Μηλόπιτα τριφτή, εύκολη και οικονομική

Είναι η εποχή τους!

DSC_1597

Οι μηλόπιτες είναι το πιο συνηθισμένο γλυκό αυτής της εποχής. Σκέτες, με κρέμα, τύπου κέικ, ανοικτές , κλειστές, ατομικές , ομαδικές, αναποδογυριστές, νηστίσιμες, αρτύσιμες, αμερικάνικες, γαλλικές, γερμανικές , όλο και κάποια θα έχετε φτιάξει στις κουζίνες σας, όλο και κάποια θα είναι η αγαπημένη της οικογένειας.

DSC_1588

Στη δική μας  οικογένεια όλες είναι αγαπημένες. Δεν έχω φτιάξει ποτέ μηλόπιτα και να μην έχει εξαφανιστεί που το τελευταίο της ψίχουλο. Κάθε μια έχει τη χάρη της που λένε. Ετούτη εδώ είναι από τις πιο αγαπημένες και ομολογουμένως τις πιο συχνές γιατί τα υλικά της τα έχω πάντοτε στο σπίτι, χρειάζεται μόνο δύο μήλα και είναι σχετικά υγιεινή αφού δεν έχει καθόλου  αυγό ούτε υπερβολική ποσότητα βουτύρου.

DSC_1605

 

Είναι μια μηλόπιτα κανέλας θα έλεγα αφού και στο ζυμάρι βάζω κανέλα. Και τη λέω τριφτή, γιατί όλα τρίβονται! Και η γέμιση και το σκέπασμά της. Δηλαδή οι Εγγλέζοι και οι Αμερικάνοι θα το έλεγαν crumble αυτό που την καλύπτει αλλά crumble μήλου δεν είναι μιας κι από όσο ξέρω αυτά δεν έχουν ζυμάρι στη βάση τους.

DSC_1590

Έχω τη συνταγή από …πάντα, όπου «πάντα»  η αρχή της «καριέρας» μου σαν νοικοκυρά. Η ζύμη στην αρχική της εκδοχή είχε βούτυρο, αλλά τελευταία βάζω μισό βούτυρο μισό ελαιόλαδο. Δεν συστήνω  ελαιόλαδο εξ ολοκλήρου γιατί μια φορά που τη δοκίμασα έτσι δεν μας άρεσε. Δεν στεκόταν καθόλου καλά το ζυμάρι, εκτός αν προσέθετα αυγό.

 

DSC_1606

Μάλιστα είναι από τις ελάχιστες συνταγές που χρησιμοποιώ πια μαργαρίνη , σε περιόδους νηστείας (που δεν θέλω να βάλω βούτυρο). Η γέμιση είναι και πάλι ευέλικτη αφού όπως είπα είναι ένα γλυκάκι καθημερινότητας που συμπληρώνει τον καφέ και τα ροφήματά μας, πρωινά, απογευματινά και βραδινά. Έτσι, εκ των πραγμάτων εκτός από τα μήλα που είναι το βασικό υλικό της γέμισης  έχω βάλει κατά καιρούς διάφορα. Δείτε διάφορες παραλλαγές στις παρατηρήσεις…

DSC_1604

Υλικά:

Για τη ζύμη:

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν

Μια τσιμπιά αλάτι

½  κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

½ κούπα ελαιόλαδο

½ κούπα ζάχαρη

3-4 κουταλιές νερό

Για τη γέμιση:

2 μεγαλούτσικα μήλα ή ανάλογα μικρότερα

½ κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (καστανή ή λευκή)

1 κουταλάκι κανέλα

½ κουταλάκι γαρύφαλλο

Προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο

½ κούπα σταφίδες

Επί πλέον, 2-3 κουταλιές ζάχαρη για πασπάλισμα

Επί το έργον:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν, το αλάτι και την κανέλα.  

milopita trifti

Βάζουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μπολ ανάμειξης  και προσθέτουμε μονομιάς το μείγμα τους αλευριού. Ανακατεύουμε με τα ακροδάκτυλα να γίνει ψιχουλιαστό το μείγμα και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να μαζευτούν τα «ψίχουλα» σε ζυμάρι. Συνήθως 3-4 κουταλιές σούπας είναι αρκετό.

milopita trifti1

Πατάμε τη ζύμη να έχει ίδιο πάχος στη λεκάνη και τη χωρίζουμε στα τρία, με το ένα κομμάτι ελάχιστα μεγαλύτερο από τα άλλα (με το μάτι, δεν χάλασε ο κόσμος …). Παίρνουμε το πιο μεγάλο κομμάτι, το κάνουμε μπάλα , το βάζουμε σε σακουλάκι κατάψυξης και το βάζουμε στην κατάψυξη. Αφήνουμε στην άκρη την υπόλοιπη ζύμη και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε με τον τρίφτη της ντομάτας σε ένα μπολ.

milopita trifti2

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, και τις σταφίδες. Όταν περάσει μισή ώρα ως 45 λεπτά από την ώρα που βάλαμε τη ζύμη στην κατάψυξη αρχίζουμε να φτιάχνουμε την πίτα μας. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

milopita trifti3

Σε ταρτιέρα ή σε φόρμα με σούστα διαμέτρου 26 cm , στρώνουμε λίγη λίγη τη ζύμη με το χέρι μας σηκώνοντας  πλαϊνά τοιχώματα ύψους 2 περίπου εκατοστών. Απλώνουμε ισόπαχα τη γέμιση.

milopita trifti4-001

Παίρνουμε το κατεψυγμένο κομμάτι που θα έχει σκληρύνει αλλά δεν πρέπει να έχει παγώσει και  με τον τρίφτη της ντομάτας το τρίβουμε πάνω από τη γέμιση όλο. Απλώνουμε την τριμμένη ζύμη να καλύψει όλη τη γέμιση αλλά δεν την πατάμε, πρέπει να μείνει σε μορφή τριμμάτων.

DSC_1539

Ψήνουμε την πίτα μας στον προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα. Την βγάζουμε , την αφήνουμε να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με άχνη.

DSC_1543

Αν είναι σε φόρμα την ξεφορμάρουμε, αν είναι σε ταρτιέρα την αφήνουμε εκεί.

DSC_1613

Σερβίρουμε όπως όλες τις μηλόπιτες: Σκέτη, με κρέμα , με γιαούρτι, με παγωτό !

DSC_1596

Παρατηρήσεις:

1)Έχω βάλει κατά καιρούς στη ζύμη: μισή κούπα καρύδια κοπανισμένα,  φουντούκια, αμύγδαλα, δαμάσκηνα ξερά, σύκα ξερά, σταγόνες σοκολάτας , κράνμπερις και ό,τι τέλος πάντως είχα στο σπίτι για εμπλουτισμό! Φυσικά με άλλο αποτέλεσμα κάθε φορά. Επίσης μπορούμε να σκορπίσουμε κομμάτια βουτύρου στη γέμιση, κανένα σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ. Για πιο «επίσημη» παρουσίαση, μπορούμε να γαρνίρουμε με κύκλους  λιωμένης σοκολάτας την επιφάνεια. 

2)Συνήθως βάζω μισή πλάκα βούτυρο για να μη λερώνω την κούπα και με βούτυρο… Είναι ελάχιστα παραπάνω αλλά δεν μου χάλασε ποτέ την πίτα. Σας είπα, τα υλικά  είναι του «κουτουρού» που λέμε εδώ στην Κρήτη.

3)Tη διατηρούμε σε σκεπαστή τουρτιέρα για να μην πάρει υγρασία ή την καλύπτουμε με μεμβράνη.

4)Θέλω να αντιστοιχίσω αυτή την ανάρτηση στον προορισμό  «Μήλος»  της Aegean! Βλέπετε, όταν ήμουν μικρή και μάθαμε τις Κυκλάδες στη Γεωγραφία , νόμιζα ότι ονομαζόταν έτσι επειδή είχα πολλά μήλα! Όταν έμαθα και για την έριδα ανάμεσα στις όμορφες της μυθολογίας, το μήλο που έδωσε ο Πάρις στην πανέμορφη θεά, και το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, ο συσχετισμός ενισχύθηκε! Αργότερα έμαθα για τον Μήλο, τον πρώτο οικιστή της Μήλου και για τα υπόλοιπα ιστορικά  του νησιού: http://milos-island.info/gr/history.htm. Όταν την επισκεφτήκαμε το 2013 ενθουσιάστηκα με την ομορφιά της και την φιλοξενία των κατοίκων της . Είχα κάνει μάλιστα και αντίστοιχη ανάρτηση στο blog που μπορείτε να ξαναδιαβάσετε εδώ. Ακόμη και μηλέικη συνταγή είχα δώσει για το λικέρ φραγκόσυκο. Βλέπετε, εκεί πρόκειται να ζήσει με το μέλλοντα σύζυγό της ένα από τα παιδιά της οικογένειας , μια πολυαγαπημένη μου ανιψιά! Δεν ήταν λοιπόν δυνατόν να μην γίνει ανάρτηση για τον προορισμό της Μήλου, (προορισμός Aegean κι αυτός), στο πλαίσιο του διαγωνισμού του BHMAgourmet. για τα FoodBlogAwards2015.  Αν σας αρέσει το blog μου μπορείτε να το ψηφίσετε εδώ: http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards15/candidates/Besttraditionalrecipies/article/?aid=716856

Καλή εβδομάδα! Mε λιγότερο πόνο και φόβο από την προηγούμενη, για όλο τον κόσμο!

 

Μηλόπιτα τριφτή, εύκολη και οικονομική
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
Για τη ζύμη
  1. 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  3. 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
  4. Μια τσιμπιά αλάτι
  5. ½ κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  6. ½ κούπα ελαιόλαδο
  7. ½ κούπα ζάχαρη
  8. 3-4 κουταλιές νερό
Για τη γέμιση
  1. 2 μεγαλούτσικα μήλα ή ανάλογα μικρότερα
  2. ½ κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (καστανή ή λευκή)
  3. 1 κουταλάκι κανέλα
  4. ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
  5. Προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο
  6. ½ κούπα σταφίδες
  7. Επί πλέον, 2-3 κουταλιές ζάχαρη για πασπάλισμα
Οδηγίες
  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν, το αλάτι και την κανέλα. Βάζουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε μονομιάς το μείγμα τους αλευριού. Ανακατεύουμε με τα ακροδάκτυλα να γίνει ψιχουλιαστό το μείγμα και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να μαζευτούν τα «ψίχουλα» σε ζυμάρι. Συνήθως 3-4 κουταλιές σούπας είναι αρκετό. Πατάμε τη ζύμη να έχει ίδιο πάχος στη λεκάνη και τη χωρίζουμε στα τρία, με το ένα κομμάτι ελάχιστα μεγαλύτερο από τα άλλα (με το μάτι, δεν χάλασε ο κόσμος …). Παίρνουμε το πιο μεγάλο κομμάτι, το κάνουμε μπάλα , το βάζουμε σε σακουλάκι κατάψυξης και το βάζουμε στην κατάψυξη. Αφήνουμε στην άκρη την υπόλοιπη ζύμη και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε με τον τρίφτη της ντομάτας σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, και τις σταφίδες. Όταν περάσει μισή ώρα ως 45 λεπτά από την ώρα που βάλαμε τη ζύμη στην κατάψυξη αρχίζουμε να φτιάχνουμε την πίτα μας. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ταρτιέρα ή σε φόρμα με σούστα στρώνουμε λίγη λίγη τη ζύμη με το χέρι μας σηκώνοντας πλαϊνά τοιχώματα ύψους 2 περίπου εκατοστών. Απλώνουμε ισόπαχα τη γέμιση. Παίρνουμε το κατεψυγμένο κομμάτι που θα έχει σκληρύνει αλλά δεν πρέπει να έχει παγώσει και με τον τρίφτη της ντομάτας το τρίβουμε πάνω από τη γέμιση όλο. Απλώνουμε την τριμμένη ζύμη να καλύψει όλη τη γέμιση αλλά δεν την πατάμε, πρέπει να μείνει σε μορφή τριμμάτων. Ψήνουμε την πίτα μας στον προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα. Την βγάζουμε , την αφήνουμε να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με άχνη. Αν είναι σε φόρμα την ξεφορμάρουμε, αν είναι σε ταρτιέρα την αφήνουμε εκεί. Σερβίρουμε όπως όλες τις μηλόπιτες: Σκέτη, με κρέμα , με γιαούρτι, με παγωτό !
Σημειώσεις
  1. 1)Έχω βάλει κατά καιρούς στη ζύμη: μισή κούπα καρύδια κοπανισμένα, φουντούκια, αμύγδαλα, δαμάσκηνα ξερά, σύκα ξερά, σταγόνες σοκολάτας , κράνμπερις και ό,τι τέλος πάντως είχα στο σπίτι για εμπλουτισμό! Φυσικά με άλλο αποτέλεσμα κάθε φορά.
  2. 2)Συνήθως βάζω μισή πλάκα βούτυρο για να μη λερώνω την κούπα και με βούτυρο… Είναι ελάχιστα παραπάνω αλλά δεν μου χάλασε ποτέ την πίτα. Σας είπα, τα υλικά είναι του «κουτουρού» που λέμε εδώ στην Κρήτη.
  3. 3)Tη διατηρούμε σε σκεπαστή τουρτιέρα για να μην πάρει υγρασία ή την καλύπτουμε με μεμβράνη.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email