Vegan/vegetarian

Τα σοκολατάκια της Σαρακοστής!

Τα σοκολατάκια της Σαρακοστής!

Νηστίσιμα, υγιεινά, εύκολα και οικονομικά!

 

Η πρώτη ανάρτηση μετά τη γιορτή μου δεν μπορούσε παρά να είναι γλυκό κέρασμα. Έφτιαξα κάποια γλυκάκια (βοήθησε  το τριήμερο των διακοπών και ο καιρός που δεν επέτρεπε πολλές βόλτες) κι ανάμεσά τους  και τα σοκολατάκια  τούτα που προέκυψαν από… σπόντα!

DSC_1249

Εκεί που σκεφτόμουν να βουτήξω στη σοκολάτα τα παστελάκια μου, προέκυψε η ιδέα να αλλάξω το στυλ και να έχω περισσότερο σοκολατάκι παρά παστέλι!

DSC_1205-001

Τα παστελάκια μου βέβαια είναι σπιτικά, σχετικά μαλακά παρόλο που στην δοσολογία που δίνω στη συνταγή πρόσθεσα και μια κουταλιά ζάχαρη για να γίνουν λίγο πιο σκληρά αφού σκόπευα να τα βουτήξω σε σοκολάτα. Έκοψα λίγο από το παστέλι μου σε μικρά ζάρια πριν σκληρύνει.

DSC_1246

Υποθέτω ότι αν χρησιμοποιηθεί παστέλι του εμπορίου δεν θα είναι πολύ εύκολο το κόψιμο και θα προτιμηθεί το σπάσιμο με κάποιο τρόπο…

DSC_1204

Η προσθήκη χαλβά, ενίσχυσε την γεύση του σουσαμιού και το πρόσθετο  ξύσμα πορτοκαλιού  μαζί με το λικέρ κουμ κουάτ έδωσε το άρωμα που ήθελα! Όσοι τα δοκίμασαν δεν έμειναν μόνο σε ένα, παρά τις αρχικές τους προθέσεις!

DSC_1207

Υλικά:

100gr παστέλι σπιτικό ή του εμπορίου

100gr χαλβά του εμπορίου σε όποια γεύση μας αρέσει

200gr σοκολάτα (με περιεκτικότητα γύρω στο 55% σε κακάο)

2 κουταλιές ελαιόλαδο καλής ποιότητας

1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού

Μισό σφηνάκι (25ml) λικέρ της επιλογής μας

Επί το έργον:

DSC_1175

Κόβουμε ή σπάμε το παστέλι σε μικρά κομματάκια, μεγέθους ζαριού.

sokolatakia

Κάνουμε το ίδιο με το χαλβά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια και το ελαιόλαδο και την βάζουμε σε μπεν μαρί ή σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας Εγώ έβαλα την κατσαρόλα μου με βαρύ πάτο στη διαβάθμιση 4 με μέγιστο το 9).

sokolatakia1

Όταν λιώσει σχεδόν ολοκληρωτικά (με τη θερμότητα λιώνουν τα μικρά κομματάκια που μένουν, και δεν θέλουμε να είναι καυτή για να μη λιώσει ο χαλβάς) ανακατεύουμε να έχουμε ένα ρευστό μείγμα στο οποίο προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε ξανά. Αποσύρουμε από το μάτι προσθέτουμε το παστέλι, τον χαλβά και τα ξύσμα και ανακατεύουμε απαλά να μη διαλυθεί ο χαλβάς εντελώς.

sokolatakia2

Αδειάζουμε το μείγμα σε μικρή φόρμα σιλικόνης ελαφρά λαδωμένη ή στρωμένη με διαφανή μεμβράνη  (εγώ πασπάλισα λίγο ακόμη σουσάμι που είχα καβουρδισμένο) και στρώνουμε την επιφάνεια όσο γίνεται. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο να στερεοποιηθεί.

DSC_1214

Βγάζουμε από τη φόρμα και κόβουμε με καλό μαχαίρι σε τετράγωνα σοκολατάκια στο μέγεθος που θέλουμε, όπως φαίνεται εδώ. Διατηρούμε εκτός ψυγείου.

DSC_1250

Παρατηρήσεις:

  • Υποθέτω ότι θα ταιριάζει και παστέλι ξηρών καρπών και προτίθεμαι να το δοκιμάσω . Θα συμπληρώσω την ανάρτηση…
  • Αν χρησιμοποιηθεί παστέλι εμπορίου θα χρειαστεί ίσως να αυξήσουμε την ποσότητα του ξύσματος. Το δικό μου έχει ξύσμα ούτως ή άλλως. Υπενθυμίζω, αν το φτιάξουμε στο σπίτι να προσθέσουμε 1 κουταλιά ζάχαρη στη συνταγή για να σκληρύνει λίγο .Πάει η πιο τραγανή του γεύση με τη σοκολάτα…
  • Έβαλα λικέρ κουμ κουάτ αλλά υποθέτω ότι θα ταιριάζει και άλλο λικέρ εσπεριδοειδούς ή άλλου φρούτου ή μαστίχας. Αν υπάρχουν παιδιά μπορούμε και να το παραλείψουμε.
  • Ο χαλβάς ήταν με γεύση βανίλια αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλων γεύσεων. Έχω βάλει αμύγδαλο ή κακάο  και  σε άλλα γλυκά με σοκολάτα στο παρελθόν και ταιριάζουν οι γεύσεις τους κατά τη γνώμη μου.

Χρόνια Πολλά κι από δω σε όλους τους εορτάζοντες και εορτάζουσες! Εύχομαι υγεία, ευτυχία και χαρά και ευχαριστώ όλους για τις ευχές που πήρα!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο