Vegan/vegetarian

Πολύχρωμη χειμωνιάτικη σαλάτα

Πολύχρωμη χειμωνιάτικη σαλάτα

Με «ευέλικτες» προσθαφαιρέσεις!

Οι τακτικοί αναγνώστες της σελίδας μου θα έχουν διαπιστώσει ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της μαγειρικής μου είναι η εποχικότητα. Σπάνια και σε πολύ ειδικές περιπτώσεις θα παρεκκλίνω απ’ αυτήν την βασική μου αρχή.

DSC_1210

Άλλωστε θεωρώ την εποχικότητα ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της κρητικής κουζίνας. Πιο νόστιμα και πιο υγιεινά είναι τα λαχανικά στην εποχή τους αφού είναι επιβαρυμένα με λιγότερα φυτοφάρμακα. Κάθε πράμα στον καιρό του…

DSC_0094

Έτσι οι σαλάτες μας αυτήν την εποχή περιέχουν λαχανικά της εποχής , άγρια χόρτα ωμά ή βραστά και βραστό κουνουπίδι ή μπρόκολο λαδολέμονο. Αυτή εδώ είναι το “σουξέ” του φετινού χειμώνα.   Την έχω φτιάξει αρκετές φορές , περισσότερο από κάθε άλλη. Αμφιβάλλω όμως  αν υπήρξαν δυο φορές που να ήταν ακριβώς η ίδια!

DSC_0083

Κρατάω τα βασικά υλικά  -λάχανο λευκό, λάχανο κόκκινο, καρότο- σταθερά και από κει και πέρα συμπληρώνω ό,τι άλλο έχω. Εκείνο που την νοστιμίζει είναι το ξινόγλυκο ντρέσινγκ που επίσης  σηκώνει παραλλαγές και προσθαφαιρέσεις.  Το γιαούρτι, το μέλι , το ελαιόλαδο κάνουν ένα ωραίο συνδυασμό που μπορούμε να χρησιμοποιούμε σε πολλές σαλάτες.

DSC_0086

Συνήθως φτιάχνω αρκετή ποσότητα γιατί είναι πολύ ωραία και τη δεύτερη μέρα.  Αν προσθέσουμε μάλιστα κριθαρένια παξιμαδάκια, κρίθινες μπουκίτσες (τα δικά μου κρουτόνς)  ή κριθαροκουλούρα σπασμένη σε κομμάτια, μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα. Εκτός των άλλων, είναι  τόσο ωραία τα χρώματά της που ομορφαίνει και την εμφάνιση του τραπεζιού μας. Άνετα στέκεται και σε γιορτινό και σε καθημερινό τραπέζι.

DSC_1214

Παρατηρήσεις

1)Σε μια από τις παραλλαγές που έφτιαξα αντικατέστησα το μέλι με 1 κουταλάκι μαρμελάδα πορτοκάλι όπως μου είχε προτείνει σπουδαίος κρητικός σεφ, ο κύριος Αποστολάκης, και είχα παρουσιάσει σε άλλο ντρέσινγκ εδώ.  Πολύ ωραία παραλλαγή!

2)Όπως ανέφερα παραπάνω, η σαλάτα αυτή είναι μάλλον καλύτερη την δεύτερη μέρα, τουλάχιστον για τα δικά μας γούστα, οπότε την φτιάχνω πια αποβραδίς για το γεύμα της επόμενης μέρας.  Κρατείστε μια ποσότητα στο ψυγείο αν την φτιάξετε για δοκιμή. Έτσι θα αποφασίσετε πώς σας αρέσει.

3)Μπορούμε να παραλείψουμε το γιαούρτι αν δεν έχουμε ή αν νηστεύουμε και τα γαλακτοκομικά. Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό, αλλά επίσης νόστιμο!

4)Προσαρμόζουμε τις ποσότητες του ντρέσινγκ αν τα λαχανικά μας είναι λιγότερα, αλλά και περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται να είναι θα μουσκέψει τα παξιμάδια μας.

5)Η αρχική ιδέα της σαλάτας είναι από εδώ, από το site του Γ. Λουκάκου (μου αρέσει πολύ η κουζίνα του). Οι παραλλαγές και οι προσθαφαιρέσεις  την άλλαξαν ριζικά μπορώ να πω, προσαρμόζοντάς την στη δική μου κουζίνα και στα μέτρα μας… Π.χ. εγώ δεν βάζω ποτέ σπορέλαιο σε σαλάτα , πολύ περισσότερο τέτοια εποχή που είναι φρέσκο το λάδι μας! Επίσης μας αρέσει ελαφρά μαραμένο το λάχανο -ίσως γι αυτό μας αρέσει περισσότερο τη δεύτερη μέρα η σαλάτα- γι αυτό τ’ αφήνω λίγο στο αλάτι πριν προσθέσω το ντρέσινγκ. Σε όσους  αρέσει πιο τραγανό ας βάλουν το αλάτι στο τέλος.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο