τα καλαμαράκια του κουτιού τα συνηθίζουμε πολύ στην Κρήτη, ιδιαίτερα τις Σαρακοστές. Δείτε τα καλαμαράκια στο τηγάνι με κρασί και καλαμαράκια με σάλτσα ντομάτας.

Καλημέρα! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο