Λικέρ με κουκούτσια από δέσπολα (μούσμουλα)

Η κρητική εκδοχή του nespolino (με ρακή) είναι ίσως το ωραιότερο λικέρ που έχω φτιάξει!

DSC_1724

Το άκουγα και δεν το πίστευα : το λικέρ από τα κουκούτσια του δέσπολου είναι μια εξαιρετική παραλλαγή του amaretto (αμαρέτο).Το έφτιαξα με τα περυσινά δέσπολα (όπως θα δείτε σε σχετική φωτογραφία τα κουκούτσια μπήκαν στο βάζο τέλος Μαΐου), αλλά όταν ήταν έτοιμο, δεν υπήρχαν πια δέσπολα οπότε δεν είχε νόημα η δημοσίευση της συνταγής.Τώρα λοιπόν που ξανάρθε η εποχή τους ήρθε και η ώρα της δημοσίευσής της!

 

DSC_1720

Εξάλλου αν δεν έχω δοκιμάσει κάτι ποτέ δεν βάζω συνταγή εδώ. Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά των blogs που εκτιμώ κι εγώ από τα διάφορα sites που απλά αναδημοσιεύουν συνταγές που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ…Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να μην τηρώ αυτή την τακτική στο δικό μου!

DSC_1717

 

Η παρασκευή λικέρ από κουκούτσια καρπών είναι  γνωστή και στον τόπο μας, με κορυφαίο το λικέρ από κουκούτσια βερίκοκου. Η αλήθεια είναι ότι με τα κουκούτσια από τα δέσπολα είχα ακούσει ότι οι Ιταλοί φτιάχνουν λικέρ αλλά δεν είχα πληροφορίες για τον τρόπο παρασκευής του πριν την ενασχόλησή μου με το διαδίκτυο.

DSC_1717-001

Πήρα λοιπόν τα «φώτα» γι αυτή τη συνταγή από διάφορα ιταλικά sites (θα σας δώσω μερικά links παρακάτω) αλλά προσάρμοσα τις συνταγές που βρήκα με δεδομένο ότι το δικό μου αλκοόλ δεν είναι τίποτα άλλο από την κρητική ρακή που διαφέρει βέβαια σημαντικά από το οινόπνευμα ποτοποιίας που προτείνουν οι Ιταλοί. Η αλήθεια είναι ότι  και να ήθελα να το χρησιμοποιήσω,  δεν ξέρω πού θα μπορούσα να βρω τέτοιο οινόπνευμα. 

DSC_1725

Έχω παρατηρήσει ότι η εκχύλιση σε ρακή φρούτων ή καρπών θέλει περισσότερο χρόνο παίρνει περισσότερο χρόνο απ’ όσο προτείνουν οι συνταγές με οινόπνευμα κι έτσι στα τελευταία μου λικέρ αυξάνω το χρόνο περίπου μιάμιση φορά από τον προτεινόμενο. Οι συνταγές που είδα πρότειναν  παραμονή των κουκουτσιών 40-60 μέρες στο οινόπνευμα. Εγώ αύξησα το χρόνο παραμονής των κουκουτσιών στη ρακή σε 3 σχεδόν μήνες.

DSC_1720

Αν λοιπόν σας αρέσει η ιδέα της παρασκευής ενός πολύ φίνου λικέρ που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το γνωστό αμαρέτο σε όλες του τις χρήσεις, εκμεταλλευτείτε τα δέσπολα που έχουν ήδη αρχίσει να ωριμάζουν στα δέντρα. Στο εμπόριο έχουν εμφανιστεί νωρίτερα…

DSC_0889

Οι μισές από τις δικές μου φωτογραφίες είναι περυσινές, κάποιες από την εποχή που το πρωτοδοκιμάσαμε και αρκετές είναι χθεσινές. Πιστεύω ότι τώρα είναι στην καλύτερή του φάση, σχεδόν ένα χρόνο μετά τη παρασκευή του, οπότε θα επαναληφθεί η διαδικασία και με τα φετινά κουκούτσια!

DSC_0388 

Εκτός λοιπόν από  μια καλή ως πολύ καλή μαρμελάδα, τα δέσπολα δίνουν ένα εξαιρετικό λικέρ και μάλιστα μόνο με τα ταπεινά κουκούτσια τους!

Υλικά:

200 gr κουκούτσια από δέσπολα (μούσμουλα)

500ml ρακή

450gr ζάχαρη

750ml νερό

Επί το έργον:

nespolino

Πλένουμε τα κουκούτσια από τα δέσπολα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε 5-6 μέρες στον ήλιο σκεπασμένα με τούλι.Κάθε βράδυ τα βάζουμε μέσα στο σπίτι για να μην επηρεαστούν από την ανοιξιάτικη νυχτερινή υγρασία.

DSC_0060

Όταν τα καφέ φλούδια τρίβονται και μπορούμε να τα αφαιρέσουμε, κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε ευρύχωρο βάζο που κλείνει καλά μαζί με τη ρακή.

DSC_0077

Το φυλάσσουμε σε σκοτεινό δροσερό σημείο (ένα ντουλάπι κουζίνας είναι μια χαρά) για 2,5 ως 3 μήνες. Όταν περάσει αυτό το διάστημα, φτιάχνουμε ένα σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό που το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή θερμοκρασία για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα κοχλάσει). Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

DSC_0694

Σουρώνουμε τα κουκούτσια χρησιμοποιώντας και σουρωτήρι και κάποιο πιο λεπτό φίλτρο, όπως π.χ. πυκνό τούλι ή φίλτρο γαλλικού καφέ. Ανακατεύουμε το αλκοόλ με το σιρόπι και το βάζουμε σε κρύο αποστειρωμένο μπουκάλι. Αφήνουμε να περάσει ένας μήνας ακόμη πριν το δοκιμάσουμε και όσο μένει τόσο γίνεται καλύτερο! 

DSC_1723

Παρατηρήσεις:

1)Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να αυξηθεί ή να ελαττωθεί ελαφρά , ανάλογα πόσο γλυκά μας αρέσουν τα λικέρ.

2)Μια ποσότητα λικέρ που έφτιαξα με άλλες αναλογίες που βασίστηκαν κυρίως στον αριθμό κουκουτσιών δεν ήταν το ίδιο ωραία ή ίσως δεν βρήκα την κατάλληλη για τη ρακή.

3)Η χρήση της ρακής είναι σχεδόν κανόνας στα παραδοσιακά λικέρ της  Κρήτης. Εναλλακτικά χρησιμοποιούσαν κονιάκ. Επειδή αυτό το λικέρ έχει εξαιρετικό άρωμα αμυγδάλου και πολύ γλυκό χρώμα από δικού του, θα πρότεινα αν δεν έχετε εύκολη την προμήθεια ρακής να χρησιμοποιήσετε  άλλο ανοιχτόχρωμο ποτό 40 βαθμών χωρίς έντονο άρωμα.  

4)Σε κάποια sites διάβασα ότι τα κουκούτσια μπορούν να στεγνώσουν και να αποφλοιωθούν σε φούρνο. Ε, αν υπάρχει θέμα ηλιοφάνειας ίσως να μπορούμε να καταφύγουμε και στο φούρνο, αλλά δεν νομίζω ότι εδώ υπάρχει τέτοιο  θέμα. 

5)Τα sites που είδα πριν καταλήξω σ’ αυτές τις αναλογίες είναι:

http://www.tibursuperbum.it/ita/eventi/gastronomia/liquori/LiquoreNespolino.htm

http://creazionifusionorconfusion.it/nespolino-liquore-di-noccioli-di-nespole/

http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=162990

https://mariacavallaro.wordpress.com/2010/04/17/io-mi-diletto-il-nespolino/

φυσικά τη δική μας Μαρίνα :

http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2011/06/liquore-amaretto-di-nespole.html

και πολλά άλλα που δεν θυμάμαι ακριβώς. Όπως προανέφερα, έλαβα υπόψη ότι οι συνταγές αφορούν οινόπνευμα ποτοποιίας ενώ εγώ εξαρχής ήξερα ότι θα χρησιμοποιούσα ρακή!

Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν να το φτιάξουν! 

Λικέρ με κουκούτσια από δέσπολα (μούσμουλα)
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 200 gr κουκούτσια από δέσπολα (μούσμουλα)
  2. 500ml ρακή
  3. 750ml νερό
  4. 450gr ζάχαρη
Οδηγίες
  1. Πλένουμε τα κουκούτσια από τα δέσπολα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε 5-6 μέρες στον ήλιο σκεπασμένα με τούλι. Όταν τα καφέ φλούδια τρίβονται και μπορούμε να τα αφαιρέσουμε, κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε ευρύχωρο βάζο που κλείνει καλά μαζί με τη ρακή. Το φυλάσσουμε σε σκοτεινό δροσερό σημείο (ένα ντουλάπι κουζίνας είναι μια χαρά) για 2,5 ως 3 μήνες. Όταν περάσει αυτό το διάστημα, φτιάχνουμε ένα σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό που το αφήνουμε να βράσει σε δυνατή θερμοκρασία για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα κοχλάσει). Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Σουρώνουμε τα κουκούτσια χρησιμοποιώντας και σουρωτήρι και κάποιο πιο λεπτό φίλτρο, όπως π.χ. πυκνό τούλι ή φίλτρο γαλλικού καφέ. Ανακατεύουμε το αλκοόλ με το σιρόπι και το βάζουμε σε κρύο αποστειρωμένο μπουκάλι. Αφήνουμε να περάσει ένας μήνας ακόμη πριν το δοκιμάσουμε.
Σημειώσεις
  1. 1)Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να αυξηθεί ή να ελαττωθεί , ανάλογα πόσο γλυκά μας αρέσουν τα λικέρ.
  2. 2) Μια ποσότητα που έφτιαξα με άλλες αναλογίες που βασίστηκαν σε αριθμό κουκουτσιών δεν ήταν το ίδιο ωραία ή ίσως δεν βρήκα την κατάλληλη για τη ρακή.
  3. 3)Η χρήση της ρακής είναι σχεδόν κανόνας στα παραδοσιακά λικέρ της Κρήτης. Εναλλακτικά χρησιμοποιούσαν κονιάκ. Επειδή αυτό το λικέρ έχει εξαιρετικό άρωμα αμυγδάλου και πολύ γλυκό χρώμα από δικού του, θα πρότεινα αν δεν έχετε εύκολη την προμήθεια ρακής να χρησιμοποιήσετε άλλο ανοιχτόχρωμο ποτό 40 βαθμών χωρίς έντονο άρωμα.
  4. 4)Σε κάποια sites διάβασα ότι τα κουκούτσια μπορούν να στεγνώσουν και να αποφλοιωθούν σε φούρνο. Ε, αν υπάρχει θέμα ηλιοφάνειας ίσως να μπορούμε να καταφύγουμε και στο φούρνο, αλλά δεν νομίζω ότι εδώ υπάρχει τέτοιο θέμα.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly