Αλμυρά

Ψητή κίτρινη κολοκύθα γεμιστή με κιμά και γραβιέρα Κρήτης

Ψητή κίτρινη κολοκύθα γεμιστή με κιμά και γραβιέρα Κρήτης

Επειδή δεν είναι μόνο οι κότες και οι γαλοπούλες για γέμισμα!

Νόστιμο γιορτινό πιάτο, που μπορεί να το δει κανείς και σαν στολίδι του τραπεζιού. Οι γεμισμένες κολοκύθες συνηθίζονται πια πολύ στα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραπέζια. Αγαπημένο λαχανικό οι κολοκύθες, με γλυκές και αλμυρές εφαρμογές.

1-DSCN0413

Η ωραιότερη γιορτινή της εφαρμογή είναι κατά τη γνώμη μου το γέμισμα με διάφορα υλικά και το ψήσιμο στο φούρνο. Κατά καιρούς έχω φτιάξει γεμιστή κολοκύθα με διάφορες συνταγές. Παρακάμπτω άλλες προτάσεις και στη  σημερινή ανάρτηση δίνω την περυσινή εκδοχή που μας άρεσε ιδιαίτερα. Άλλωστε η συνταγή επιδέχεται πολλές παρεμβάσεις όσον αφορά τα μπαχαρικά και τα ξερά φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.

1-DSCN0407

Έφτιαξα  αυτή την κολοκύθα την Πρωτοχρονιά του 2015 και οι φωτογραφίες έμειναν να περιμένουν μια ολόκληρη χρονιά στην κάρτα της παλιάς μου μηχανής. Τώρα νομίζω ότι ήρθε η ώρα τους, παρόλο που δεν είναι και οι καλύτερες όπως θα διαπιστώσετε.Όχι ότι έχω γίνει καλλιτέχνης με την καινούρια, αλλά κάπως καλύτερες είναι οι φετινές λόγω καλύτερης μηχανής…

1-DSCN0415

Η αλήθεια είναι ότι προ ημερών δοκίμασα να ξαναφτιάξω γεμιστές κολοκύθες μικρές, σε ατομικές μερίδες θα έλεγα, για να ξαναβγάλω φωτογραφίες και να ετοιμάσω αυτό το post. Έλα σου όμως που έμεινα από μπαταρία και  ο φορτιστής ήταν αλλού! Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τις περυσινές και ας είναι όπως είναι…

1-DSCN0411

Το πιάτο όμως μας άρεσε και πιστεύω ότι ακόμη κι εκείνοι που δεν ξετρελαίνονται με την ίδια την κολοκύθα θα απολαύσουν την ωραία γέμιση. Δεν είναι ανάγκη να είναι στρογγυλή η κολοκύθα. Το ίδιο όμορφη είναι και μια καλοφτιαγμένη μακρουλή κολοκύθα ή 2-3 μικρότερες που θα μπουν και σε διαφορετικές πιατέλες κατά μήκος του τραπεζιού. Αφήστε που θα ψηθούν και πιο γρήγορα…

1-DSCN0417

 

Παρατηρήσεις

1)Επειδή η γέμιση είναι μαγειρεμένη, πριν τη βάλουμε στην κολοκύθα δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε αλάτι και πιπέρι.

2)Εναλλακτικά αντί θυμάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κύμινο ή μοσχοκάρυδο. Ταιριάζουν και τα δυό με την ψημένη κολοκύθα. Μπορούμε μάλιστα να έχουμε αυτά τα μπαχαρικά στο τραπέζι για να αρτύσουμε τον πουρέ αν μας αρέσει.

1-DSCN0371

3)Τυχαία είχα πέρυσι αθόγαλο και πρόσθεσα μια γερή κουταλιά στη γέμιση. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά ταιριάζει. Για όσους δεν μπορούν να βρουν, θα μπορούσε να αντικατασταθεί με τυρί κρέμα. Ακόμη όπως θα βλέπετε στη φωτογραφία έχω φρέσκο θυμάρι και έβαλα ένα κλαδάκι πάνω από τη γέμιση πριν κλείσω την κολοκύθα, αντί να βάλω ξερό στη γέμιση.

1-DSCN0388

4)Το τύλιγμα στο χαρτί εξυπηρετεί τρεις σκοπούς:  δεν στεγνώνει η γέμιση και είναι «βλασερή» όπως λέμε εδώ στην Κρήτη, αφήνει σχεδόν καθαρό το σκεύος ψησίματος και βοηθά πολύ στο να πάρουμε την κολοκύθα και να την βάλουμε στο δίσκο σερβιρίσματος χωρίς να στραπατσαριστεί. Όταν την μεταφέρουμε το τραβάμε και μένει στη θέση της χωρίς να χαλάσει το σχήμα της.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο