Οινόμελο (κρασόμελο)

Χρόνια Πολλά! 

1-DSC_1278

Χειμωνιάτικο όντως σκηνικό μας έστησε στο φευγιό του το 2015. Ας το κατευοδώσουμε με ένα ζεστό κρασί κι ας υποδεχτούμε θερμά το 2016!

DSC_1280

Σ’ όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης συνδυάζουν το κρασί με μπαχαρικά και γλυκαντικά και στις περισσότερες αυτό το ποτό συνδυάζεται με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Παρόλο που σύμφωνα με κάποιους μελετητές η συνταγή  επινοήθηκε από τους Ρωμαίους, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν  ότι ο Δημόκριτος τρεφόταν με οινόμελο αιώνες πριν…  Λέγεται μάλιστα ότι σ’ αυτό οφειλόταν η μακροζωία του (έζησε περίπου ένα αιώνα) .

DSC_1263

 

Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης γλυκαίνουν το κρασί κυρίως με καστανή ζάχαρη. Εμείς κυρίως με μέλι. Άλλωστε οινόμελο είναι κατά μία ερμηνεία το κρασί που παράγεται από μέλι και είναι ίσως το πρώτο κρασί της ανθρώπινης ιστορίας. 

DSC_1283

Δεν θέλω να αναφερθώ αναλυτικότερα μέρα που είναι στην ιστορία του οινόμελου. Ας το φτιάξουμε, ας το απολαύσουμε ζεστό και ας ευχηθούμε το 2016 αν και δίσεκτο  να διαψεύσει όλες τις δεισιδαιμονίες που κουβαλά η λέξη.Κι αν θέλουμε κάτι ακόμη πιο θερμαντικό μπορούμε πάντα να φτιάξουμε ρακόμελο!

 

1-DSC_1278-001

Υλικά:

Για κάθε κούπα κρασί:

1-1,5 κουταλιά μέλι

2 γαρύφαλλα

1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού

1 ξυλάκι κανέλα 3-5 cm

½ κούπα νερό ή χυμό πορτοκαλιού

  Προαιρετικά,  2 κουταλιές κονιάκ

                           Φέτες πορτοκάλι

                           Άλλα μυρωδικά (γλυκάνισο, κάρδαμο, κλπ)

Επί το έργον:

KRASI

Βάζουμε το κρασί με το νερό  ή το χυμό και τα μυρωδικά στο μάτι της κουζίνας στη μεγαλύτερη διαβάθμιση. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε στο 2 και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5  λεπτά. Αποσύρουμε από το μάτι, αφαιρούμε τα μυρωδικά (τα γαρύφαλλα τα καρφώνω στη φλούδα του πορτοκαλιού για να μη τα ψάχνω)  και προσθέτουμε το μέλι.

DSC_1264

Ανακατεύουμε να διαλυθεί και σερβίρουμε χλιαρό ή ζεστό σε ποτήρια ή κούπες. Συνοδεύουμε με γλυκά των ημερών.

1-DSC_1279

Παρατηρήσεις:

1)Δίνω τα υλικά ανά κούπα, γιατί συχνά μας περισσεύει κρασί αυτές τις μέρες και μπορούμε να το απολαύσουμε μ’ αυτό τον τρόπο όσο λίγο κι αν είναι.

2)Προτιμούμε αρωματικό μέλι ανθέων, ή θυμαρίσιο και κανονίζουμε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο γλυκό είναι το κρασί μας ή πόσο γλυκό μας αρέσει το ποτό μας.

3)Το οινόμελο γίνεται και με λευκά και με ροζέ και με κόκκινα κρασιά, κατά προτίμηση γλυκά.

4)Αν περισσέψει το κρατάμε για 2-3 μέρες στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε για μαρινάρισμα χοιρινού ή κοτόπουλου αν μας αρέσουν τα γλυκόξινα ή το καταναλώνουμε αφού το ζεστάνουμε ελαφρά.

Χρόνια Πολλά και πάλι, Καλή Πρωτοχρονιά και Καλή Χρονιά!

 

Οινόμελο (Κρασόμελο)
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Για κάθε κούπα κρασί
 1. 1-1,5 κουταλιά μέλι
 2. 2 γαρύφαλλα
 3. 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
 4. 1 ξυλάκι κανέλα 3-5 cm
 5. ½ κούπα νερό ή χυμό πορτοκαλιού
 6. Προαιρετικά, 2 κουταλιές κονιάκ
 7. Φέτες πορτοκάλι
 8. Άλλα μυρωδικά (γλυκάνισο, κάρδαμο, κλπ)
Οδηγίες
 1. Βάζουμε το κρασί με το νερό ή το χυμό και τα μυρωδικά στο μάτι της κουζίνας στη μεγαλύτερη διαβάθμιση. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε στο 2 και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από το μάτι, αφαιρούμε τα μυρωδικά (τα γαρύφαλλα τα καρφώνω στη φλούδα του πορτοκαλιού για να μη τα ψάχνω) και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και σερβίρουμε χλιαρό ή ζεστό σε ποτήρια ή κούπες. Συνοδεύουμε με γλυκά των ημερών, ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Σημειώσεις
 1. 1)Δίνω τα υλικά ανά κούπα, γιατί συχνά μας περισσεύει κρασί αυτές τις μέρες και μπορούμε να το απολαύσουμε μ’ αυτό τον τρόπο όσο λίγο κι αν είναι.
 2. 2)Προτιμούμε αρωματικό μέλι ανθέων, ή θυμαρίσιο και κανονίζουμε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο γλυκό είναι το κρασί μας ή πόσο γλυκό μας αρέσει το ποτό μας.
 3. 3)Το οινόμελο γίνεται και με λευκά και με ροζέ και με κόκκινα κρασιά, κατά προτίμηση γλυκά.
 4. 4)Αν περισσέψει το κρατάμε για 2-3 μέρες στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε για μαρινάρισμα χοιρινού ή κοτόπουλου αν μας αρέσουν τα γλυκόξινα ή το καταναλώνουμε αφού το ζεστάνουμε ελαφρά.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

 

Print Friendly, PDF & Email