Αλμυρά

Εύκολα ψωμάκια χωρίς μαγιά!

Εύκολα ψωμάκια χωρίς μαγιά!

Χωρίς μαγιά, χωρίς μίξερ, χωρίς ζύμωμα!

1-DSC_1248

Τα έχουμε ξαναπεί : «όλα ναι φάδια τσι κοιλιάς και το ψωμί στημόνι»! Όσοι γνωρίζουν από υφαντική κατανοούν πλήρως το νόημα του στίχου. Πρόσφατα έμαθα πως η συνέχειά του είναι: « … και το παντέρμο το κρασί όλα τα ανεστυλώνει». Μια μαντινάδα που λέει πολλά με λίγες λέξεις όπως συμβαίνει με τις περισσότερες παλιές μαντινάδες.

1-DSC_1247

Το ψωμί στο πιο πλούσιο και στο πιο φτωχικό τραπέζι είναι όντως αναντικατάστατο.  Όσα καλά κι αν έχεις χωρίς ψωμί δεν είναι πλήρες το τραπέζι σου κι όσα καλά κι αν σου λείπουν έχεις την παρηγοριά του ψωμιού αν υπάρχει έστω αυτό… Δεν είναι βλέπετε δεδομένο το ψωμί σε κάθε τραπέζι ακόμη και στον 21ο αιώνα!

1-DSC_1246

Αλλά ας αφήσω τις αμπελοφιλοσοφίες μέρες που είναι κι ας περάσω στα ψωμάκια του τίτλου. Αυτά λοιπόν τα ψωμάκια είναι λύση της στιγμής

α) για γιορτινά τραπέζια με τα πρώτα μεζεδάκια

β) όταν οι αργίες είναι πολλές , τελειώνει το κλασικό ψωμί και δεν έχουμε χρόνο για ζυμώματα

γ) όταν έχουμε περισσότερα άτομα απ’ όσα είχαμε προβλέψει στο τραπέζι μας και μηδενικό χρόνο για ψωμιά με μαγιά ή προζύμι που θέλουν χρόνο να ανεβούν

δ) αν μας αρέσει το αλμυρό πρωινό

ε) όταν θέλουμε ένα νόστιμο και εύκολο ψωμοειδές για να ξεγελάσουμε την πείνα μας .

1-DSC_1247-001

Αν τα δοκιμάσετε μπορεί να βρείτε κι άλλους λόγους. Εγώ πάντως τα συνηθίζω σε γιορτινά τραπέζια  ως συνοδευτικό στα πρώτα μεζεδάκια, και όταν ξεχάσουμε να πάρουμε ψωμί . Ακόμη,  όταν έχω αναπάντεχα επισκέπτες  και προβλέπω ότι το ψωμί μου δεν επαρκεί.  Γίνονται 12 ψωμάκια σε ελάχιστο χρόνο, με υλικά που έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι και σηκώνουν πολλούς αυτοσχεδιασμούς.

1-DSC_1245

Αυτές τις μέρες που οι αργίες θα είναι πολλές και το ψωμί μπορεί να μη φτάσει, δείτε τα ως λύση αν δεν θέλετε να ζυμώσετε κλασικό ψωμί. Η αλήθεια είναι πως με τα ζυμώματα αυτής της εβδομάδας, την χρειαζόμαστε από Δευτέρα την ξεκούρασή μας!

 

Παρατηρήσεις

1. Πολύ συχνά τα κάνω με αλεύρι ολικής άλεσης ή μισό-μισό: 1 κούπα για όλες τις χρήσεις-1 κούπα ολικής.

2. Η αρχική συνταγή ήθελε ξινόγαλο. Εγώ αναμειγνύω γιαούρτι με γάλα, που τα έχω πάντα στο σπίτι. Πολλές φορές έχω βάλει κεφίρ και σε κάποιες περιπτώσεις σκέτο γάλα (3/4 κούπας) με χυμό μισού λεμονιού, ή σκέτο γιαούρτι (3/4 κούπας). Είπαμε, ευέλικτα.

3.Το τυρί μπορεί να είναι ακόμη πιο πικάντικο αλλά θεωρώ ότι μια ήπια γραβιέρα είναι κατάλληλη για να μην σκεπάζονται οι γεύσεις των συνοδευτικών.

4. Αντί μαϊντανό μπορούμε να βάλουμε δυόσμο ή άνηθο ή  άλλο μυρωδικό όπως λίγη ρίγανη ή αρισμαρί (δεντρολίβανο) τριμμένο. Πάντως αυτή την εποχή είναι καλύτερα τα πράσινα μυρωδικά κατά τη γνώμη μου.

5. Δεν ξέρω αν  τα ψωμάκια είναι καλά την επόμενη μέρα γιατί ποτέ δεν μένουν!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο