Vegan/vegetarian

Σησαμόπιτα (σουσαμόπιτα) με ελαιόλαδο, νηστίσιμη

Σησαμόπιτα (σουσαμόπιτα) με ελαιόλαδο, νηστίσιμη

Ή μη νηστίσιμη αν την προτιμούμε με βουτυράκι…

Μια γλυκιά πίτα, πολύ υγιεινή σε σχέση με άλλα γλυκά που προσφέρεται για τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο… Σησάμι, καρύδια, μέλι. Superfoods όλα τους όπως λένε. Σ’ ένα παραδοσιακό γλυκό που έχει ρίζες στην αρχαιότητα και το φτιάχνουμε σε διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα.  Εδώ στην Κρήτη λατρεύουμε το σουσάμι και το χρησιμοποιούμε σε πάρα πολλές συνταγές.

1-DSC_0383

Ίσως αυτό το γλυκό είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τη Θράκη, αφού εκεί έχει τη θέση της παραδοσιακής βασιλόπιτας. Ανάμεσα στα φύλλα της βάζουν το φλουρί. Άλλωστε τα υλικά αυτού του γλυκού είναι γεμάτα συμβολισμούς! Επίκαιρη λοιπόν η συνταγή είτε τη δούμε ως νηστίσιμη, είτε ως εορταστική. Στην θρακιώτικη εκδοχή το είχα δοκιμάσει από μια θρακιώτισσα γειτόνισσά μου στη Θεσσαλονίκη. Νέα και νιόπαντρη κοπέλα, άριστη μαγείρισσα και νοικοκυρά. Έμενε στο διαμέρισμα κάτω από το δικό μου και ανταλλάσσαμε επισκέψεις και συνταγές.

1-DSC_0367

Έτσι δοκίμασα εδέσματα από την άλλη άκρη της Ελλάδας, μια άκρη που μόνο οι κρητικοί φαντάροι και στρατιωτικοί επισκέπτονταν εκείνα τα χρόνια, και μάλιστα όχι με τις καλύτερες συνθήκες…

1-DSC_0392

Τώρα η Θράκη φιλοξενεί πολλούς κρητικούς ως στρατιώτες , ως φοιτητές και ως επισκέπτες και δεν φαντάζει  τόσο μακρινή.  Κανένας τόπος δεν είναι  πολύ μακριά τελικά… Ακόμη και απ’ ευθείας πτήσεις Κρήτη- Αλεξανδρούπολη γίνονται πια. Η Αλεξανδρούπολη λοιπόν είναι ο προορισμός Aegean που επηρέασε τη σημερινή ανάρτηση. Η Αλεξανδρούπολη είναι η νέα σχετικά πόλη στην οποία εξελίχθηκε το ψαροχώρι του  Δεδέαγατς μετά τον 19ο αιώνα.

Το σύμβολο της Αλεξανδρούπολης, ο φάρος της. Πηγή φωτογραφίας : https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7
Το σύμβολο της Αλεξανδρούπολης, ο φάρος της. Πηγή φωτογραφίας : εδώ

Το σημερινό της όνομα το πήρε το 1920 προς τιμήν του βασιλιά Αλέξανδρου του Α’. Σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, η Αλεξανδρούπολη είναι ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφτεί κανείς!

1-DSC_0390

Σ’ εκείνη λοιπόν την κοπελιά  πρωτοείδα την κολοκύθα γλυκό κομμένη με την αρίδα, σε κείνη πρωτοδοκίμασα καβουρμά. Ανάμεσα στα άλλα κεράσματά της και η σουσαμόπιτα με σησαμέλαιο. Παρόλο που εγώ την φτιάχνω με ελαιόλαδο και γιατί το έχω ανά πάσα στιγμή και γιατί νομίζω ότι είναι ήδη έντονη η σουσαμένια γεύση σ’ αυτή την πίτα, δεν μπορώ παρά συνδέσω την συνταγή αυτή με την Θράκη και με την Αλεξανδρούπολη.

1-DSC_0380

Παρατηρήσεις

1)Οι παραπάνω ποσότητες είναι η μισή κανονική δόση. Ευτυχώς ήδη μια εταιρεία -πιστεύω ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες γιατί είναι πολύ πρακτικό- έχει στη συσκευασία της τα  συνήθη 12 φύλλα κρούστας χωρισμένα σε δύο πακετάκια, οπότε μπορούμε να ξεπαγώσουμε μόνο τα 6.

2)Το ξύσμα πορτοκαλιού που προσθέτω στην σουσαμόπιτά μου καθώς και η φλούδα στο σιρόπι, νομίζω ότι της ταιριάζουν πάρα  πολύ παρόλο που δεν περιέχονται στην αρχική συνταγή.

3)Η σουσαμόπιτα διατηρείται για αρκετές μέρες. Την σκεπάζουμε μόνο όταν κρυώσει εντελώς, για να μη μαλακώσουν τα φύλλα.

4) H ανάρτηση αυτή που συνδύασα με την Αλεξανδρούπολη,  ένα ακόμη  προορισμό της Aegean,  είναι στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στα  FoodBlogAwards2015 που διοργανώνει το BHMAgourmet.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο