Αλμυρά

Χοιρινό με γιαχνερά χόρτα αυγολέμονο

Χοιρινό με γιαχνερά χόρτα αυγολέμονο

Το πιο αρωματικό  φρικασέ της εποχής!

Επιτέλους έχουμε άφθονα χόρτα! Η φετινή ξηρασία περιόρισε την φετινή παραγωγή σε καλλιεργημένα αγριόχορτα (οξύμωρο, αλλά πραγματικότητα πια…) που δεν είναι άσχημα αλλά φυσικά δεν φτάνουν τα άγρια. Όπως και να είναι, ο συνδυασμός κάποιων χορταρικών με κρέας δίνει μερικά από τα καλύτερα ελληνικά πιάτα. Γιαχνερά ή γιαχνιστά τα λέμε εμείς αυτά τα χόρτα.

1-DSC_1787

Ειδικά στην Κρήτη με τον αξεπέραστο φυτικό πλούτο – όχι που να το παινευτούμε αλλά λίγοι τόποι έχουν την χλωρίδα μας- και τα συνηθίζουμε, και τα αγαπούμε και τα συνδυάζουμε με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς: χοιρινό, αρνί και ρίφι, μπακαλιάρο, σουπιές, χταπόδι , καλαμάρια και χοχλιούς. Αλλά και σκέτα, με μια πατάτα κάνουν ένα από τα ωραιότερα γιαχνιά της κρητικής κουζίνας και τις υπέροχες κρητικές χορτόπιτες τηγανιού. Συχνά τελειώνουμε αυτά τα φαγάκια με αυγολέμονο, αλλά εξίσου νόστιμα είναι και με κόκκινη σάλτσα, όπως εδώ.

1-DSC_1793

Το μυστικό σ’αυτά τα εξαιρετικά πιάτα είναι η ποικιλία στα χόρτα, η σωστή αναλογία των μυριστικών έτσι ώστε να κάνουν αισθητή την παρουσία τους χωρίς να αλληλοκαλύπτονται και φυσικά η φρεσκάδα τους. Η αλήθεια είναι ότι σπάνια αυτά τα πιάτα είναι ακριβώς τα ίδια για μας που τα φτιάχνουμε στο σπίτι.

1-DSC_1791

Ίσως ένα εστιατόριο που προμηθεύεται την πρώτη ύλη από συγκεκριμένους καλλιεργητές μαζικής παραγωγής, να ζυγίζει κάθε χορταρικό που θα χρησιμοποιήσει και να φτιάχνει κάθε φορά το ίδιο πιάτο. Για μας όμως που βάζουμε ό,τι  βρούμε  στη βόλτα μας στην εξοχή ή έστω ότι έχει το μάτσο που θα αγοράσουμε από τους προμηθευτές μας της λαϊκής ή του μανάβικου, αμφιβάλλω αν φτιάξουμε με στην ίδια χρονιά δυο φορές πανομοιότυπο συνδυασμό σε ποικιλία ή σε αναλογίες.

1-DSC_1774

Μια γαλατσίδα, 1-2 ασκολύμπροι, 3-4 παραπάνω αγριοπρασάκια, 5-6 καυκαλίθρες που αντικατέστησαν τα αγριοσέλινα και να τις οι διαφορές. Αυτά τα πιάτα μπορεί να μοιάζουνε αλλά αν είχε κανείς τη δυνατότητα να τα δοκιμάσει ταυτόχρονα είναι σίγουρο ότι θα εύρισκε καινούρια , διαφορετικά αρώματα. Αυτό για μένα είναι ακόμη ένα στοιχεί ο που τα κάνει μοναδικά!

1-DSC_1787-001

«Παίζει να είναι το καλύτερο φαγητό που έφτιαξες φέτος»  ήταν η κριτική όταν δοκιμάστηκε  το σημερινό φρικασέ. Λίγα-πολύ λίγα- μαραθάκια, λίγα αγριοπρασάκια και αγριοσέλινα, λαγουδόχορτο, αρχατζίκοι  και αγριολάπαθα είναι μερικά μόνο από τα χορταράκια που είχε το μάτσο με τα γιαχνιστά που είχα στα χέρια μου την προηγούμενη Κυριακή που έφτιαξα το φρικασέ της σημερινής συνταγής. Παρόλο που δεν τα βρήκα μόνη μου, η συλλέκτρια ήταν μερακλίνα και ο συνδυασμός άψογος!

1-DSC_1790

Μπορώ να πω όμως ότι τη διαφορά την έκανε και το γιαούρτι που προσθέτω τελευταία σε μερικά από τα φρικασέ μου και τους δίνει μια ιδιαίτερη υφή.

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρνάκι ή κατσίκι για αυτό το φαγητό.  Θεωρώ όμως ότι γίνεται καλύτερο –ειδικά αυτό το φρικασέ  με τα γιαχνόχορτα – με χοιρινό. Έχει και το πλεονέκτημα ότι δεν ψαχνόμαστε για κοκκαλάκια κι έτσι μπορούν άφοβα να το καταναλώσουν και μικρά παιδιά.

2)Μπορούμε να βάλουμε όποιο γιαούρτι συνηθίζουμε. Ακόμη και 2% έχω χρησιμοποιήσει και ήταν μια χαρά. Αυτή τη φορά έβαλα ένα κλασικό πρόβειο (όχι στραγγιστό), και ήταν βέβαια ακόμη καλύτερο!

3)Για να συντομεύσουμε την προετοιμασία  μπορούμε να μαγειρέψουμε το κρέας στη χύτρα και όταν θα προσθέσουμε να χόρτα να συνεχίσουμε το μαγείρεμα κανονικά. Θα το αφήσουμε τα 2/3 του συνολικού χρόνου που προτείνει  ο κατασκευαστής και θα κάνουμε το τέλειωμα με ανοικτή χύτρα. Ακόμη και εκείνοι που έχουν ενδοιασμούς  στο μαγείρεμα με χύτρα δεν θα καταλάβουν τη διαφορά γιατί ούτως ή άλλως  σ’ αυτό το φαγητό πρέπει να έχουμε υγρά όταν προσθέσουμε τα χόρτα.

4)Τα χόρτα ζυγίστηκαν ακαθάριστα αλλά ήταν πολύ φρέσκα και το βάρος τους ελαττώθηκε ελάχιστα με το καθάρισμα. Μια καλή αναλογία στις εντράδες είναι 1:1 κρέας-λαχανικό. Πάντως η αναλογία μπορεί να αλλάξει.

 

Καλή σας μέρα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο