Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές στο φούρνο

Γεμιστά μεσ’ το Χειμώνα! 

DSC_1654

Γεμιστά μεσ’ το Χειμώνα; Υπό συνθήκες θα έλεγα. Γεμιστά με τις χειμωνιάτικες ντομάτες θερμοκηπίου δεν έχω φτιάξει ποτέ και ούτε θα φτιάξω… 

DSC_1647

Αλλά οι πιπεριές τύπου Φλωρίνης- που καλλιεργούνται πια ολοχρονίς στην Κρήτη-μπορώ να πω ότι έχουν την ίδια περίπου γεύση όλο το χρόνο κι έτσι μπορούμε να γεμίσουμε μερικές αν έχουμε λαχταρήσει τη γεύση των λαδερών γεμιστών και  δεν έχουμε χρόνο για τους χρονοβόρους -εδώ που τα λέμε- λαχανοντολμάδες.

DSC_1633

 

Δεν θα βάλουμε όμως στη γέμιση κολοκύθια και αγκινάρες και μελιτζάνες που συνηθίζουμε εμείς εδώ στην Κρήτη στα καλοκαιρινά μας γεμιστά. Θα δώσουμε χειμωνιάτικο χρώμα και άρωμα στο φαγητό μας και θα χρησιμοποιήσουμε πράσα καρότα και ντοματάκια κονσέρβας ή σπιτική σάλτσα ντομάτας.

DSC_1630

Ιδανική επιλογή για να συμπληρώσουμε τη γέμιση για τις πιπεριές μας είναι ένα μακρύκκοκο ρύζι που δεν θα λασπώσει όση ώρα κι αν χρειαστεί να μαγειρεύονται.

 

DSC_1641

Παρόλο που το Uncle Ben’s  είναι έτοιμο σε 10 λεπτά το χρησιμοποίησα στις πιπεριές μου γιατί ήθελα να μείνουν για την επόμενη μέρα  (εργαζόμενη βλέπετε…) χωρίς να λασπώσουν. Αποδείχτηκε ότι η επιλογή μου ήταν η σωστή!  

DSC_1653

Υλικά:

10-12 πιπεριές τύπου Φλωρίνης κανονικού μεγέθους και σχήματος

Για τη γέμιση:

1,5 κούπα (300gr περίπου)  μακρύκκοκο ρύζι Uncle Ben’s  (έτοιμο σε 10’)

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα (περίπου ¾ κούπας)

2 πράσα το λευκό μέρος ψιλοκομμένα (περίπου 1 κούπα)

Ένα μικρό μάτσο μαϊντανό

Ένα μικρό μάτσο μάραθο ή άνηθο

(και τα δυο μαζί, άνηθος και μαϊντανός,  να βγουν ¾ κούπας περίπου)

1 μεγάλο καρότο τριμμένο (1 κούπα περίπου)

1 κούπα ντοματάκια κονκασέ από κονσέρβα, αλεσμένα

½ κούπα ελαιόλαδο

½ κούπα νερό

1 κουταλιά σούπας αλάτι

 1 κουταλάκι πιπέρι ή όσο μας αρέσει

Για το ταψί:

½  κούπα ελαιόλαδο

½ κούπα νερό

Για το σερβίρισμα προαιρετικά 200gr τρίμματα φέτας ή ξινομυζήθρα Κρήτης

Επί το έργον:

DSC_1540

Πλένουμε τις πιπεριές, τις ανοίγουμε παίρνοντας  ένα κομμάτι από τη μεριά του κοτσανιού και αδειάζουμε από τα σπόρια.

 

piperies florinis gemistes

Μετράμε το ρύζι 

DSC_1554

και καθαρίζουμε τα λαχανικά.

DSC_1562

Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη ανάμειξης και προσθέτουμε την ντομάτα, το ελαιόλαδο , το αλατοπίπερο και το νερό.

piperies florinis gemistes1-001

Τα ανακατεύουμε ζυμώνοντάς  και τρίβοντάς τα ελαφρά για να αφήσουν τα αρώματά τους.

piperies florinis gemistes2

Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε το μείγμα να περιμένει για μισή ώρα περίπου, να φουσκώσει ελαφρά το ρύζι και να αναμειχθούν τα αρώματα.

piperies florinis gemistes3

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις πιπεριές  τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους.  

DSC_1601

Τις αραδιάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος,

DSC_1607

τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το νερό και τις βάζουμε στο φούρνο σε 200 βαθμούς  λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα.

piperies florinis gemistes4

Σε μια ώρα περίπου τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά με τη βοήθεια δύο κουταλιών. Αφήνουμε ακόμη μισή ώρα να μαλακώσουν και  ανάβουμε το grill. Ανεβάζουμε το ταψί λίγο κάτω από το grill να καψαλιστεί ελαφρά η φλούδα τους.

piperies florinis gemistes5

Αν θέλουμε να προσθέσουμε φέτα ή ξινομυζήθρα τις πασπαλίζουμε, ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και τον σβήνουμε. Με την θερμοκρασία θα λιώσει ελαφρά το τυρί. Σερβίρονται ζεστές, χλιαρές αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

DSC_1628

Αν δεν έχουμε βάλει τυρί στο ψήσιμο τις συνοδεύουμε με φέτα. Ακόμη και την επόμενη μέρα είναι εξαιρετικές γιατί το συγκεκριμένο ρύζι όπως γνωρίζουμε δεν λασπώνει ενώ διατηρεί όση υγρασία χρειάζεται το πιάτο. 

DSC_1633

Παρατηρήσεις:

    • Το καψάλισμα της φλούδας μας ταιριάζει σ’ αυτήν την ποικιλία πιπεριάς γιατί συνήθως είναι κάπως τραχιά. Έτσι μπορούμε να την καταναλώσουμε αλλά αν παρόλα αυτά μας ενοχλεί, αφαιρείται πολύ εύκολα στο πιάτο.
    • Το λίγο ρυζάκι που μπορεί να πέσει στο ταψί μαζί με το τυρί είναι πραγματικός πειρασμός…
    • Αν δεν έχουμε πράσα μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με πράσινα κρεμμυδάκια ή λίγο ακόμη ξερό κρεμμύδι.
    • Για να ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι και το καρότο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το multi με μικρά κοφτά πατήματα για να μη γίνουν πολτός. 

Καλημέρα!

  • Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές στο φούρνο
    Write a review
    Εκτύπωση
    0 calories
    0 g
    0 g
    0 g
    0 g
    0 g
    0 g
    0 g
    0 g
    0 g
    0 g
    Nutrition Facts
    Serving Size
    0g
    Amount Per Serving
    Calories 0
    Calories from Fat 0
    % Daily Value *
    Total Fat 0g
    0%
    Saturated Fat 0g
    0%
    Trans Fat 0g
    Polyunsaturated Fat 0g
    Monounsaturated Fat 0g
    Cholesterol 0mg
    0%
    Sodium 0mg
    0%
    Total Carbohydrates 0g
    0%
    Dietary Fiber 0g
    0%
    Sugars 0g
    Protein 0g
    Vitamin A
    0%
    Vitamin C
    0%
    Calcium
    0%
    Iron
    0%
    * Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
    Υλικά
    1. 10-12 πιπεριές τύπου Φλωρίνης κανονικού μεγέθους και σχήματος
    Για τη γέμιση
    1. 1,5 κούπα (300gr περίπου) μακρύκκοκο ρύζι Uncle Ben’s (έτοιμο σε 10’)
    2. 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα (περίπου ¾ κούπας)
    3. 2 πράσα το λευκό μέρος ψιλοκομμένα (περίπου 1 κούπα)
    4. Ένα μικρό μάτσο μαϊντανό
    5. Ένα μικρό μάτσο μάραθο ή άνηθο
    6. (και τα δυο μαζί, άνηθος και μαϊντανός, να βγουν ¾ κούπας περίπου)
    7. 1 μεγάλο καρότο τριμμένο (1 κούπα περίπου)
    8. 1 κούπα ντοματάκια κονκασέ από κονσέρβα, αλεσμένα
    9. ½ κούπα ελαιόλαδο
    10. ½ κούπα νερό
    11. 1 κουταλιά σούπας αλάτι
    12. 1 κουταλάκι πιπέρι ή όσο μας αρέσει
    Για το ταψί
    1. ½ κούπα ελαιόλαδο
    2. ½ κούπα νερό
    3. Για το σερβίρισμα προαιρετικά 200gr τρίμματα φέτας ή ξινομυζήθρα Κρήτης
    Οδηγίες
    1. Πλένουμε τις πιπεριές, τις ανοίγουμε παίρνοντας ένα κομμάτι από τη μεριά του κοτσανιού και αδειάζουμε από τα σπόρια. Μετράμε το ρύζι και καθαρίζουμε τα λαχανικά. Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη ανάμειξης και προσθέτουμε την ντομάτα, το ελαιόλαδο , το αλατοπίπερο και το νερό. Τα ανακατεύουμε ζυμώνοντάς ελαφρά .Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε το μείγμα να περιμένει για μισή ώρα περίπου, να φουσκώσει ελαφρά το ρύζι και να αναμειχθούν τα αρώματα. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις πιπεριές τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τις αραδιάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το νερό και τις βάζουμε στο φούρνο σε 200 βαθμούς λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα. Σε μια ώρα περίπου τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά με τη βοήθεια δύο κουταλιών. Αφήνουμε ακόμη μισή ώρα να μαλακώσουν και ανάβουμε το grill. Ανεβάζουμε το ταψί λίγο κάτω από το grill να καψαλιστεί ελαφρά η φλούδα τους. Αν θέλουμε να προσθέσουμε φέτα ή ξινομυζήθρα τις πασπαλίζουμε, ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και τον σβήνουμε. Με την θερμοκρασία θα λιώσει ελαφρά το τυρί. Σερβίρονται ζεστές, χλιαρές αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν έχουμε βάλει τυρί στο ψήσιμο τις συνοδεύουμε με φέτα. Ακόμη και την επόμενη μέρα είναι εξαιρετικές γιατί το συγκεκριμένο ρύζι όπως γνωρίζουμε δεν λασπώνει ενώ διατηρεί όση υγρασία χρειάζεται το πιάτο.
    Σημειώσεις
    1. 1) Το καψάλισμα της φλούδας μας ταιριάζει σ’ αυτήν την ποικιλία πιπεριάς γιατί συνήθως είναι τραχιά. Έτσι μπορούμε να την καταναλώσουμε αλλά αν παρόλα αυτά μας ενοχλεί, αφαιρείται πολύ εύκολα στο πιάτο.
    2. 2) Το λίγο ρυζάκι που μπορεί να πέσει στο ταψί μαζί με το τυρί είναι πραγματικός πειρασμός…
    3. 3) Αν δεν έχουμε πράσα μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με πράσινα κρεμμυδάκια ή λίγο ακόμη ξερό κρεμμύδι.
    4. 4) Για να ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι και το καρότο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το multi με μικρά κοφτά πατήματα για να μη γίνουν πολτός.
    beta
    calories
    0
    fat
    0g
    protein
    0g
    carbs
    0g
    more
    cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/
     

Print Friendly, PDF & Email