Κουραμπιεδάκια μπουκιάς, τα κατάλευκα!

 

DSC_1321

Οι πρώτοι κουραμπιέδες κάθε χρόνο στο πατρικό μου φτιάχνονταν του Μιχαήλ Αρχαγγέλου. Είχαμε βλέπετε εορτάζοντα στο σπίτι μας. Τι πιο ταιριαστό για τις γιορτές του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη από κουραμπιέδες; Ακόμη τους φτιάχνει η μάνα μου κάθε χρόνο για το γιο της. Έτσι λίγο πριν την νηστεία των Χριστουγέννων –όσο την τηρούμε πια- συνηθίζω κι εγώ να φτιάχνω κουραμπιέδες.

DSC_1342

Έχω μάλιστα  καθιερώσει να φτιάχνω κάποιους διαφορετικούς από τους κλασικούς οικογενειακούς κουραμπιέδες , να δοκιμάζω καινούριες συνταγές. Τα Χριστούγεννα βλέπετε, θέλω πάντα τους δικούς μας με την κανέλα, και το αμύγδαλο με το φλούδι. Η γεύση της μνήμης μου είναι πολύ δυνατή , δεν μπορώ να ξεφύγω από κάποια πράγματα…

DSC_1316

 

Η περυσινή  συνταγή δοκιμής κουραμπιέδων που προσαρμόστηκε στα δικά μου μέτρα φέτος που τους ξανάφτιαξα θυμίζει αρκετά τους καβαλιώτικους κουραμπιέδες. Στην Καβάλα πήγα όταν ήμουν φοιτήτρια κι από τότε δεν ξανααξιώθηκα, παρόλο που ζει εκεί μια από τις πιο καλές και αγαπημένες μου φίλες  (ξέρω ότι με διαβάζεις Τ. και σου στέλνω τα φιλιά μας).

DSC_1346

Υπέροχο ταξίδι, ρομαντικές  αναμνήσεις, νιάτα…  Μου είχε φανεί τόσο όμορφη τότε έλεγα ότι ήταν μια από τις πόλεις στις οποίες θα μπορούσα να ζήσω για όλη μου τη ζωή. Πώς αγαπάμε τελικά ένα τόπο όταν τον συνδέουμε με όμορφες στιγμές!  Ελπίζω να έχω κάποτε την ευκαιρία να την ξαναεπισκεφτώ.

 

DSC_1312

Σχεδιάζοντας  τους προορισμούς της Aegean που θα προβάλλω στις αναρτήσεις μου,η Καβάλα ήταν από τους πρώτους που σκέφτηκα. Τι  καλύτερο δε από τους διάσημους κουραμπιέδες  για να συνδυαστεί ο προορισμός «Καβάλα» με τις μέρες που έρχονται; Όταν τους πρωτοδοκίμασα τότε, στο ταξίδι μας, θυμάμαι ότι μου είχε κάνει εντύπωση η έλλειψη κανέλας και η λευκότητά τους . Αυτές ήταν κυρίως οι διαφορές  τους από τους δικούς μας τους «μελαχρινούς» στο εσωτερικό τους κουραμπιέδες.

DSC_1329

Δεν ξέρω βέβαια την  αυθεντική συνταγή , αλλά από μια διαδικτυακή περιήγηση κατέληξα ότι αυτό που τους κάνει ιδιαίτερους είναι το καλό βούτυρο και το αμύγδαλο. Όχι τόσο πολύ αναλογικά όσο στους κρητικούς (οι δικοί μας είναι όσο βούτυρο- τόσο αμύγδαλο!) αλλά αρκετό ώστε να είναι αισθητό και σαν άρωμα και σαν γεύση. Επίσης οι περισσότερες λένε για αμύγδαλο με τη φλούδα αλλά εγώ τους θυμάμαι ολόλευκους και έτσι τους έφτιαξα με βάση μια πολύ σχετική συνταγή που μου δόθηκε πέρυσι.

DSC_1320

 Έκανα τις δικές μου παρεμβάσεις και ιδού οι δικοί μου κρητικοί κουραμπιέδες που μου θύμισαν εκείνους της Καβάλας. Όσοι τους δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν και αν και ήταν σε μέγεθος μπουκιάς για ευνόητους λόγους,  δεν στάθηκαν σε ένα. Δοκίμασαν τουλάχιστον τρεις. Ο στόχος μετριασμού των θερμίδων απέτυχε!

DSC_1345

Υλικά:

1,5 κούπα βούτυρο ( περίπου 320 gr ήταν και έβαλα 1 κούπα πρόβειο και ½ κούπα αγελαδινό)

½ κούπα άχνη ζάχαρη

½  σφηνάκι ρακή

2 σωληνάκια βανίλιες

¾ κούπας αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα

3,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (480 gr ήταν)

1,5 -2 κούπες άχνη για το τύλιγμα

Επί το έργον:

kourabiedes

Ασπρίζουμε (ξεφλουδίζουμε ) τα αμύγδαλα (τώρα υπάρχουν και ασπρισμένα στο εμπόριο), τα καβουρντίζουμε ανακατεύοντας συνέχεια για να μυρίσουν χωρίς να μαυρίσουν πολύ,  και τα αφήνουμε να κρυώσουν.  Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το χτυπάμε με την άχνη στο μίξερ για αρκετή ώρα, να ασπρίσει και να γίνει σαν απαλή κρέμα.

kourabiedes1

Μου πήρε περίπου 15 λεπτά με το μίξερ χειρός. Προσθέτουμε τη ρακή  και ενσωματώνουμε συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα ολόκληρα, χωρίς να τα αλέσουμε. Τέλος, αφήνουμε στην άκρη το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας ώστε να έχουμε μια κανονική ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα σε δροσερό μέρος.

kourabiedes2

Πλάθουμε κουραμπιεδάκια στο μέγεθος και το σχήμα που μας αρέσουν και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Φροντίζουμε να παίρνουμε και 1-2 αμύγδαλα σε κάθε κουραμπιεδάκι.

42 χώρεσε το κλασικό λαμαρινάκι της κουζίνας (6Χ7) !

42 χώρεσε το κλασικό λαμαρινάκι της κουζίνας (6Χ7) και έφτιαξα 2 ταψάκια !

Πιο πολύ ταιριάζει το μικρό μέγεθος σ’ αυτά τα λευκά κουραμπιεδάκια. Από περιέργεια ζύγισα 2-3 κουραμπιεδάκια πριν τα ψήσω και ήταν από 11 ως 13 gr .

kourabiedes4

Μπορούμε να στρώσουμε τη ζύμη σε πάχος 1-1,5 cm και να κόψουμε μισοφέγγαρα (κλασικό σχήμα) ή άλλα σχέδια.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 165- 170 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 35-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει ο πάτος τους ελαφρά. Πρέπει όμως να μείνουν λευκοί.

kourabiedes5

Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς χωρίς να τους μετακινήσουμε. Σε χαρτί ψησίματος ή σε επίπεδο σκεύος πασπαλίζουμε λίγη άχνη και τους βάζουμε λίγους λίγους (έτσι ζαχαρώνεται και ο πάτος τους) .

kourabiedes6

Κοσκινίζουμε μπόλικη άχνη πάνω τους και σπρώχνουμε λίγη απαλά να ζαχαρωθούν όσο γίνεται και από τα πλάγια και τους φυλάσσουμε σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς ή σε πιατέλα που σκεπάζουμε με μεμβράνη.

DSC_1308

 

Παρατηρήσεις:

1)Αυτή τη συνταγή την πρωτοδοκίμασα πέρυσι. Μου την έδωσε μια φίλη μου κρητικιά (όχι καβαλιώτισσα) και περιείχε ανθόνερο και μέσα στη ζύμη και στο πασπάλισμα. Δεν είχα βάλει μέσα στη ζύμη και το παρέλειψα από τους μισούς στο πασπάλισμα. Οι χωρίς ανθόνερο μου θύμισαν έντονα τους καβαλιώτικους που φυσικά έχω δοκιμάσει και μετά από το ταξίδι στην Καβάλα γιατί πλέον κυκλοφορούν σε πολλές πόλεις.

2)Η συνταγή όπως μου δόθηκε περιείχε στακοβούτυρο αλλά επειδή η γεύση του είναι ιδιαίτερα έντονη, έβαλα μόνο μια γεμάτη κουταλιά στη συνολική ποσότητα βουτύρου και συμπλήρωσα με λιωμένο πρόβειο του εμπορίου και αγελαδινό σε πλάκα.Η ρακή επίσης μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο λευκό ποτό χωρίς χαρακτηριστικό άρωμα (βότκα, τζιν κλπ).  

3)Είναι απαραίτητο να ψήσουμε αυτούς τους κουραμπιέδες σε χαμηλή σχετικά θερμοκρασία για να μείνουν λευκοί.

4) Έφτιαξα 85 κουραμπιεδάκια- μπουκίτσες και πέρυσι και φέτος. Υποθέτω ότι θα γίνονται γύρω στους 45 κανονικοί. Αν τους φτιάξουμε μεγαλύτερους θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για το ψήσιμό τους. Με προσοχή όμως. Και πάντα το δεύτερο ταψί ψήνεται γρηγορότερα γιατί ο φούρνος είναι καλοθερμασμένος και έχει πυρώσει.

5)Και με την ανάρτηση αυτή που συνδύασα με κάποιο από τους προορισμούς της Aegean, θέλω να σας θυμίσω τη συμμετοχή μου στα  FoodBlogAwards2015 που διοργανώνει το BHMAgourmet. Αν σας αρέσει το blog μου μπορείτε να το ψηφίσετε εδώ:

http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards15/candidates/Besttraditionalrecipies/article/?aid=716856

Καλή εβδομάδα! Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες (χθες και σήμερα).

 

Κουραμπιεδάκια μπουκιάς
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
  1. 1,5 κούπα βούτυρο ( περίπου 320 gr ήταν και έβαλα 1 κούπα πρόβειο και ½ κούπα αγελαδινό)
  2. ½ κούπα άχνη ζάχαρη
  3. ½ σφηνάκι ρακή
  4. 2 σωληνάκια βανίλιες
  5. ¾ κούπας αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
  6. 3,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (480 gr ήταν)
  7. 1,5 -2 κούπες άχνη για το τύλιγμα
Οδηγίες
  1. Ασπρίζουμε (ξεφλουδίζουμε ) τα αμύγδαλα (τώρα υπάρχουν και ασπρισμένα), και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το χτυπάμε με την άχνη στο μίξερ για αρκετή ώρα, να ασπρίσει και να γίνει σαν απαλή κρέμα. Μου πήρε περίπου 15 λεπτά με το μίξερ χειρός. Προσθέτουμε τη ρακή και ενσωματώνουμε χτυπώντας. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα ολόκληρα, χωρίς να τα αλέσουμε. Τέλος, αφήνουμε στην άκρη το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι ώστε να έχουμε μια κανονική ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα σε δροσερό μέρος. Πλάθουμε κουραμπιεδάκια στο μέγεθος και το σχήμα που μας αρέσουν. Φροντίζουμε να παίρνουμε και 1-2 αμύγδαλα σε κάθε κουραμπιεδάκι. Πιο πολύ ταιριάζει το μικρό μέγεθος σ’ αυτά τα λευκά κουραμπιεδάκια. Από περιέργεια ζύγισα 2-3 κουραμπιεδάκια πριν τα ψήσω και ήταν από 11 ως 13 gr . Ακόμη μπορούμε να στρώσουμε τη ζύμη σε πάχος 1-1,5 cm και να κόψουμε μισοφέγγαρα (κλασικό σχήμα) ή άλλα σχέδια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 165- 170 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 35-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει ο πάτος τους ελαφρά. Πρέπει όμως να μείνουν λευκοί.
  2. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς χωρίς να τους μετακινήσουμε. Σε χαρτί ψησίματος ή σε επίπεδο σκεύος πασπαλίζουμε λίγη άχνη και τους βάζουμε λίγους λίγους (έτσι ζαχαρώνεται και ο πάτος τους) . Κοσκινίζουμε μπόλικη άχνη πάνω τους και τους φυλάσσουμε σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς ή σε πιατέλα που σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Σημειώσεις
  1. 1)Αυτή τη συνταγή την πρωτοδοκίμασα πέρυσι. Μου την έδωσε μια φίλη μου κρητικιά (όχι καβαλιώτισσα) και περιείχε ανθόνερο και μέσα στη ζύμη και στο πασπάλισμα. Δεν είχα βάλει μέσα στη ζύμη και το παρέλειψα από τους μισούς στο πασπάλισμα. Οι χωρίς ανθόνερο μου θύμισαν έντονα τους καβαλιώτικους που φυσικά έχω δοκιμάσει και μετά από το ταξίδι στην Καβάλα γιατί πλέον κυκλοφορούν σε πολλές πόλεις.
  2. 2)Η συνταγή όπως μου δόθηκε περιείχε στακοβούτυρο αλλά επειδή η γεύση του είναι ιδιαίτερα έντονη, έβαλα μόνο μια γεμάτη κουταλιά στη συνολική ποσότητα βουτύρου και συμπλήρωσα με λιωμένο πρόβειο του εμπορίου και αγελαδινό σε πλάκα.
  3. 3)Είναι απαραίτητο να ψήσουμε αυτούς τους κουραμπιέδες σε χαμηλή σχετικά θερμοκρασία για να μείνουν λευκοί.
  4. 4) Έφτιαξα 85 κουραμπιδάκια- μπουκίτσες και πέρυσι και φέτος. Υποθέτω ότι θα γίνονται γύρω στους 45 κανονικούς. Αν τους φτιάξουμε μεγαλύτερους θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για το ψήσιμό τους. Με προσοχή όμως. Και πάντα το δεύτερο ταψί ψήνεται γρηγορότερα γιατί ο φούρνος είναι καλοθερμασμένος και έχει πυρώσει.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

 

 

Print Friendly, PDF & Email