Καλαμαράκια του κουτιού με κρεμμύδια και μέλι

Μοναστηριακή συνταγή!

1-DSC_1663

Η μοναστηριακή κουζίνα διακρίνεται τόσο για τη λιτότητα όσο και για τη νοστιμιά της. Πολλοί μοναχοί αξιοποιούν απλά υλικά με φαντασία και γνώση των συνδυασμών που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι σεφ.

1-DSC_1662

Εντάξει, πρόσφατα είδα μοναστηριακές συνταγές με μπέικον και κρέμα γάλακτος αλλά το εντάσσω κι αυτό στα σημεία των καιρών…  Πάντως, όσες φορές με έχουν φιλέψει σε μοναστήρι εδώ στα μέρη μας η κουζίνα είναι λιτή, με απλά υλικά, κυρίως νηστίσιμα.

1-DSC_1666

 

Αυτή εδώ η συνταγή εντάσσεται σ’ αυτή την κατηγορία. Στα χέρια μου έφτασε από δικό μου άνθρωπο που συνηθίζει εδώ και χρόνια να επισκέπτεται μια από τις πιο όμορφες Μονές στο Νότο του Ν. Ηρακλείου, την Ιερά Μονή του Κουδουμά. Θεωρείται η αρχαιότερη Μονή της Νότιας Κρήτης , αντιπροσωπευτική του Ερημητικού Μοναχισμού των Αστερουσίων Ορέων .

646063991-620x409

Πηγή: εδώ

Οι μοναχοί που την ίδρυσαν  (περί τον 6ο αιώνα) ήταν ερημίτες   που κατοικούσαν στις σπηλιές της περιοχής. Η σύγχρονη Μονή έχει ιδρυθεί  στα τέλη του 19ου αιώνα . Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το μέρος που έχει κτιστεί είναι πανέμορφο   και όλο το περιβάλλον αποπνέει Θεία Παρουσία. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν επίγειο Παράδεισο.

Δείτε περισσότερες εικόνες από το μέρος και τη Μονή εδώ:

 

https://www.facebook.com/%CE%A6%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AC-707129532646164/

http://www.imkoudouma.gr/

http://www.monastiria.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1321&lang=es

1-DSC_1664

Δεν ξέρω αν του την έδωσε κάποιος μοναχός της ίδιας της μονής ή κάποιος από τους επισκέπτες μοναχούς  που σμίγουν εκεί σε πολλές μεγάλες γιορτές .Απλή, οικονομική, νόστιμη όπως οι περισσότερες μοναστηριακές συνταγές και βέβαια νηστίσιμη!

1-DSC_1666

Υλικά:

1 κουτί καλαμαράκια

3 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρεδάκια όχι πολύ μικρά

2 μέτριες πράσινες πιπεριές σε καρεδάκια

2-3 μέτριες ντομάτες (να βγει  περίπου 400ml στο multi)

1 κουταλιά σούπας πελτέ

½ κούπα ελαιόλαδο

1/3 κούπας κρασί κόκκινο ή ροζέ

Αλάτι

Πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

Επί το έργον:

1-kalamarakia4

Βάζουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα καρεδάκια της πιπεριάς και λίγο νεράκι.

1-kalamarakia5

Αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 15 περίπου λεπτά και προσθέτουμε την ντομάτα. Ανακατεύουμε και τον πελτέ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα υλικά μας αλλά όχι να λιώσουν.

1-kalamarakia6

Αδειάζουμε το ζουμί της κονσέρβας , την ξαναγεμίζουμε με νερό και το αδειάζουμε κι αυτό. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε.

1-kalamarakia7

Όταν απορροφηθούν όσα υγρά έχουν μείνει προσθέτουμε το κρασί και όταν απορροφηθεί κι αυτό προσθέτουμε το μέλι περιχύνοντας το φαγητό μας μ’ αυτό.

1-kalamarakia8-001

Κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα να ανακατευτούν τα υλικά μας , βράζουμε 2-3 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε. Περιμένουμε κανένα δεκάλεπτο να μαρουβίσει το φαγητό μας και σερβίρουμε.

1-DSC_1668

Παρατηρήσεις:

1)Σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν ξεπλύνουμε περισσότερο τα καλαμαράκια… Μόνο αδειάζουμε το ζουμί , γεμίζουμε με νερό  το κουτί και ξαναδειάζουμε.

2)Η συνταγή γίνεται και αλάδωτη, με επιπτώσεις υποθέτω στο αποτέλεσμα. Εμείς τη δοκιμάσαμε τρεις φορές, όλες με λάδι. Την πρώτη μάλιστα μαγειρεμένη από τον …προξενητή της, στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας σε διπλή δόση! Δεν έμεινε ίχνος!

3)Την τελευταία φορά που την έφτιαξα η ιδέα έπεσε μετά το σκούπισμα των πιάτων με φρέσκο ψωμί:  «δεν βράζεις λίγα μακαρόνια να γίνει πιο χορταστικό;  Η σάλτσα είναι εξαιρετική! Θα ταιριάζει πολύ με μακαρόνια» ! Επιφυλάσσομαι για φωτογραφίες γιατί  η ιδέα σίγουρα θα γίνει πράξη πολύ σύντομα!

4)Τα καλαμαράκια του κουτιού τα συνηθίζουμε πολύ στην Κρήτη, ιδιαίτερα τις Σαρακοστές. Δείτε τα καλαμαράκια στο τηγάνι με κρασί και καλαμαράκια με σάλτσα ντομάτας.

Καλημέρα! 

Καλαμαράκια του κουτιού με κρεμμύδια και μέλι
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 1 κουτί καλαμαράκια
  2. 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρεδάκια όχι πολύ μικρά
  3. 2 μέτριες πράσινες πιπεριές σε καρεδάκια
  4. 2-3 μέτριες ντομάτες (να βγει περίπου 400ml στο multi)
  5. 1 κουταλιά σούπας πελτέ
  6. ½ κούπα ελαιόλαδο
  7. 1/3 κούπας κρασί κόκκινο ή ροζέ
  8. Αλάτι
  9. Πιπέρι
  10. 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Οδηγίες
  1. Βάζουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα καρεδάκια της πιπεριάς και λίγο νεράκι. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 15 περίπου λεπτά και προσθέτουμε την ντομάτα. Ανακατεύουμε και τον πελτέ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα υλικά μας αλλά όχι να λιώσουν. Αδειάζουμε το ζουμί της κονσέρβας , την ξαναγεμίζουμε με νερό και το αδειάζουμε κι αυτό. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε. Όταν απορροφηθούν όσα υγρά έχουν μείνει προσθέτουμε το κρασί και όταν απορροφηθεί κι αυτό προσθέτουμε το μέλι περιχύνοντας το φαγητό μας μ’ αυτό. Κουνάμε πέρα δώθε την κατσαρόλα να ανακατευτούν τα υλικά μας , βράζουμε 2-3 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε. Περιμένουμε κανένα δεκάλεπτο να μαρουβίσει το φαγητό μας και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
  1. 1)Σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν ξεπλύνουμε περισσότερο τα καλαμαράκια… Μόνο αδειάζουμε το ζουμί , γεμίζουμε με νερό το κουτί και ξαναδειάζουμε.
  2. 2)Η συνταγή γίνεται και αλάδωτη, με επιπτώσεις υποθέτω στο αποτέλεσμα. Εμείς τη δοκιμάσαμε τρεις φορές, όλες με λάδι. Την πρώτη μάλιστα μαγειρεμένη από τον …προξενητή της, στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας σε διπλή δόση! Δεν έμεινε ίχνος!
  3. 3)Την τελευταία φορά που την έφτιαξα η ιδέα έπεσε μετά το σκούπισμα των πιάτων με φρέσκο ψωμί: «δεν βράζεις λίγα μακαρόνια να γίνει πιο χορταστικό; Η σάλτσα είναι εξαιρετική! Θα ταιριάζει πολύ με μακαρόνια» ! Επιφυλάσσομαι για φωτογραφίες γιατί η ιδέα σίγουρα θα γίνει πράξη πολύ σύντομα!
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email