Vegan/vegetarian

Ρυζόγαλο καραμελέ

Ρυζόγαλο καραμελέ

Προορισμός του ονείρου…

DSC_0827

Η Βαρκελώνη είναι ένας από τους προορισμούς που ονειρεύομαι. Στις καλές εποχές έλεγα ότι σε κάποια φάση της ζωής μου θα την επισκεφτώ όχι με γκρουπ, αλλά ως ελεύθερη τουρίστρια για να απολαύσω και να εξερευνήσω τις πιο κρυφές γωνιές της. Προορισμός της Aegean , προορισμός ονείρου για μένα  η πρωτεύουσα της Καταλονίας .

DSC_0823

Τα αποτυπώματα που έχουν αφήσει πάνω της οι πολλοί και διάφοροι κατακτητές της (Ρωμαίοι, Βησιγότθοι, Φράγκοι, Άραβες κ.ά. )  δημιούργησαν τελικά  μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ευρωπαϊκές πόλεις. Πλούσιο ιστορικό παρελθόν και ενδιαφέρον παρόν.

CasaBatllo-1

Όπως έχουν τα πράγματα ελπίζω να αξιωθώ έστω μια συνηθισμένη τουριστική επίσκεψη στην πόλη του Γκαουντί του Νταλί και του Μιρό, στο προπύργιο των Δημοκρατικών κατά τον ισπανικό εμφύλιο. Από την Βαρκελώνη λοιπόν κι από τη διάσημη καταλανική κρέμα της η έμπνευση της σημερινής συνταγής.

DSC_0826

Έτσι κι αλλιώς η συνταγή θα έμπαινε στο blog κάποια στιγμή γιατί είναι αγαπημένος τρόπος σερβιρίσματος του ρυζόγαλου.  Είναι ευτυχής συγκυρία θα έλεγα που μπορώ να την συνδέσω με τον αγαπημένο μου προορισμό.  Οι συνταγές δεν έχουν μεγάλη σχέση όσον αφορά τα υλικά αφού η δική μου είναι ένα ρυζόγαλο, περισσότερο αρωματισμένο από το συνηθισμένο και πιο πλούσιο γευστικά , που θα μπορούσε να καταναλωθεί και χωρίς την καραμελωμένη κρούστα.

DSC_0830

Μοιάζουν όμως στο τελείωμα, στην τελική εικόνα και λίγο στον τρόπο παρασκευής. Η catalana creme , η καταλανική εκδοχή της γαλλικής Crème brûlée , έχει περισσότερα αυγά ( τα λιγότερα που είδα είναι 6 αυγά/1 lt γάλακτος!) για να εξασφαλιστεί η κρεμώδης υφή, πράγμα που επιτυγχάνεται με το ρύζι στο δικό μας ρυζόγαλο.  Η καραμελωμένη κρούστα όμως είναι που κάνει τη διαφορά. Ταιριάζει εξαιρετικά και με το εθνικό μας ρυζόγαλο και προτείνεται ανεπιφύλακτα!

DSC_0820

Υλικά:

4 κούπες  πλήρες γάλα (1lt)

½ κούπα ρύζι καρολίνα

1,5 κούπα νερό

Λίγο αλάτι

Ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού

1 ξυλάκι κανέλα 5 cm

3 κοφτές κουταλιές σούπας κορν φλάουρ

½ κούπα ζάχαρη

2 κρόκοι αυγού

Επι πλέον 1 κοφτή κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη (λευκή ή καστανή) για κάθε μπολ ρυζόγαλου

Προαιρετικά, 2 δάκρυα μαστίχας.

Επί το έργον:

ryzogalo

Βάζουμε το νερό να βράσει με το αλάτι και προσθέτουμε το ρύζι ξεπλυμένο (το περνάμε βιαστικά από τρεχούμενο  νερό για να μη φύγει τελείως η κόλλα του). Το βράζουμε  σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά, ανακατεύοντας όποτε χρειάζεται. Το αφήνουμε στην άκρη.

DSC_0780

Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τα αρωματικά ξύσματα και την κανέλα  αφού κρατήσουμε μισή κούπα. Χτυπάμε στο multi  τη ½ κούπα γάλα με τους κρόκους , τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ.

ryzogalo1-001

Μόλις πάει το γάλα να πάρει βράση, απομακρύνουμε για λίγο την κατσαρόλα από το μάτι και με μια κουτάλα προσθέτουμε καυτό γάλα στο μείγμα του κορν φλάουρ χτυπώντας με ένα πιρούνι όπως στο αυγολέμονο. Όταν έχουμε προσθέσει αρκετό καυτό γάλα και έχει ζεσταθεί το μείγμα , το αδειάζουμε στην κατσαρόλα .

ryzogalo2

Προσθέτουμε και το βρασμένο ρύζι. Ανακατεύοντας έντονα πάνω στο μάτι περιμένουμε να πήξει το ρυζόγαλό μας (δεν θα γίνει «τούβλο», θα διατηρήσει ρευστότητα, γιατί και κρυώνοντας εξακολουθεί να πήζει).

DSC_0799

Σερβίρουμε σε μπολ, πυρίμαχα (δείτε παρακάτω) ή κοινά, και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε τα μπολ στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια κάθε μπολ με ζάχαρη και καραμελώνουμε με το φλόγιστρο .

ryzogalo4

Αν δεν έχουμε φλόγιστρο ( σ’ αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία τα πυρίμαχα μπολ) βάζουμε τα μπολ σε ένα βαθουλό ταψί ή πυρέξ  με νερό και καραμελώνουμε στο γκριλ .

ryzogalo3

Θέλει ελάχιστο χρόνο, στη μέγιστη θερμοκρασία και τα μπολάκια να είναι στην πάνω σχάρα του φούρνου. Προσέχουμε να μην τα κάψουμε. Σερβίρουμε αμέσως!

DSC_0825

Παρατηρήσεις:

1)Το σερβίρισμα πρέπει να γίνει αμέσως αλλιώς η καραμέλα λιώνει και δεν είναι ωραία ούτε γευστικά ούτε εμφανισιακά. Είναι πολύ ωραίο επιδόρπιο και μπορούμε να το φτιάξουμε πολύ νωρίτερα από το σερβίρισμά του. Κάνουμε μόνο το καραμέλωμα την τελευταία στιγμή.

2)Ιδανικό σερβίρισμα έχουμε όταν μείνει κρύο το ρυζόγαλο , γι αυτό συστήνεται το φλόγιστρο. Το δικό μου είναι πάμφθηνο και κακής ποιότητας αλλά με εξυπηρετεί για τις λίγες εφαρμογές που το χρειάζομαι. Μια καλή εναλλακτική για το καραμέλωμα στο γκριλ είναι να βάλουμε λίγα παγάκια στο ταψί με το νερό για να μην προλάβει να ζεσταθεί το ρυζόγαλο.

3)Αν βάλουμε μαστίχα, την πρωτοαλέθουμε με τη ζάχαρη στο multi και μετά βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

4)Το ρυζόγαλο αυτό δεν είναι ρυζόγαλο φούρνου. Μόνο το φινίρισμα θέλει γκριλ κι αυτό αν δεν υπάρχει φλόγιστρο. Γι αυτό μπορούμε να το καταναλώσουμε και χωρίς καραμέλωμα, πασπαλισμένο με κανέλα.  Τότε μπορεί να είναι και χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο