Vegan/vegetarian

Mirto (λικέρ με μύρτα): μεσογειακό και αρωματικό!

Mirto (λικέρ με μύρτα): μεσογειακό και αρωματικό!

Το παραδοσιακό λικέρ της Σαρδηνίας και της Κορσικής σε κρητική εκδοχή!

Φυτό ερωτικό η μυρτιά. Όλοι οι μύθοι της αρχαιότητας με τον έρωτα την συνδέουν. Η ίδια της Αφροδίτη σε κλαδιά μυρτιάς κρύφτηκε όταν αναδύθηκε από τα κύματα στην Πάφο της Κύπρου. Αλλά σε μυρτιά μεταμόρφωσε και την φίλη της τη Μυρσίνη όταν ψυχορραγούσε για να μην τη την αποχωριστεί  ολότελα.

1-DSC_0362

Ακόμη πιο δραματική η σχέση της με τη Φαίδρα τη κόρη του Μίνωα που θέλοντας να κατευνάσει τον απαγορευμένο της έρωτα για τον προγονό της τον Ιππόλυτο το γιο του Θησέα, τρυπούσε με μια βελόνα φύλλα μυρτιάς όσο τον κοιτούσε. Έτσι δικαιολογούσαν την ύπαρξη των μικρών οπών που φαίνονται στα φύλλα της όταν τα βάλουμε απέναντι στο φως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι . Εντελώς πεζά η σύγχρονη επιστήμη διαπιστώνει ότι πρόκειται για τους ελαιοφόρους αδένες του φυτού.

1-DSC_0361

Τα εύκαμπτα κλαδάκια της έγιναν κατά καιρούς πανέμορφα στεφάνια νίκης ενώ σε  πολλά κοσμήματα αντιγράφτηκαν τα μικρά κομψά γυαλιστερά της φυλλαράκια και οι καρποί της. Στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά  και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο η μυρτιά είναι από τους πιο γνωστούς θάμνους.

1-DSC_0358-002

Το σημερινό λικέρ δεν είναι παραδοσιακό κρητικό. Παρόλο που η περιοχή μας είναι κατάσπαρτη από μυρτιές, δεν αναφέρεται πουθενά από όσα παλιά τετράδια  έχω ψάξει ή έχω ρωτήσει για τη χρήση των μύρτων σε παραδοσιακές συνταγές λικέρ, παρόλο που με φύλλα και καρπούς μυρτιάς αρωματιζόταν κρέατα και καπνιστά εδέσματα. Αναφέρεται βέβαια ο μυρτινίτης οίνος αλλά αυτό είναι κρασί της αρχαιότητας.

1-DSC_0339

Έτσι η συνταγή γι αυτό το λικέρ είναι «αντιγραφή» από αντίστοιχες συνταγές άλλων μεσογειακών νησιών, της Σαρδηνίας και της Κορσικής όπου το λικέρ μύρτο -κυρίως ως mirto είναι κι εκεί γνωστό –  θεωρείται κάτι σαν εθνικό ποτό και δεν λείπει από κανένα σπίτι. Αν αναρωτιέστε πώς δένει η δημοσίευσή του εδώ, η απάντηση είναι απλή: λόγω της ρακής! Στο δικό μου λικέρ μύρτο (όπως στα περισσότερα που φτιάχνω) χρησιμοποιείται ρακή.

1-DSC_0341

Παλιότερα είχα επιχειρήσει ξανά να φτιάξω λικέρ με μύρτα με διάφορα αποτελέσματα . Οι συνταγές που δοκίμασα τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι ήταν πιο επιτυχημένες , με αποκορύφωμα το φετινό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αναλογία ήταν η εξής: Όσα γραμμάρια μύρτα, τόσα ml αλκοόλ, τόσα ml νερό και τόσα gr ζάχαρη ή λίγο λιγότερη αν δεν μας αρέσουν πολύ γλυκά τα λικέρ. Η ανάμειξη της ζάχαρης σ’ αυτό το λικέρ δεν γίνεται από την αρχή, αλλά φτιάχνουμε ένα σιρόπι που προστίθεται αφού κρυώσει στο εκχύλισμα των μύρτων.

1-DSC_0367

Επειδή ακόμη υπάρχουν μύρτα στις μυρτιές (τουλάχιστον στην περιοχή μας είναι ώριμα, γερά και πολύ γλυκά τώρα) και επειδή ίσως από τώρα και μετά πυκνώνουν οι βόλτες στην εξοχή, δίνω την συνταγή για τους ενδιαφερόμενους. Ο χρόνος ίσα που φτάνει για να το έχουν έτοιμο για τα φαγοπότια της Αποκριάς. Είναι βλέπετε εκτός των άλλων και χωνευτικό!

Κι άλλα λαογραφικά για τη μυρτιά στο blog της φίλης Όλγας!

Παρατηρήσεις

1)Το αλκοόλ που χρησιμοποιείται στις κλασικές συνταγές της Σαρδηνίας είναι το οινόπνευμα ποτοποιίας που είναι δυσεύρετο και ακριβό. Οι περισσότερες συνταγές που έχω σημειώσει κάνουν λόγο για 30 μέρες εκχύλιση. Εγώ αφήνω τα μύρτα 40 μέρες γιατί η ρακή δεν είναι βέβαια καθαρό οινόπνευμα!

2)Αντί ρακή μπορεί να χρησιμοποιηθεί βότκα που επίσης δεν καλύπτει τα αρώματα της μυρτιάς.

3)Πολλές συνταγές χρησιμοποιούν ξύλο κανέλας ή λεμονόφλουδα για να αρωματίζουν αυτό το λικέρ. Τα είχα βάλει κάποτε αλλά τα θεωρώ περιττά…

4)Η ζάχαρη μπορεί να αυξομειωθεί. Σ’ εμας αρέσει κάπως γλυκό…

5)Για το φετινό μου λικέρ, προσάρμοσα τη συνταγή για λικέρ μύρτο που βρήκα στο site : http://www.agriturismolachina.com/en/liqueur_of_myrtle.html απ’ όπου θα επιχειρήσω να φτιάξω την Άνοιξη και το λικέρ που προτείνει με τα φύλλα της μυρτιάς. update 2021: Δυστυχώς ο σύνδεσμος είναι πλέον ανενεργός, αλλά παραμένει εδώ ως πηγή η διεύθυνση του ιστότοπου.

6)Η συσχέτιση του λικέρ με την σημερινή ημέρα παρακαλώ να θεωρηθεί τυχαία και συμτωματική… Εντάξει στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σήμερα πρόσθεσα την τελευταία στιγμή και το σοκολατάκι -καρδούλα, προφανώς επηρεασμένη !

Χρόνια Πολλά σε όσους ερωτευμένους επιμένουν να εορτάζουν μόνο σήμερα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο