Πατάτες οφτές, γεμιστές με τυριά

DSC_1161

Στην Κρήτη είναι η εποχή της οφτής πατάτας. Οι πατάτες στη χόβολη συμπληρώνουν ανέκαθεν τα τραπέζια με τους μεζέδες  στα καζανέματα της ρακής .  Λιτό σερβίρισμα με αλάτι , λάδι και λεμόνι .  Η σημερινή πρόταση είναι πιο σύνθετη, πιο λιχουδιάρικη και φυσικά πιο παχυντική, αλλά πότε πότε χρειάζονται και οι παρασπονδίες . Λειτουργούν παρηγορητικά… 

DSC_1162

Φυσικά δεν χρειάζεται να καζανέψουμε  για να φτιάξουμε τη σημερινή συνταγή. Καλή είναι και η ηλεκτρική κουζίνα κι ακόμη καλύτερα τα τζάκια που δεν θα αργήσουν να ανάψουν (όπου δεν άναψαν ακόμη…).  Η έμπνευση γι αυτή τη συνταγή είναι το νησί της Πάρου (ακόμη έναν Aegean προορισμό)  όπου τις πρωτοδοκίμασα  πριν από πολλά πολλά χρόνια (γύρω στα  15), σε κάποιες ταβέρνες στην πανέμορφη Νάουσα και στην Παροικιά.

DSC_1160

Αξέχαστο ταξίδι , οι δυό μας με τη μάνα μου, κάτι ανάμεσα σε θρησκευτικό τουρισμό (προσκύνημα  στην Εκατονταπυλιανή ήταν το τάμα) και ανάπαυλα από αγχωτικές καταστάσεις εκείνης  της εποχής.  Είχαμε πάει Μάιο , στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Το νησί ήταν πανέμορφο, όσο πρέπει ήσυχο χωρίς τον συνωστισμό του Καλοκαιριού. 

 
Μερικοί δεν θέλουν ούτε πρασινάδες...

Μερικοί δεν θέλουν ούτε πρασινάδες…

Είχε βέβαια και ιδιαίτερο γαστρονομικό  ενδιαφέρον. Γούνες (που τις πρωτοδοκίμασα εκεί), σαλάτες πεντανόστιμες, θαλασσινά άφθονα και πολύ ωραία μαγειρεμένα, και νησιώτικα γλυκίσματα λαχταριστά. Ανάμεσα στα άλλα και γεμιστές πατάτες σε διάφορες εκδοχές , έδεσμα που κατέγραψα και αντέγραψα!  

DSC_1164

Οι δικές μου παραλλαγές έκτοτε πολλές και  ποικίλες . Άλλοτε λιτές κι άλλοτε πιο σύνθετες. Οι γευστικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει αρκετά από κείνη την εποχή κι έτσι έχω πια εγκαταλείψει την συχνή χρήση της κρέμας γάλακτος και τα αλλαντικά που χρησιμοποιούσα.  Η γέμιση με κρητικά τυριά είναι  τόσο όσο πρέπει πικάντικη, καθόλου βαριά , και πολύ νόστιμη. Οι γεμιστές  πατάτες είναι ωραίο ορεκτικό , αλλά και συνοδευτικό πιάτο.

 

DSC_1161

Υλικά:

5-6 μέτριες πατάτες παρόμοιου μεγέθους

Μια  κουταλιά ξινομυζήθρα Κρήτης  ή φέτα σε τρίμματα για κάθε πατάτα

Ένα ραβδάκι κρητικής γραβιέρας για κάθε πατάτα (μεγέθους μισού σπιρτόκουτου) και 2-3 κουταλιές τριμμένη

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1-2 πράσινα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα

2-3 κουταλιές άνηθο

Προαιρετικά ένα αυγό

Αλάτι

Πιπέρι

Επί το έργον:

DSC_1115

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες: τις αφήνουμε για λίγη ώρα μέσα σε νερό και τρίβουμε την επιφάνεια με σφουγγάρι  ή βουρτσάκι. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν τα πολλά νερά και όπως είναι βρεγμένες και καθαρές τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.

patates

Τις βάζουμε σε πυρέξ αν τις ψήσουμε στο φούρνο τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς .

Τελευταία στιγμή, προστέθηκε άλλη μία αλλά δεν χωρούσε όταν γέμισαν!

Τελευταία στιγμή, προστέθηκε άλλη μία αλλά δεν χωρούσε όταν γέμισαν!

Σε μια ώρα περίπου τις ξεσκεπάζουμε, να καψαλιστεί ελαφρά η φλούδα τους αν μας αρέσει, αλλιώς τελειώνουμε το ψήσιμο διατηρώντας το σκέπασμα. Αν τις ψήσουμε σε τζάκι τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο μία μία.

patates1

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: ανακατεύουμε την μυζήθρα ή τη φέτα με την τριμμένη γραβιέρα , τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, το ελαιόλαδο το πιπέρι και το αυγό αν βάλουμε, και τα ανακατεύουμε.

patates2

Χαράζουμε σταυρωτά τις πατάτες όταν έχουν μαλακώσει εντελώς και όπως είναι καυτές τις ανοίγουμε όσο γίνεται και τις γεμίζουμε . Πάνω σε κάθε μια βάζουμε ένα ραβδάκι γραβιέρας και αν θέλουμε ξαναπασπαλίζουμε με πιπέρι.

DSC_1153

Τις ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να γρατιναριστεί η επιφάνεια όσο μας αρέσει.

DSC_1156

Σερβίρονται ζεστές.

 

DSC_1160

Παρατηρήσεις:

1)Η αναλογία των τυριών είναι θέμα επιλογής. Παλιότερα τα έβαζα αντίστροφα! Τώρα επιλέγω περισσότερη μυζήθρα από γραβιέρα για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Η γραβιέρα και η φέτα δίνουν πιο κρεμώδες αποτέλεσμα που ίσως είναι προτιμότερο για κάποιους. Ταιριάζει πάρα πολύ και η κεφαλογραβιέρα Κρήτης.

2)Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αλλαντικό.

3) Ένας κόμπος βούτυρο σε κάθε πατάτα πριν την προσθήκη της γέμισης αναβαθμίζει τη γεύση αλλά…

4)Αντί άνηθο μπορούμε να βάλουμε μαϊντανό . Επίσης μπορούμε να παίξουμε με αρκετά αρωματικά και μπαχαρικά (ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα, σουμάκ κλπ).

Καλό μήνα! Μακάρι  ο Νοέμβρης να είναι καλύτερος από τον Οκτώβρη για όλο τον κόσμο (και για τη «γειτονιά» μας).

 

Πατάτες γεμιστές με τυριά στο φούρνο
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 5-6 μέτριες πατάτες παρόμοιου μεγέθους
  2. Μια κουταλιά ξινομυζήθρα Κρήτης ή φέτα σε τρίμματα για κάθε πατάτα
  3. Ένα ραβδάκι κρητικής γραβιέρας για κάθε πατάτα (μεγέθους μισού σπιρτόκουτου) και 2-3 κουταλιές τριμμένη
  4. 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  5. 1-2 πράσινα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα
  6. 2-3 κουταλιές άνηθο
  7. Προαιρετικά ένα αυγό
  8. Αλάτι
  9. Πιπέρι
Οδηγίες
  1. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες: τις αφήνουμε για λίγη ώρα μέσα σε νερό και τρίβουμε την επιφάνεια με σφουγγάρι ή βουρτσάκι. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν τα πολλά νερά και όπως είναι βρεγμένες και καθαρές τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Τις βάζουμε σε πυρέξ αν τις ψήσουμε στο φούρνο τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς . Σε μια ώρα περίπου τις ξεσκεπάζουμε, να καψαλιστεί ελαφρά η φλούδα τους αν μας αρέσει. Αν τις ψήσουμε σε τζάκι τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο μία μία. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: ανακατεύουμε την μυζήθρα ή τη φέτα με την τριμμένη γραβιέρα , τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, το ελαιόλαδο το πιπέρι και το αυγό αν βάλουμε, και τα ανακατεύουμε. Χαράζουμε σταυρωτά τις πατάτες όταν έχουν μαλακώσει εντελώς και όπως είναι καυτές τις γεμίζουμε μοιράζοντας τη γέμιση. Πάνω σε κάθε μια βάζουμε ένα ραβδάκι γραβιέρας και αν θέλουμε ξαναπασπαλίζουμε με πιπέρι. Τις ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να γρατιναριστεί η επιφάνεια όσο μας αρέσει.
Σημειώσεις
  1. 1)Η αναλογία των τυριών είναι θέμα επιλογής. Παλιότερα τα έβαζα αντίστροφα! Τώρα επιλέγω περισσότερη μυζήθρα από γραβιέρα για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Η γραβιέρα και η φέτα δίνουν πιο κρεμώδες αποτέλεσμα που ίσως είναι προτιμότερο για κάποιους. Ταιριάζει πάρα πολύ και η κεφαλογραβιέρα Κρήτης.
  2. 2)Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αλλαντικό.
  3. 3) Ένας κόμπος βούτυρο σε κάθε πατάτα πριν την προσθήκη της γέμισης αναβαθμίζει τη γεύση αλλά…
  4. 4)Αντί άνηθο μπορούμε να βάλουμε μαϊντανό . Επίσης μπορούμε να παίξουμε με αρκετά αρωματικά και μπαχαρικά (ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα, σουμάκ κλπ).
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email