Αλμυρά

Γιορτινό χοιρινό με κάστανα

Γιορτινό χοιρινό με κάστανα

Μια παραδοσιακή συνταγή, σε σύγχρονη εκδοχή!

Τα κάστανα είναι ένα από τα χανιώτικα προϊόντα που βρίσκουμε σε όλη την Κρήτη. Εδώ 1-2 μήνες έχουν εμφανιστεί στα μέρη μας οι Χανιώτες παραγωγοί με φορτηγάκια για να πουλήσουν τον πολύτιμο καρπό. Αλλά και στη λαϊκή της περιοχής μας είδα τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον τέσσερις εμπόρους και παραγωγούς με χανιώτικα κάστανα.

1-DSC_1060

Είναι αλήθεια ότι είναι πιο νόστιμα, πιο «γλυκά», πιο ευκολοκαθάριστα από άλλα κάστανα. Αν τα βρείτε, προτιμείστε τα. Μέρες που είναι, φτιάχνουμε μαρμελάδα κάστανο  και για να γαρνίρουμε τούρτες σοκολατένιες. Εύκολα και νόστιμα είναι και τα σοκολατένια τρουφάκια με κάστανα.

1-DSC_1062

Επειδή είναι παλιά  μου συνήθεια να πιάνω την κουβέντα με παραγωγούς – όλο και κάτι έχω να τους ρωτήσω αν έχουν διάθεση για μπλα μπλα – έχω μάθει αρκετά και από τους καστανάδες… Από συνταγές μέχρι και τρόπους καθαρίσματος μου έχουν προτείνει.

1-DSC_1069

Είναι καθαρά χανιώτικες συνταγές αφού στην Ανατολική Κρήτη δεν παράγουμε κάστανα. Φυσικά ο συνδυασμός του κάστανου με κρέας εμφανίζεται πια σε όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο). Ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες  είναι από τα αγαπημένα κύρια πιάτα σε πολλά τραπέζια αλλά και μεζές της “μέσης” του τραπεζιού που πολλοί θα τιμήσουν.

1-DSC_1070

Η συνταγή μου όπως λέω και παραπάνω είναι παραλλαγή μιας  συνταγής  που μου έδωσε πριν από λίγα χρόνια   Χανιώτης παραγωγός και έχει δοκιμαστεί σε διάφορες εκδοχές και αναλογίες. Τολμώ να πω ότι είναι καλύτερη από τη δική του. Η αλήθεια είναι ότι είναι από τα πιάτα που απολαμβάνουμε ιδιαίτερα και δεν αφήνουμε ούτε ίχνος κρέατος, κάστανου και πεντανόστιμης σάλτσας!

1-DSC_1062-001

Βάλτε την στο πρόγραμμα  κάποια από τις εορτάσιμες μέρες…

 

Παρατηρήσεις

1)ΔΕΝ ανακατεύουμε, και  ιδιαίτερα μετά που θα προσθέσουμε τα κάστανα. Κουνάμε μόνο πέρα δώθε την κατσαρόλα για να μην πιάσει το φαγητό μας.

2)Η αρχική συνταγή είχε μόνο κρασί και ξύδι.  Από τις πρώτες φορές που την έφτιαξα θεώρησα ότι θέλει κάτι που να «γλυκίζει» κι έτσι πολλές φορές πρόσθεσα ελάχιστο πετιμέζι ή χρησιμοποιούσα κάποιο γλυκό κρασί. Η παραλλαγή με το βαλσάμικο και το κονιάκ νομίζω ότι είναι η καλύτερη απ’ όσες έχουμε δοκιμάσει. Συνολικά θέλουμε μια κούπα (προτείνω 1/4 κονιάκ 1/4 βαλσάμικο 1/2 κρασί) αλλά ο συνδυασμός μπορεί να αλλάξει σε 1 κούπα κρασί+ 1 κουταλιά πετιμέζι , κρασί+βαλσάμικο+ πετιμέζι κλπ κλπ… με άλλο αποτέλεσμα βέβαια.

3)Στην διαδικασία του μαγειρέματος φέτος επηρεάστηκα από το λευκό στιφάδο της φίλης μου Χ. που είχα παρουσιάσει πριν λίγες εβδομάδες.Το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε…

4)Τα μπαχαρικά είναι δικής μου επιλογής. Θεωρώ ότι το μοσχοκάρυδο ταιριάζει πολύ με το κάστανο. Άλλη ωραία εναλλακτική είναι το κύμινο.

Καλές γιορτές για όλο τον κόσμο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο