Vegan/vegetarian

Πατάτες οφτές, γεμιστές με τυριά

Πατάτες οφτές, γεμιστές με τυριά

Στην Κρήτη είναι η εποχή της οφτής πατάτας. Οι πατάτες στη χόβολη συμπληρώνουν ανέκαθεν τα τραπέζια με τους μεζέδες  στα καζανέματα της ρακής .  Λιτό σερβίρισμα με αλάτι , λάδι και λεμόνι .  Η σημερινή πρόταση είναι πιο σύνθετη, πιο λιχουδιάρικη και φυσικά πιο παχυντική, αλλά πότε πότε χρειάζονται και οι παρασπονδίες . Λειτουργούν παρηγορητικά…

DSC_1162

Φυσικά δεν χρειάζεται να καζανέψουμε  για να φτιάξουμε τη σημερινή συνταγή. Καλή είναι και η ηλεκτρική κουζίνα κι ακόμη καλύτερα τα τζάκια που δεν θα αργήσουν να ανάψουν (όπου δεν άναψαν ακόμη…).  Η έμπνευση γι αυτή τη συνταγή είναι το νησί της Πάρου (ακόμη έναν Aegean προορισμό)  όπου τις πρωτοδοκίμασα  πριν από πολλά πολλά χρόνια (γύρω στα  15), σε κάποιες ταβέρνες στην πανέμορφη Νάουσα και στην Παροικιά.

DSC_1160

Αξέχαστο ταξίδι , οι δυό μας με τη μάνα μου, κάτι ανάμεσα σε θρησκευτικό τουρισμό (προσκύνημα  στην Εκατονταπυλιανή ήταν το τάμα) και ανάπαυλα από αγχωτικές καταστάσεις εκείνης  της εποχής.  Είχαμε πάει Μάιο , στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Το νησί ήταν πανέμορφο, όσο πρέπει ήσυχο χωρίς τον συνωστισμό του Καλοκαιριού.

Μερικοί δεν θέλουν ούτε πρασινάδες...
Μερικοί δεν θέλουν ούτε πρασινάδες…

Είχε βέβαια και ιδιαίτερο γαστρονομικό  ενδιαφέρον. Γούνες (που τις πρωτοδοκίμασα εκεί), σαλάτες πεντανόστιμες, θαλασσινά άφθονα και πολύ ωραία μαγειρεμένα, και νησιώτικα γλυκίσματα λαχταριστά. Ανάμεσα στα άλλα και γεμιστές πατάτες σε διάφορες εκδοχές , έδεσμα που κατέγραψα και αντέγραψα!

DSC_1164

Οι δικές μου παραλλαγές έκτοτε πολλές και  ποικίλες . Άλλοτε λιτές κι άλλοτε πιο σύνθετες. Οι γευστικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει αρκετά από κείνη την εποχή κι έτσι έχω πια εγκαταλείψει την συχνή χρήση της κρέμας γάλακτος και τα αλλαντικά που χρησιμοποιούσα.  Η γέμιση με κρητικά τυριά είναι  τόσο όσο πρέπει πικάντικη, καθόλου βαριά , και πολύ νόστιμη. Οι γεμιστές  πατάτες είναι ωραίο ορεκτικό , αλλά και συνοδευτικό πιάτο.

DSC_1161

Παρατηρήσεις

1)Η αναλογία των τυριών είναι θέμα επιλογής. Παλιότερα τα έβαζα αντίστροφα! Τώρα επιλέγω περισσότερη μυζήθρα από γραβιέρα για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Η γραβιέρα και η φέτα δίνουν πιο κρεμώδες αποτέλεσμα που ίσως είναι προτιμότερο για κάποιους. Ταιριάζει πάρα πολύ και η κεφαλογραβιέρα Κρήτης.

2)Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αλλαντικό.

3) Ένας κόμπος βούτυρο σε κάθε πατάτα πριν την προσθήκη της γέμισης αναβαθμίζει τη γεύση αλλά…

4)Αντί άνηθο μπορούμε να βάλουμε μαϊντανό . Επίσης μπορούμε να παίξουμε με αρκετά αρωματικά και μπαχαρικά (ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα, σουμάκ κλπ).

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο