Vegan/vegetarian

Τσιγαριαστά χόρτα με ξύγαλο (κρεμώδες τυρί Σητείας) και αγουρέλαιο

Τσιγαριαστά χόρτα με ξύγαλο (κρεμώδες τυρί Σητείας) και αγουρέλαιο

Ένα πιάτο εποχής γεμάτο αρώματα και γεύσεις!

Απλά υλικά, για κάποιους ίσως δυσεύρετα  (αλλά με εύκολες αντικαταστάσεις),  για ένα πιάτο γεμάτο άρωμα Κρήτης! Ζεστή σαλάτα, ορεκτικό, συνοδευτικό. Όπως νομίζετε!

1-DSC_0628

Η λήξη του διαγωνισμού ( για τον οποίο έχουν υποθέτω ενημερωθεί όλοι οι επισκέπτες της σελίδας  μου) πλησιάζει και το αφιέρωμα στους προορισμούς Aegean δεν θα μπορούσε παρά να  περιέχει τις άλλες δυο πόλεις της Κρήτης που ανήκουν σ’ αυτούς. Εκτός από το Ηράκλειο, η Aegean μας ταξιδεύει στα Χανιά και στη Σητεία  και φυσικά, με αφετηρία τα αεροδρόμιά τους σε όλο το νησί!

1-DSC_0660

Σήμερα λοιπόν θα σας ξαναγυρίσω στο νησί μου, και συγκεκριμένα στη Σητεία, την πιο ανατολική μας πόλη . Προορισμός εκ των ων ουκ άνευ για όσους θέλουν να λένε ότι ταξίδεψαν στην Κρήτη.

πηγή: www.sitia.gr
πηγή: www.sitia.gr

Η γενέτειρα του Βιτσέντζου Κορνάρου, του πιο γνωστού εκπρόσωπου της κρητικής λογοτεχνίας ( με γνωστότερα έργα τον Ερωτόκριτο και τη Θυσία του Αβραάμ) , είναι μια κομψή και φινετσάτη πόλη που όλοι οι κρητικοί αγαπούμε.  Θεωρείται επίσης πατρίδα του Μύσωνα, ενός από τους 7 σοφούς.

1-DSC_0659

Σημαντικό λιμάνι κατά τη Βυζαντινή περίοδο και την Ενετοκρατία, η Σητεία είχε πολλά κάστρα και οχυρωματικά έργα καθώς ήταν υπό τη μόνιμη απειλή πειρατών λόγω της θέσης της. Μάλιστα , το κάστρο Καζάρμα έχει αναστηλωθεί και είναι ανοικτό στο κοινό τα τελευταία χρόνια.Οι επισκέπτες της Σητείας πρέπει να επισκεφτούν τα μουσεία της, τον αρχαιολογικό χώρο της Ζάκρου, τη Μονή Τοπλού και τη μονή Καψά,  και οπωσδήποτε το περίφημο φοινικόδασος στο Βάι  σε απόσταση 20 km από την πόλη.   Στο επίσημο site του Δήμου Σητείας θα βρείτε πολλές πληροφορίες για την πόλη και την περιοχή. Στα καθ’ ημάς τώρα…

1-DSC_0627

Όταν επέλεξα τη Σητεία για την σημερινή ανάρτηση, δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω να σας παρουσιάσω. Είναι τόσο πλούσια η γαστρονομία της περιοχής και τόσο εκλεπτυσμένη σε σχέση με την υπόλοιπη κρητική γαστρονομία η μαγειρική και κυρίως η ζαχαροπλαστική των Στειακών, που δεν μπόρεσα να καταλήξω σε συνταγή.

1-DSC_0639

Βέβαια υπάρχουν ήδη αρκετές συνταγές στο blog με επιρροές Σητείας. Τα κουμπανάκια, τα ανεβατά καλιτσούνια,  τα πατουδερά   ίσως και τα ξεροτήγανα, έχουν κατά την πλειοψηφούσα άποψη στειακές ρίζες ασχέτως αν τα φτιάχνουμε πια σε όλη την Κρήτη σε διάφορες παραλλαγές.

Νομός Λασιθίου: πατάτες οροπεδίου, αλάτι Χρυσής (Ιεράπετρα) , ξύγαλο Σητείας!
Νομός Λασιθίου: πατάτες οροπεδίου, αλάτι Χρυσής (Ιεράπετρα) , ξύγαλο Σητείας!

Κατέληξα λοιπόν να παρουσιάσω σε μια δική μου συνταγή, ένα από τα πιο αξιόλογα προϊόντα της , ένα πολύ ιδιαίτερο Π.Ο.Π. κρεμώδες τυρί της περιοχής, το ξύγαλο. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα βραβευμένα ελαιόλαδα και κρασιά της Σητείας αλλά δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν και έχουν δοκιμάσει το ξύγαλο, ένα τυρί-κρέμα από αιγοπρόβειο γάλα, πλούσιο σε λιπαρά και υπέροχο σε γεύση.

1-DSC_0650

Υπόξινο και ελάχιστα  αλμυρό, είναι από τα προϊόντα που δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως ιδιαίτερα αν συνοδεύεται με φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμάκι.

1-DSC_0658

Επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όπου χρησιμοποιείται ένα καλό στραγγιστό γιαούρτι, σήμερα σας το παρουσιάζω ως συνοδευτικό του αγαπημένου μου υλικού εποχής, των τσιγαριαστών χόρτων. Με λίγο δε αγουρέλαιο και ανθό αλατιού  τολμώ να πω ότι το πιάτο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί gourmet!

1-DSC_0635

Παρατηρήσεις

1)Εννοείται ότι η ποικιλία των χόρτων –εκτός από το καλό τυρί κρέμα ή το καλό γιαούρτι- είναι καθοριστική για τη νοστιμιά αυτού του πιάτου που μπορεί να έχει τη θέση συνοδευτικού αλλά και ζεστής σαλάτας σε ένα τραπέζι. Μέτρησα τουλάχιστον 12 διαφορετικά χόρτα και μυριστικά στο δικό μου πιάτο! Μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς με χόρτα εποχής κάθε φορά.

2)Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Ο συνδυασμός των υλικών είναι η πρόταση. Πάντως δεν βάζουμε πολύ αλάτι ούτε πολύ ελαιόλαδο στο μαγείρεμα- ίσα ίσα να νοστιμίσουν τα χόρτα-για να έχουμε το περιθώριο να τα προσθέσουμε στο σερβίρισμα.

3)Επειδή κι εγώ δεν βρίσκω πάντα ξύγαλο, μια καλή εναλλακτική είναι ένα μείγμα ξινομυζήθρας ή μαλακής φέτας που θα ανακατέψουμε με στραγγιστό γιαούρτι ή  σκέτο καλό στραγγιστό γιαούρτι.

4)Ωραία προσθήκη είναι οι χοντροτριμμένοι ξηροί καρποί  και το κουκουνάρι. Με φειδώ…

5) Και η ανάρτηση αυτή που συνδύασα με την Σητεία,  ένα ακόμη  προορισμό της Aegean,  είναι στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στα  FoodBlogAwards2015 που διοργανώνει το BHMAgourmet. Αν σας αρέσει το blog μου μπορείτε να το ψηφίσετε εδώ:

http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards15/candidates/Besttraditionalrecipies/article/?aid=716856

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο