Mirto (λικέρ με μύρτα): μεσογειακό και αρωματικό!

Το παραδοσιακό λικέρ της Σαρδηνίας και της Κορσικής σε κρητική εκδοχή!

1-DSC_0354

Φυτό ερωτικό η μυρτιά. Όλοι οι μύθοι της αρχαιότητας με τον έρωτα την συνδέουν. Η ίδια της Αφροδίτη σε κλαδιά μυρτιάς κρύφτηκε όταν αναδύθηκε από τα κύματα στην Πάφο της Κύπρου. Αλλά σε μυρτιά μεταμόρφωσε και την φίλη της τη Μυρσίνη όταν ψυχορραγούσε για να μην τη την αποχωριστεί  ολότελα. 

1-DSC_0362

Ακόμη πιο δραματική η σχέση της με τη Φαίδρα τη κόρη του Μίνωα που θέλοντας να κατευνάσει τον απαγορευμένο της έρωτα για τον προγονό της τον Ιππόλυτο το γιο του Θησέα, τρυπούσε με μια βελόνα φύλλα μυρτιάς όσο τον κοιτούσε. Έτσι δικαιολογούσαν την ύπαρξη των μικρών οπών που φαίνονται στα φύλλα της όταν τα βάλουμε απέναντι στο φως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι . Εντελώς πεζά η σύγχρονη επιστήμη διαπιστώνει ότι πρόκειται για τους ελαιοφόρους αδένες του φυτού.

1-DSC_0361

 

Τα εύκαμπτα κλαδάκια της έγιναν κατά καιρούς πανέμορφα στεφάνια νίκης ενώ σε  πολλά κοσμήματα αντιγράφτηκαν τα μικρά κομψά γυαλιστερά της φυλλαράκια και οι καρποί της. Στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά  και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο η μυρτιά είναι από τους πιο γνωστούς θάμνους.

1-DSC_0358-002

Το σημερινό λικέρ δεν είναι παραδοσιακό κρητικό. Παρόλο που η περιοχή μας είναι κατάσπαρτη από μυρτιές, δεν αναφέρεται πουθενά από όσα παλιά τετράδια  έχω ψάξει ή έχω ρωτήσει για τη χρήση των μύρτων σε παραδοσιακές συνταγές λικέρ, παρόλο που με φύλλα και καρπούς μυρτιάς αρωματιζόταν κρέατα και καπνιστά εδέσματα. Αναφέρεται βέβαια ο μυρτινίτης οίνος αλλά αυτό είναι κρασί της αρχαιότητας.

 

1-DSC_0339

Έτσι η συνταγή γι αυτό το λικέρ είναι «αντιγραφή» από αντίστοιχες συνταγές άλλων μεσογειακών νησιών, της Σαρδηνίας και της Κορσικής όπου το λικέρ μύρτο -κυρίως ως mirto είναι κι εκεί γνωστό –  θεωρείται κάτι σαν εθνικό ποτό και δεν λείπει από κανένα σπίτι. Αν αναρωτιέστε πώς δένει η δημοσίευσή του εδώ, η απάντηση είναι απλή: λόγω της ρακής! Στο δικό μου λικέρ μύρτο (όπως στα περισσότερα που φτιάχνω) χρησιμοποιείται ρακή.

1-DSC_0341

Παλιότερα είχα επιχειρήσει ξανά να φτιάξω λικέρ με μύρτα με διάφορα αποτελέσματα . Οι συνταγές που δοκίμασα τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι ήταν πιο επιτυχημένες , με αποκορύφωμα το φετινό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αναλογία ήταν η εξής: Όσα γραμμάρια μύρτα, τόσα ml αλκοόλ, τόσα ml νερό και τόσα gr ζάχαρη ή λίγο λιγότερη αν δεν μας αρέσουν πολύ γλυκά τα λικέρ. Η ανάμειξη της ζάχαρης σ’ αυτό το λικέρ δεν γίνεται από την αρχή, αλλά φτιάχνουμε ένα σιρόπι που προστίθεται αφού κρυώσει στο εκχύλισμα των μύρτων.

1-DSC_0367

Επειδή ακόμη υπάρχουν μύρτα στις μυρτιές (τουλάχιστον στην περιοχή μας είναι ώριμα, γερά και πολύ γλυκά τώρα) και επειδή ίσως από τώρα και μετά πυκνώνουν οι βόλτες στην εξοχή, δίνω την συνταγή για τους ενδιαφερόμενους. Ο χρόνος ίσα που φτάνει για να το έχουν έτοιμο για τα φαγοπότια της Αποκριάς. Είναι βλέπετε εκτός των άλλων και χωνευτικό!

Υλικά:

250 gr μύρτα

250 ml ρακή

250 ml νερό

200 gr ζάχαρη

Επί το έργον:

1-DSC_1026

Διαλέγουμε ώριμα και γερά μύρτα, τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Τα βάζουμε σε βάζο που κλείνει με τη ρακή και τα αφήνουμε για 40 μέρες σε σκοτεινό μέρος.

1-MIRTO3

Ένα ντουλάπι κουζίνας που δεν είναι κοντά σε πηγή θερμότητας είναι μια χαρά. Όταν περάσουν αυτές οι μέρες, φτιάχνουμε ένα σιρόπι βράζοντας το νερό και τη ζάχαρη για 3-5 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός) και το αφήνουμε να κρυώσει.

1-MIRTO2

 

Σουρώνουμε τα μύρτα (τα πιέζουμε να αφήσουν όσο υγρό συγκρατούν) και προσθέτουμε στο αλκοόλ (που θα έχει αποκτήσει ένα  πολύ σκούρο χρώμα) το κρύο σιρόπι.

1-MIRTO4

Αφήνουμε το λικέρ να ωριμάσει για άλλες 10-15 μέρες και και το ξαναπερνάμε από φίλτρο. Ένα φίλτρο καφέ είναι ό,τι πρέπει.

1-DSC_0334 (2)

Το σερβίρουμε σε απολύτως καθαρά και στεγνά μπουκάλια, που καλό θα είναι να έχουμε αποστειρώσει όπως τα βάζα (φυσικά πρέπει να έχουν κρυώσει).

1-DSC_0363

Παρατηρήσεις:

1)Το αλκοόλ που χρησιμοποιείται στις κλασικές συνταγές της Σαρδηνίας είναι το οινόπνευμα ποτοποιίας που είναι δυσεύρετο και ακριβό. Οι περισσότερες συνταγές που έχω σημειώσει κάνουν λόγο για 30 μέρες εκχύλιση. Εγώ αφήνω τα μύρτα 40 μέρες γιατί η ρακή δεν είναι βέβαια καθαρό οινόπνευμα!

2)Αντί ρακή μπορεί να χρησιμοποιηθεί βότκα που επίσης δεν καλύπτει τα αρώματα της μυρτιάς.

3)Πολλές συνταγές χρησιμοποιούν ξύλο κανέλας ή λεμονόφλουδα για να αρωματίζουν αυτό το λικέρ. Τα είχα βάλει κάποτε αλλά τα θεωρώ περιττά…  

4)Η ζάχαρη μπορεί να αυξομειωθεί. Σ’ εμας αρέσει κάπως γλυκό…

5)Για το φετινό μου λικέρ, προσάρμοσα τη συνταγή για λικέρ μύρτο που βρήκα στο site : http://www.agriturismolachina.com/en/liqueur_of_myrtle.html απ’ όπου θα επιχειρήσω να φτιάξω την Άνοιξη και το λικέρ που προτείνει με τα φύλλα της μυρτιάς. 

6)Η συσχέτιση του λικέρ με την σημερινή ημέρα παρακαλώ να θεωρηθεί τυχαία και συμτωματική… Εντάξει στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σήμερα πρόσθεσα την τελευταία στιγμή και το σοκολατάκι -καρδούλα, προφανώς επηρεασμένη !  

 Χρόνια Πολλά σε όσους ερωτευμένους επιμένουν να εορτάζουν μόνο σήμερα!

 

Λικέρ Μύρτο
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 250 gr μύρτα
  2. 250 ml ρακή
  3. 250 ml νερό
  4. 200 gr ζάχαρη
Οδηγίες
  1. Διαλέγουμε ώριμα και γερά μύρτα, τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Τα βάζουμε σε βάζο που κλείνει με τη ρακή και τα αφήνουμε για 40 μέρες σε σκοτεινό μέρος. Ένα ντουλάπι κουζίνας που δεν είναι κοντά σε πηγή θερμότητας είναι μια χαρά. Όταν περάσουν αυτές οι μέρες, φτιάχνουμε ένα σιρόπι βράζοντας το νερό και τη ζάχαρη για 3-5 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός) και το αφήνουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε τα μύρτα και προσθέτουμε στο αλκοόλ που θα έχει αποκτήσει ένα πολύ σκούρο χρώμα το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το λικέρ να ωριμάσει για άλλες 10-15 μέρες και και το ξαναπερνάμε από φίλτρο. Ένα φίλτρο καφέ είναι ό,τι πρέπει. Το σερβίρουμε σε απολύτως καθαρά και στεγνά μπουκάλια, που καλό θα είναι να έχουμε αποστειρώσει όπως τα βάζα (φυσικά πρέπει να έχουν κρυώσει).
Σημειώσεις
  1. 1)Το αλκοόλ που χρησιμοποιείται στις κλασικές συνταγές της Σαρδηνίας είναι το οινόπνευμα ποτοποιίας που είναι δυσεύρετο και ακριβό. Οι περισσότερες συνταγές που έχω σημειώσει κάνουν λόγο για 30 μέρες εκχύλιση. Εγώ αφήνω τα μύρτα 40 μέρες γιατί η ρακή δεν είναι βέβαια καθαρό οινόπνευμα!
  2. 2)Αντί ρακή μπορεί να χρησιμοποιηθεί βότκα που επίσης δεν καλύπτει τα αρώματα της μυρτιάς.
  3. 3)Πολλές συνταγές χρησιμοποιούν ξύλο κανέλας ή λεμονόφλουδα για να αρωματίζουν αυτό το λικέρ. Τα είχα βάλει κάποτε αλλά τα θεωρώ περιττά…
  4. 4)Η ζάχαρη μπορεί να αυξομειωθεί. Σ' εμάς άρεσε κάπως γλυκό αλλά μπορεί να γίνει και με λιγότερη.
  5. 5)Για το φετινό μου λικέρ, προσάρμοσα τη συνταγή για λικέρ μύρτο που βρήκα στο site : http://www.agriturismolachina.com/en/liqueur_of_myrtle.html απ' όπου θα επιχειρήσω να φτιάξω την Άνοιξη και το λικέρ που προτείνει με τα φύλλα της μυρτιάς.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email