Vegan/vegetarian

Οινόμελο (κρασόμελο)

Οινόμελο (κρασόμελο)

Χρόνια Πολλά! 

Χειμωνιάτικο όντως σκηνικό μας έστησε στο φευγιό του το 2015. Ας το κατευοδώσουμε με ένα ζεστό κρασί κι ας υποδεχτούμε θερμά το 2016!

DSC_1280

Σ’ όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης συνδυάζουν το κρασί με μπαχαρικά και γλυκαντικά και στις περισσότερες αυτό το ποτό συνδυάζεται με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Παρόλο που σύμφωνα με κάποιους μελετητές η συνταγή  επινοήθηκε από τους Ρωμαίους, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν  ότι ο Δημόκριτος τρεφόταν με οινόμελο αιώνες πριν…  Λέγεται μάλιστα ότι σ’ αυτό οφειλόταν η μακροζωία του (έζησε περίπου ένα αιώνα) .

DSC_1263

Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης γλυκαίνουν το κρασί κυρίως με καστανή ζάχαρη. Εμείς κυρίως με μέλι. Άλλωστε οινόμελο είναι κατά μία ερμηνεία το κρασί που παράγεται από μέλι και είναι ίσως το πρώτο κρασί της ανθρώπινης ιστορίας.

DSC_1283

Δεν θέλω να αναφερθώ αναλυτικότερα μέρα που είναι στην ιστορία του οινόμελου. Ας το φτιάξουμε, ας το απολαύσουμε ζεστό και ας ευχηθούμε το 2016 αν και δίσεκτο  να διαψεύσει όλες τις δεισιδαιμονίες που κουβαλά η λέξη.Κι αν θέλουμε κάτι ακόμη πιο θερμαντικό μπορούμε πάντα να φτιάξουμε ρακόμελο!

 

Παρατηρήσεις

1)Δίνω τα υλικά ανά κούπα, γιατί συχνά μας περισσεύει κρασί αυτές τις μέρες και μπορούμε να το απολαύσουμε μ’ αυτό τον τρόπο όσο λίγο κι αν είναι.

2)Προτιμούμε αρωματικό μέλι ανθέων, ή θυμαρίσιο και κανονίζουμε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο γλυκό είναι το κρασί μας ή πόσο γλυκό μας αρέσει το ποτό μας.

3)Το οινόμελο γίνεται και με λευκά και με ροζέ και με κόκκινα κρασιά, κατά προτίμηση γλυκά.

4)Αν περισσέψει το κρατάμε για 2-3 μέρες στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε για μαρινάρισμα χοιρινού ή κοτόπουλου αν μας αρέσουν τα γλυκόξινα ή το καταναλώνουμε αφού το ζεστάνουμε ελαφρά.

Χρόνια Πολλά και πάλι, Καλή Πρωτοχρονιά και Καλή Χρονιά!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο