Το πιο ελαφρύ , υγιεινό και οικονομικό σοκολατένιο κέικ!
Όταν η Ε. μας έδωσε τη συνταγή από το σοκολατένιο κέικ της που έγινε ανάρπαστο, δεν το πίστευα ότι είχε τόσο απλά υλικά . Μαμά μικρών παιδιών η Ε. καλύπτει την ανάγκη τους για γλυκό γρήγορα και εύκολα μ’ αυτό το κέικ, με υλικά που υπάρχουν πάντα σε κάθε σπίτι.
Kαθημερινό , οικονομικό και πολύ πολύ υγιεινό σχετικά με άλλα βαριά κέικ σοκολάτας. Απολύτως συμβατό με το πνεύμα της σελίδας και της κρητικής διατροφής. Η Ε. μας έδωσε τη συνταγή πρόθυμα γραμμένη με τα υπέροχα γράμματά της και με σημειώσεις για τις δικές της παρεμβάσεις στη βασική συνταγή.
Από τότε το έχω φτιάξει τουλάχιστον τέσσερις φορές (γι αυτό και οι διαφορετικές φωτογραφίες) αλλάζοντας κάθε φορά κάτι αλλά κρατώντας σταθερή τη βασική ιδέα της Ε. Το αλεύρι ολικής, το ελαιόλαδο και η έλλειψη αυγών δίνουν ένα ωραιότατο αποτέλεσμα που καλύπτουν την ανάγκη για γλυκό χωρίς όλες τις «κακές» συνέπειες.
Γίνεται μάλιστα τόσο γρήγορα που μέχρι να το σκεφτούμε το φτιάξαμε! Μέχρι να φτάσει ο φούρνος σε θερμοκρασία ψησίματος το κέικ μας έχει ετοιμαστεί! Αν ακολουθήσετε επ’ ακριβώς τη σειρά που περιγράφω στις οδηγίες θα λερώσετε ένα μπολ και μια κούπα μόνο. Παρόλο που χρησιμοποιείται κακάο και όχι σοκολάτα η γεύση είναι έντονα σοκολατένια και το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει και τους πιο σοκολατομανείς .
Αν καλύψουμε το κέικ με ένα γλάσο σοκολάτας σχετικά ρευστό δύσκολα θα γίνει αντιληπτή η έλλειψή της. Και τις τέσσερεις φορές, έφτιαξα τη μισή από τη δόση της Ε. , αφού εμείς είμαστε πια αρκετά μεγάλοι για πολλές φέτες κέικ καθημερινά…Ήταν αρκετή για μια φόρμα με 26 cm διάμετρο (26 νούμερο) ή μια αντίστοιχη μακρόστενη.
Εκτός από τη συνταγή η Ε. μου έδωσε την άδεια δημοσίευσής της οπότε σήμερα σας την παρουσιάζω με τις δικές μου ποσότητες και όλες τις εκδοχές δοκιμής . Στο τέλος θα σας πω και ποια εκδοχή «προκρίθηκε» από τους δοκιμαστές μου αν και μπορώ να πω ότι δεν έμεινε ψίχουλο ακόμη και από τη λιγότερο αποδεκτή!
Υλικά
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 κούπας κακάο (δείτε παρατηρήσεις)
1 φακελάκι μπέικιν (3,5 κουταλάκια γλυκού)
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 βανίλιες (σωληνάκια)
½ κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα νερό
1,5 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κοινό ξύδι από κρασί
1η παραλλαγή:
Προσθέτουμε ½ κούπα χοντροκομμένα καρύδια ή φουντούκια στο μίγμα
2η παραλλαγή
Προσθέτουμε 1 κούπα μήλο κομμένο σε κυβάκια και πασπαλισμένο με 1 κουταλάκι κανέλα, και ελαττώνουμε κατά ¼ της κούπας το νερό
3η παραλλαγή:
Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό ενός πορτοκαλιού που συμπληρώνουμε με νερό ως ότου έχουμε 1,5 κούπα υγρό. Προσθέτουμε ακόμη 80- 100 gr σοκολάτα (περίπου 50% σε κακάο) σε σταγόνες ή κομμένη σε μικρά κομματάκια.
Για την επικάλυψη, ζάχαρη άχνη ή γλάσο σοκολάτας που φτιάχνουμε με:
½ κούπα γάλα, 80 gr σοκολάτα , 1 κουταλιά ελαιόλαδο , 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη και 1 κουταλιά κονιάκ ή λικέρ
Επί το έργον
Σε ένα μπολ βάζουμε τα δυο αλεύρια, το αλάτι , το μπέικιν, τις βανίλιες και το κακάο κοσκινισμένο και τα ανακατεύουμε .
Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ανάμειξης βάζουμε τη ζάχαρη το ελαιόλαδο, το νερό (ή το μείγμα νερού-χυμού) και το ξύδι.
Τα ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη όσο γίνεται και προσθέτουμε το μείγμα με τα αλεύρια.
Προσθέτουμε στο τέλος τα καρύδια , τα καρύδια , τη σοκολάτα (αν βάλουμε) .
Αδειάζουμε σε φόρμα σιλικόνης 26 νούμερο ή σε ταψάκι που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες , σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50- 60 λεπτά (δοκιμάζουμε στα 50 λεπτά βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ που πρέπει να βγαίνει καθαρό).
Το αναποδογυρίζουμε ή αφήνουμε στο σκεύος που το ψήσαμε και το πασπαλίζουμε με άχνη όταν γίνει χλιαρό ή με γλάσο.
Για το γλάσο , βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε τη σοκολάτα, το ελαιόλαδο και την άχνη. Ανακατεύουμε και όταν γίνει ομοιογενές το μείγμα προσθέτουμε το λικέρ.
Καλύπτουμε το κέικ με το γλάσο και πασπαλίζουμε με καρύδια ή τρούφα σοκολάτας.
Παρατηρήσεις
1)Η συνταγή για ολόκληρη τη δόση λέει 1 κουτί κακάο. Με δεδομένο ότι η συσκευασία είναι 125 gr, μέτρησα 63 gr. Ήταν 2/3 της δοσομετρικής κούπας που χρησιμοποιώ στις συνταγές μου.
2)Οι δοκιμές πάνω στη βασική συνταγή θα συνεχιστούν γιατί το κέικ μας αρέσει και είναι πολύ υγιεινό οπότε είναι μια πολύ καλή επιλογή για κέικ καθημερινότητας! Ήδη σκέφτομαι ξηρά φρούτα, γλυκά του κουταλιού, σταφίδες, καστανή ζάχαρη και διάφορα άλλα!
3)Από όλες τις εκδοχές, καλύτερη βέβαια ήταν η πλουσιότερη (με την προσθήκη της σοκολάτας και του χυμού και ξύσματος πορτοκαλιού). Με όλες όμως τις συνέπειες… Έβαλα και γλάσο οπότε μάλλον κατήργησα τα πλεονεκτήματα του κέικ σ’ αυτή την εκδοχή. Διατηρώ όμως το ξύσμα και το χυμό, όποτε βέβαια υπάρχει πορτοκάλι στο σπίτι. Λιγότερο μας άρεσε η εκδοχή με το μήλο. Ίσως θέλει κι άλλες παρεμβάσεις.
Μόλις βρήκα τη συνταγή για το σημερινό μας κέικ!!! Καλημέρα!
Θέλω να σας δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τις τόσος όμορφες συνταγές που μας δίνετε!!Μου αρέσει τόσο η όμορφη αφήγηση και η κρητική παράδοση σας!!Οτι συνταγή έχω φτιάξει από σας ήταν καταπληκτική..Μολις δοκιμάσαμε αυτό το καταπληκτικό κέικακι με κάποιες παραλλαγές (αντί νερό εβαλα γάλα,δεν είχα ολικής αλεύρι κ εβαλα μόνο για όλες τις χρήσεις, μιςο πορτοκαλι χυμό κ ξύςμα,λιγο κονιάκ και γλάσσο σοκολάτας από πάνω) Ειναι εδω κ μισή ώρα έξω από το φούρνο κ σχεδόν φαγώθηκε όλο ,το φάγαμε καυτό (με το βραδινό μας γαλατακι)κ ήταν super.
Μόλις το έφτιαξα Και είναι τόσο ανάλαφρο , τόσο υπέροχα σοκολατένιο , τέλειο!!!!!
Θερμά συγχαρητήρια για το blog σας! Αγαπώ την κρητική κουζίνα, την απλότητα των υλικών της και την τόση νοστιμιά της. Προσπαθώ κι εγώ όπως κι εσείς να αντικαθιστώ όπου μπορώ το βούτυρο με το ελαιολάδο. Το κέικ αυτό το έφτιαχνε παλιότερα και η μητέρα μου. Είναι τόσο νόστιμο και αφράτο που είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι είναι νηστίσιμο. Εγώ αντικατέστησα τη μία κούπα αλεύρι με βρώμη και πρόσθεσα αντί για μήλο, αχλάδι. Η γεύση είναι πολύ λεπτή και δροσερή έτσι. Σημείωση: είναι η 3η φορά που το φτιάχνω.
Καλή Σαρακοστή!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! ειδικά στα καθημερινά οικογενειακά κέικ δεν βάζω πια ποτέ βούτυρο. Πολύ ωραία ιδέα και η βρώμη και το αχλάδι. Τη βρώμη τη βάζετε στη θέση του αλευριού ολικής ή του για όλες τις χρήσεις; Θα ήθελα να δοκιμάσω… Και είναι αλεύρι βρώμης ή νιφάδες βρώμης τύπου κουάκερ;
Καλησπέρα! Είδα μόλις το σχόλιό σας και απαντώ. Χρησιμοποίησα νιφάδες βρώμης τύπου κουάκερ και ναι, αντικατέστησα με αυτές το αλεύρι ολικής. Ίσως γίνεται λίγο πιο ψιχουλιαστό έτσι… Και το αχλάδι επειδή είναι αρκετά υγρό είναι καλύτερα να μπει μόνο στην επάνω πλευρά του κέικ. Εύχομαι να σας αρέσει και αυτή η εκδοχή…
Πολύ ωραία ιδέα! Θα δοκιμαστεί!
Το έκανα σήμερα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, χυμό και ξύσμα πορτοκάλι. Απλά υπέροχο, χωρίς να είναι βαρύ και να ψιχουλιάζει υπερβολικά. Εξαιρετική νηστίσιμη και ελαφριά επιλογή. Ευχαριστούμε!
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε! Κι εγώ ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη!
Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω αν το παραπάνω κεικ, βγαίνει λασπωμένο, σαν brownies….
Καλησπέρα, μπορώ να το κάνω με αλεύρι ολικής αποκλειστικά;;
Θα γίνει λίγο πιο “βαρύ” αλλά γιατί όχι; Αν η ζύμη έχει πιο σφικτή από τη συνήθη του κέικ προσθέστε 1-2 κουταλιές νερό ακόμη! Καλή επιτυχία!
Γεια σας! Θέλω και εγώ να σας γράψω συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε στη σελίδα σας! Το κέικ αυτό είναι νοστιμότατο αλλά όποτε το έχω φτιάξει κάνει πολλά ψίχουλα. Να βάλω λιγότερο μπέικιν ή έτσι πρέπει να είναι; Ευχαριστώ
Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Όλα τα κέικ χωρίς αυγά, έχουν μικρότερη συνοχή από εκείνα που περιέχουν αυγά, αλλά αυτό εδώ μάλλον δεν μαδά τόσο πολύ λόγω και του νερού που περιέχει. Δείτε στις πιατέλες μου την υφή του. Έχει ψίχουλα, αλλά όχι σε βαθμό που να μη σερβίρεται σωστά. Ίσως ψήθηκε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε και στέγνωσε πολύ. Ελπίζω την επόμενη φορά να βγει πιο σωστό!
Α ναι έχετε δίκιο. Ίσως το αφήνω να ψηθεί λίγο παραπάνω. Την επόμενη φορά θα προσέξω το ψήσιμο. Ευχαριστώ πολύ!!
Φανταστικές συνταγες
Πολυ ωραια συνταγη,επειδη ειναι τοσο υγεινη. Παρακαλω ποσο γραμμαρια αλευρι εχει μια κουπα και ποσα μλ. σε υγρο ?
Φιλικα
Αμπελι
Καλησπέρα σας! Ναι, είναι από τις περιπτώσεις που το υγιεινό είναι και πολύ πολύ νόστιμο! Η κούπα μου είναι 250 ml. Τα γραμμάρια διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία του αλευριού.