Vegan/vegetarian

Μαλεβυζιώτικα μυζηθροπιτάκια αλλιώς!

Μαλεβυζιώτικα μυζηθροπιτάκια αλλιώς!

Τα πιο εύκολα κρητικά μυζηθροπιτάκια σε νέα version

Απόκριες στην Κρήτη χωρίς μυζηθρόπιτες και μυζηθροπιτάκια δεν νοούνται. Σε πολλές εκδοχές   εύκολες και   ζόρικες, μόνο για έμπειρες.  Με το άνοιγμα του Τριωδίου, έχουμε ξαναφτιάξει όλες σχεδόν τις παραλλαγές!

1-DSC_0636

Αυτά εδώ είναι κατά τη γνώμη μου τα πιο εύκολα μυζηθροπιτάκια. Ακόμη και μια εντελώς άπειρη νοικοκυρά μπορεί να τα φτιάξει. Είναι όμως από τα πιο νόστιμα και γι αυτό τα αγαπούμε εξ ίσου με τα δύσκολα.

1-DSC_0633

Η παραδοσιακή συνταγή έχει δημοσιευτεί πριν από πεντέμιση χρόνια.  Συνεχώς όμως εξελίσσεται, τουλάχιστον στη δική μου κουζίνα. Έτσι αφαιρέθηκε το αυγό και προστέθηκαν στο χυλό διάφορα αρωματικά κατά καιρούς. Ξύσμα λεμονιού, άρωμα βανίλιας, κανέλα, μαστίχα ή κάποιος συνδυασμός τους εμπλουτίζουν το άρωμα και τη γεύση τους.

1-DSC_0626

Η μυζήθρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκέτη, κομμένη σε μέγεθος λουκουμιού ή ζυμωμένη με αρωματικά όπως ο δυόσμος και το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και πλασμένη σε μπαλάκια όπως τα κεφτεδάκια.

1-DSC_0629

Σερβίρονται κατά προτίμηση ζεστά, πασπαλισμένα συνήθως με αχνοζάχαρη και κανέλα ή  περιχυμένα με μέλι. Μια από τις τελευταίες φορές -τα κάνω συχνότερα από τα υπόλοιπα λόγω της ευκολίας τους- τα σέρβιρα με μαρμελάδα λεμόνι . Ο συνδυασμός ήταν απόλυτα επιτυχημένος! H φωτογραφία που δημοσίευσα στην ανάρτηση με τη μαρμελάδα λεμόνι, προκάλεσε την περιέργεια πολλών φίλων που αναρωτήθηκαν τι γλυκό είναι και μου ζήτησαν τη συνταγή.

1-DSC_0634

Δεν θα σας δυσκολέψουν καθόλου και θα δώσουν άρωμα Κρήτης στο αποκριάτικο τραπέζι, κυρίως ως  επιδόρπιο  με συνοδευτικό μια παγωμένης ρακή!

Παρατηρήσεις

 

  • Επισημαίνω ότι η γλυκιά μυζήθρα των Ηρακλειωτών είναι ο νωπός ανθότυρος για τους Χανιώτες…
  • Αν είναι πολύ φρέσκια, την ζυμώνουμε και προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι για να σφίξει λίγο.
  • Αν θέλουμε να τα σερβίρουμε με μαρμελάδα την αραιώνουμε με ελάχιστο νερό ή λικέρ αν είναι σφικτή ή την απλώνουμε όσο είναι ζεστά οπότε ρευστοποιείται.
  • Αν περισσέψει χυλός, κάνει ωραιότατες τηγανίτες, γι αυτό φτιάχνω συνήθως διπλή δόση.
  • Ξεχάστηκα και δεν φωτογράφισα τα “κεφτεδάκια” μου που είχαν πασπαλιστεί με αχνοζάχαρη και κανέλα. Σχετική φωτογραφία την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω, δηλαδή πολύ σύντομα!

Καλές Απόκριες, με υγεία και ευτυχία μαζί με όσους αγαπάτε! 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο