Vegan/vegetarian

Μπισκότα μαστίχας

Μπισκότα μαστίχας

Εύκολα και γρήγορα βουτήματα, μόνο με το multi!

Μονά , διπλά,  ζαχαρωμένα ή σκέτα, μπισκότα ή κουλουράκια, αυτά τα  αρωματικά βουτήματα μπορούν με πιο υπομονετικό γαρνίρισμα να γίνουν πανέμορφα κεράσματα.

1-DSC_0532

Υποθέτω ότι όσοι παρακολουθούν συστηματικά το blog  γνωρίζουν για τον διαγωνισμό των FoodΒlogΑwards2015 που συμμετέχω , θα έχουν μάθει πια το «παιγνίδι» των προορισμών Aegean και θα έχουν αντιληφθεί  σε ποιο προορισμό είναι αφιερωμένη η σημερινή ανάρτηση από τον τίτλο της ανάρτησης.

1-DSC_0495

Χίος. Μαστίχα! Το πιο ελληνικό άρωμα των γλυκών μας, το πιο έντονο χαρακτηριστικό των ζυμωμάτων μας. Προσωπικά τη λατρεύω. Τσουρέκια, κρέμες, ρυζόγαλα, κουλουράκια, γλυκά κουταλιού, ψωμιά  και καλιτσούνια, τα αρωματίζω με μαστίχα .

1-DSC_0500

Το λικέρ μαστίχα, αγαπημένο της μάνας μου  , δεν λείπει σχεδόν ποτέ και από το δικό μου σπίτι.  Η μέγιστη συνεισφορά της Χίου στο γαστρονομικό μας πολιτισμό είναι αυτά τα αρωματικά δάκρυα.

1-DSC_0504-001

Αλήθεια γνωρίζετε τη σχέση της Κρήτης με τη Χίο; Η παράδοση λέει ότι ο πρώτος κάτοικος της Χίου ήταν ο γιός της Αριάδνης και του Διόνυσου (ή του Θησέα άραγε;)  . Ο Οινοπίων  έφερε την καλλιέργεια των αμπελιών στο νησί από τα οποία παραγόταν το καλύτερο κρασί της εποχής ο Αριούσιος οίνος.  Κατά μία εκδοχή  πήρε το όνομά της από την νύμφη Χιόνη , την κόρη του Οινοπίωνα.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AE_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A7%CE%AF%CE%BF%CF%85
Πηγή: εδώ

Η Χίος είναι η γενέτειρα  του Ομήρου, του σπουδαίου μαθηματικού της  αρχαιότητας Ιπποκράτη ,  αλλά και πολλών συγχρόνων σπουδαίων Ελλήνων.   Στη μακραίωνη ιστορία της γνώρισε περιόδους μεγάλης ανάπτυξης αλλά και απόλυτης καταστροφής . Το πλούσιο αρχαιολογικό και ιστορικό παρελθόν της, δημιουργεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και την καθιστά ένα από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς.

Πηγή: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gotaq.jpg#/media/File:Gotaq.jpg
Σταγόνα μαστίχας . Πηγή: εδώ

Τα μεσαιωνικά της χωριά, τα μαστιχοχώρια της ,  ο διάσημος  Βροντάδος αλλά και η πόλη της Χίου με τα υπέροχα νεοκλασικά (νησί καπεταναίων και εφοπλιστών βλέπετε…) , οι παραλίες και η υπέροχη φύση της είναι μερικοί μόνο από τους λόγους  που  πρέπει να τη πάμε στη Χίο  όπως λένε τόσο  όσοι την έχουν επισκεφτεί όσο και οι ταξιδιωτικοί οδηγοί.

1-DSC_0509-002

Ακόμη και όσοι δεν έχουμε καταφέρει να την επισκεφτούμε έχουμε το άρωμά της στα σπίτια μας και μάλιστα στα πιο γιορτινά μας παρασκευάσματα, όπως είναι τα Χριστόψωμα των Χριστουγέννων και τα τσουρέκια του Πάσχα. Ποιος δεν συνδέει τις γιορτές αυτές με τη μοσχοβολιά της μαστίχας;

1-DSC_0510-001

Τα μπισκοτάκια της σημερινής συνταγής είναι εδώ και πολλά χρόνια στο τετράδιό μου . Την προτίμησα από κάποιες πιο παραδοσιακές συνταγές γιατί  τα θεωρώ πιο γιορτινά. Ανέκαθεν όταν τα έφτιαχνα τα ένωνα ανά δύο με υποβρύχιο βανίλια ή μαστίχα δίνοντάς τους πιο γιορτινή όψη.  Τελευταία όμως αντικαθιστώ  τα λιπαρά στις συνταγές μου με ελαιόλαδο ή όπου δεν γίνεται με μείγμα ελαιολάδου με βούτυρο.

1-DSC_0460

Έτσι έκανα και σε τούτη τη συνταγή, από την οποία έφτιαξα μισή δόση αυτή τη φορά. Τελευταία προσπαθώ να κάνω πιο εύκολα τα πράγματα μειώνοντας τις δόσεις  των υλικών ιδιαίτερα στα σκευάσματα που θέλουν χτύπημα, ώστε ακόμη και με το multi  να κάνω τη δουλειά μου χωρίς να βάζω πολλά πράγματα στη μέση…

1-DSC_0538

Παρατηρήσεις

1)Για να μετρήσουμε σωστά τα λιπαρά μας, γεμίζουμε μέχρι τη μέση την κούπα μας με ελαιόλαδο,  και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια μέχρι να έχουμε μια κούπα.  Αν τα θέλουμε νηστίσιμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτίνη αντί βούτυρο.

2)Αν φτιάξουμε μονά τα μπισκότα μας μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με γλάσο βανίλιας .

3)Η ζύμη είναι κάπως τριφτή και δεν ανοίγεται μεγάλο φύλλο. Το πολύ 5-6 μπισκοτάκια κάθε φορά…

4)Αν θέλουμε αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη.

5)Αν δεν έχουμε λικέρ μαστίχας, βάζουμε κάποιο άλλο ποτό και αυξάνουμε λίγο τα δάκρυα μαστίχας. Όπως θα είδατε η αρχική συνταγή έχει μόνο ποτό μαστίχας. Εγώ προσθέτω πάντα και δάκρυα για να έχω πιο ενισχυμένο άρωμα. Μπορούμε αντί δάκρυα να βάλουμε 3-4 σταγόνες μαστιχέλαιο.

6)  Και η ανάρτηση αυτή που συνδύασα με την Χίο,  ένα ακόμη  προορισμό της Aegean,  είναι στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στα  FoodBlogAwards2015 που διοργανώνει το BHMAgourmet. Αν σας αρέσει το blog μου μπορείτε να το ψηφίσετε εδώ:

http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards15/candidates/Besttraditionalrecipies/article/?aid=716856

 

Καλή εβδομάδα και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο