Vegan/vegetarian

Ασκορδουλάκοι (βολβοί) “αλλιώς”

Ασκορδουλάκοι (βολβοί) “αλλιώς”

“Η γης μας κάνει το τραπέζι” ή “μια αλλοτινή Μεγάλη Τρίτη”

Χωρίς πολλά δικά μου λόγια η σημερινή ανάρτηση. Η Νίνα (σας έχω ξαναμιλήσει πρόσφατα εδώ)   επανέρχεται με συνταγή της άλλης της γιαγιάς, της γιαγιάς Ελένης. Η ιστορία της τόσο όμορφη και τόσο ωραία γραμμένη – η Νίνα  βλέπετε είναι φιλόλογος- που κάθε δική μου παρέμβαση θα ήταν περιττή.

1-DSC_1537

Δύο ημέρες στο σπίτι της γιαγιάς Ελένης, στο χωριό του πατέρα μου, για μένα και τον αδελφό μου, παιδιά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, ήταν ένα γλυκό όνειρο. Ήταν σαν να μαθητεύαμε σε ένα πολυδύναμο σχολείο, που είχε ατίμητο πλούτο να μας δώσει. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η γιαγιά μας, γεννημένη το 1887, βάδιζε στην όγδοη δεκαετία της ζωής της. Ιστορίες, μαντινάδες, στιχάκια που η ίδια κατά δεκάδες συνέθετε, και ας μη γνώριζε να γράφει και να διαβάζει, δυνατές γεύσεις με απλά υλικά, μας συνέπαιρναν κοντά της.

1-DSC_1538

Στην ερώτησή μας ” τί θα φάμε σήμερα ” η απάντησή της ήταν απλή: Πήρε ένα καλάθι, ένα γερό μυτερό μαχαίρι και ένα σκαλιδάκι, και πήγαμε στα χωράφια. Έσκυψε πάνω από ένα τρυφερό βλαστό και άρχισε να σκαλίζει γύρω γύρω, για να φθάσει στη ρίζα του. Πήγε βαθειά είκοσι εκατοστά. Εκεί χρησιμοποίησε το μαχαιράκι και άρχισε να βγάζει ασκορδουλάκους. Η χαρά μας ήταν μεγάλη, Μάθαμε να αναγνωρίζωμε το βλαστό, και περιμέναμε να φθάσει το σκαλιδάκι της γιαγιάς στο βολβό. Ήταν ένα παιχνίδι για μας, ένα κόπος συνηθισμένος για κείνην. Το καλαθάκι γοργογέμισε.

1-DSC_1538-001

Στο σπίτι η γιαγιά καθάρισε τους ασκορδουλάκους κάνοντάς μας και το απαραίτητο μάθημα, καί τους έβρασε αλλάζοντας το νερό 5 φορές, το πέντε μας το τόνισε. Και ως εδώ δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο. Η συνέχεια. όμως είναι συναρπαστική. Η γιαγιά έφτιαξε κουρκούτι με νερό και αλεύρι, και αν θυμάμαι καλά, πρόσθεσε ένα πράσινο πολύ ψιλοκομμένο μυρωδικό, μάλλον δυόσμο. Δεν το λέω με βεβαιότητα. αλλά με αυτό αρωμάτιζε πολλά φαγητά και γλυκά. Έπειτα βουτούσε τον κάθε βολβό στο κουρκούτι, που δεν ήταν αραιό, μάλλον μέτριο, και τον έριχνε στο τηγάνι, στο καυτό λάδι.

1-DSC_1533

Με το κουρκούτι που περίσσεψε έκανε τηγανίτες. Το τραπέζι μας εκείνο το μεσημέρι είχε τις τηγανίτες για ψωμί, τους ασκορδουλάκους για κυρίως πιάτο, ραντισμένους με λεμόνι, και μια ντοματοσαλάτα με κρεμμύδι, ελιές και βραστή πατάτα. Και φυσικά το απαραίτητο κρασί που έπινε κάθε μέρα, ως τα βαθειά της γεράματα.

1-DSC_1534

Όταν επιστρέψαμε στο σπίτι μας και περιγράψαμε στην άλλη μας γιαγιά τη Δημητρία όλη αυτή τη διαδικασία, μας είπε να κάνωμε υπομονή και μόλις τελειώσει η νηστεία – ήταν τότε Μεγάλη Τρίτη – θα μας έφτιαχνε κάτι παρόμοιο που γνώριζε.

1-DSC_1537

Παρατηρήσεις

1)Επιφυλάσσομαι για τη συνταγή της γιαγιάς Δημητρίας που μου έχει δώσει η Νίνα για μια περίοδο που δεν θα νηστεύουμε.

2)Ασκορδουλάκοι έτοιμοι, βρασμένοι και ξεπικρισμένοι  κυκλοφορούν πλέον σε γυάλινα βάζα και μπορούμε να τους απολαύσουμε αποφεύγοντας την κοπιαστική διαδικασία του καθαρίσματος και του ξεπικρίσματος.

3)Ακόμη και εγώ που έχω πια εξοικειωθεί με ιστορίες επινοήσεων απίστευτων πιάτων από ηλικιωμένες γυναίκες της ενδοχώρας της Κρήτης, δεν θα πάψω ποτέ να εκπλήσσομαι!  Η γιαγιά Ελένη και η γιαγιά Δημητρία  σε καμιά περίπτωση δεν γνώριζαν τα onion rings…

4)Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τη Ν. για τις συνταγές και τις ιστορίες που μου στέλνει και για την γενναιοδωρία με την οποία μοιράζεται μαζί μου οικογενειακές μνήμες! Να είσαι καλά φίλη μου, εσύ και όλοι όσοι αγαπάς!

 

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα να έχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο