Μεθυσμένα σοκολατάκια με δαμάσκηνα

Να σας γλυκάνω για το τέλος του διαγωνισμού 😉

1-DSC_0937

Αυτό το κομμάτι του διαγωνισμού με τα αφιερώματα στους προορισμούς Aegean, δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς να περιλαμβάνει τον πιο σημαντικό  μου προορισμό  τα τελευταία χρόνια, την Αθήνα!  Για μένα η Αθήνα είναι αυτό που λέω «αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται στην Κρήτη, η άλλη μισή στην Αθήνα βρίσκεται».

1-DSC_0918

Αφού εκεί μένουν κάποια από τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα, και ειδικά το μικρό μου αγγελούδι -η εγγονούλα μου-  δεν μπορεί παρά να είναι ένας προορισμός που αν είχα την ευχέρεια θα ήθελα να τον επισκέπτομαι κάθε εβδομάδα… Μπορεί κάποιοι να λένε ότι δεν την αντέχουν πια  και  ότι οι ρυθμοί της είναι εξουθενωτικοί , όμως όλοι οι «εκτός»  την αγαπούμε και την  καμαρώνουμε για την ιστορία της, για τα μνημεία της , για τα θέατρα και τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις  αλλά και για την αγορά της  και τις βόλτες στα καλά της γαστρονομικά στέκια!

1-DSC_0913

 

Τα πρώτα σοκολατάκια που έφτιαχνε στο σπίτι η μητέρα μου ήταν την δεκαετία του 1960 με την σοκολάτα από τα πασχαλιάτικα ζωάκια. Ήταν εκείνα τα υπέροχα βραχάκια ή ανώμαλα με τα πολλά αμύγδαλα (κάποια στιγμή πρέπει να βάλω κι αυτή τη συνταγή εδώ).

1-DSC_0933

Αργότερα μια φίλη της έφτιαχνε τα σοκολατάκια με καρύδι και καθιερώθηκε για χρόνια και στο σπίτι μας. Κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια της και η συνταγή με τα σοκολατάκια με δαμάσκηνο. Συχνότερα τα τελευταία χρόνια φτιάχνω τα βελούδινα σοκολατάκια που είναι πιο εύκολα, αλλά αυτά εδώ είναι ίσως τα καλύτερά μου!

 

1-DSC_0934-001

Συνήθως αυτές τις συνταγές  – αστικές θα τις χαρακτήριζα- τις έφερναν στην ενδοχώρα  φίλοι που  είχαν εγκατασταθεί σε πόλεις. Αυτή εδώ λοιπόν στην αρχική της μορφή (γιατί η εκδοχή που δημοσιεύω έχει την δική μου παρέμβαση) μας την είχε δώσει «Αθηναία» θεία  πριν από πολλά πολλά χρόνια.

1-DSC_0931

Υλικά:

30 ξερά δαμάσκηνα (μεγαλούτσικα)

¼ κούπας κονιάκ

8 καρύδια που θα χωρίσουμε σε τέταρτα

2-3 κουταλιές βανίλια υποβρύχιο

200 gr σοκολάτα με 50% περιεκτικότητα  σε κακάο

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (από πλάκα)

1 κουταλάκι του  γλυκού ελαιόλαδο

1-2 νεράντζια φρουί γλασέ ή ζαχαρωμένο τζίντζερ

Προαιρετικά, σκόνη κακάο για πασπάλισμα

Επί το έργον:

Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε μπολ και τα μουσκεύουμε με το κονιάκ . Αν έχουν κουκούτσια τα αφαιρούμε πρώτα προσεκτικά προσέχοντας να μη χαλάσει το σχήμα των φρούτων.

1-sokolatakia

Μετά από 2 ώρες περίπου, στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα χωρίς να πετάξουμε το υγρό  που έχουν αφήσει στο μπολ. Σε καθένα βάζουμε λίγη βανίλια (στη μύτη ενός κουταλιού του γλυκού) , ¼ του καρυδιού (μισή πεταλούδα) και ένα ραβδάκι από φρουί γλασέ.

1-sokolatakia1

Κλείνουμε το δαμάσκηνο όσο γίνεται και το αφήνουμε στην άκρη. Σε μπεν μαρί βάζουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και το ελαιόλαδο και την ανακατεύουμε όταν αρχίσει να λιώνει ώστε να ρευστοποιηθεί εντελώς και να ανακατευτεί με τις λιπαρές ουσίες.

1-sokolatakia2

Προσθέτουμε το κονιάκ που έχει μείνει στο μπολ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι με τη σοκολάτα από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει λίγο ώστε να μην κυλά από το φρούτο όταν θα το καλύψουμε.

1-sokolatakia3

Βουτάμε ένα ένα δαμάσκηνο στη λιωμένη σοκολάτα να καλυφθεί εντελώς και το βγάζουμε σε χαρτί ψησίματος.

1-DSC_0895

Αφήνουμε να δροσερό μέρος να στερεοποιηθεί η σοκολάτα και αν θέλουμε κοσκινίζουμε λίγο κακάο πάνω από τα σοκολατάκια μας.

1-DSC_0927

Παρατηρήσεις:

1)Συνήθως σ’ αυτά τα σοκολατάκια βάζω κάποιο εσπεριδοειδές φρουί γλασέ (νεράντζι, πορτοκάλι, πράσινο νεραντζάκι). Αυτή τη φορά λόγω των ημερών έβαλα ζαχαρωμένο τζίντζερ και τους πήγαινε πάρα πολύ.

2)Μου αρέσει να πασπαλίζω τα σοκολατάκια μου με κακάο. Επειδή δεν  έχω την ευχέρεια και τις τεχνικές των επαγγελματιών για να έχουν καλύτερη εμφάνιση, νομίζω ότι το πασπάλισμα με κακάο ή τρούφα σοκολάτας τα κάνει πιο όμορφα. Τούτα εδώ όμως και χωρίς το πασπάλισμα είναι ωραιότατα και γυαλιστερά!

3)Βάζω κονιάκ 3 αστέρων. Αν προτιμάτε μεγαλύτερη αίσθηση του αλκοόλ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερων αστέρων.

4)Προτιμώ να περισσεύει  σοκολάτα παρά να πέσει λίγη. Έτσι, τα απομεινάρια της κατσαρόλας τα “μαζεύω” ρίχνοντας ψιλοκομμένα καρύδια και φρούτα και βγάζοντάς τα σαν βραχάκια… 

1-sokolatakia4

5) Και η ανάρτηση αυτή που συνδύασα με την Αθήνα,  ένα ακόμη  προορισμό της Aegean,  είναι στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στα  FoodBlogAwards2015 που διοργανώνει το BHMAgourmet. Αν σας αρέσει το blog μου μπορείτε να το ψηφίσετε εδώ:

http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards15/candidates/Besttraditionalrecipies/article/?aid=716856

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, απόλαυσα τον διαγωνισμό και τα «καλά λόγια»  που είχαν για μένα οι αναγνώστες και οι  φίλοι του blog. Σας ευχαριστώ όλους πολύ!

 

Μεθυσμένα σοκολατάκια με δαμάσκηνα
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 30 ξερά δαμάσκηνα (μεγαλούτσικα)
  2. ¼ κούπας κονιάκ
  3. 8 καρύδια που θα χωρίσουμε σε τέταρτα
  4. 2-3 κουταλιές βανίλια υποβρύχιο
  5. 200 gr σοκολάτα με 50% περιεκτικότητα σε κακάο
  6. 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (από πλάκα)
  7. 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
  8. 1-2 νεράντζια φρουί γλασέ ή ζαχαρωμένο τζίντζερ
  9. Προαιρετικά, σκόνη κακάο για πασπάλισμα
Οδηγίες
  1. Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε μπολ και τα μουσκεύουμε με το κονιάκ . Αν έχουν κουκούτσια τα αφαιρούμε πρώτα προσεκτικά προσέχοντας να μη χαλάσει το σχήμα των φρούτων. Μετά από 2 ώρες περίπου, στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα χωρίς να πετάξουμε το υγρό που έχουν αφήσει στο μπολ. Σε καθένα βάζουμε λίγη βανίλια (στη μύτη ενός κουταλιού του γλυκού) , ¼ του καρυδιού (μισή πεταλούδα) και ένα ραβδάκι από φρουί γλασέ. Κλείνουμε το δαμάσκηνο όσο γίνεται και το αφήνουμε στην άκρη. Σε μπεν μαρί βάζουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και το ελαιόλαδο και την ανακατεύουμε όταν αρχίσει να λιώνει ώστε να ρευστοποιηθεί εντελώς και να ανακατευτεί με τις λιπαρές ουσίες. Προσθέτουμε το κονιάκ που έχει μείνει στο μπολ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι με τη σοκολάτα από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει λίγο ώστε να μην κυλά από το φρούτο όταν θα το καλύψουμε. Βουτάμε ένα ένα δαμάσκηνο στη λιωμένη σοκολάτα να καλυφθεί εντελώς και το βγάζουμε σε λαδόκολα. Αφήνουμε να δροσερό μέρος να στερεοποιηθεί η σοκολάτα και αν θέλουμε κοσκινίζουμε λίγο κακάο πάνω από τα σοκολατάκια μας.
Σημειώσεις
  1. 1)Συνήθως σ’ αυτά τα σοκολατάκια βάζω κάποιο εσπεριδοειδές φρουί γλασέ (νεράντζι, πορτοκάλι, πράσινο νεραντζάκι). Αυτή τη φορά λόγω των ημερών έβαλα ζαχαρωμένο τζίντζερ και τους πήγαινε πάρα πολύ.
  2. 2)Μου αρέσει να πασπαλίζω τα σοκολατάκια μου με κακάο. Επειδή δεν έχω την ευχέρεια και τις τεχνικές των επαγγελματιών για να έχουν καλύτερη εμφάνιση, νομίζω ότι το πασπάλισμα με κακάο ή τρούφα σοκολάτας τα κάνει πιο όμορφα. Τούτα εδώ όμως και χωρίς το πασπάλισμα είναι ωραιότατα και γυαλιστερά!
  3. 3)Βάζω κονιάκ 3 αστέρων. Αν προτιμάτε μεγαλύτερη αίσθηση του αλκοόλ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερων αστέρων.
  4. 4)Προτιμώ να περισσεύει σοκολάτα παρά να πέσει λίγη. Έτσι, τα απομεινάρια της κατσαρόλας τα "μαζεύω" ρίχνοντας ψιλοκομμένα καρύδια και φρούτα και βγάζοντάς τα σαν βραχάκια...
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email