Μια πρωτότυπη βρώσιμη πομάδα (αλοιφή) με φύλλα ελιάς

Ένα αλλιώτικο “πέστο” !

 
Λίγο πριν δημοσιεύσω τη συνταγή της σαλάτας με τουςαροδαμούς της λεμονιάς, είχα πάρει ένα e-mail από τον κ. Αποστολάκη που μου έλεγε να δοκιμάσω στη σαλάτα
με ντομάτα , αροδαμό της ελιάς. Αργότερα μου έγραψε και για τη χρήση τους σε
πομάδα (αλοιφή) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το πέστο, σαν γαρνίρισμα σε
πατατοσαλάτα , σε ζυμαρικά και αλλού. Έχει κάνει και σχετικό δημοσίευμα στην
εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» που μπορείτε να δείτε εδώ, όπου χρησιμοποιεί  τρυφερά φύλλα ελιάς. Ο κ. Αποστολάκης (περισσότερα εδώ)προάγει
την κρητική κουζίνα, τόσο στην παραδοσιακή όσο και στην δημιουργική της
εκδοχή δοκιμάζοντας παραδοσιακά και νέα υλικά και αξιοποιώντας  στο έπακρο τα κρητικά προϊόντα.Είναι πιθανόν να τον είδατε πρόσφατα στην εκπομπή της κ. Ψυχούλη όπου παρουσίασε συνταγές με αβογκάντο.
 
Άρχισα λοιπόν κι εγώ τους πειραματισμούς, τις αυξομειώσεις
υλικών και έφτιαξα τη συνταγή που σας δίνω παρακάτω. Ξέρω ότι θα υπάρξει
επιφύλαξη στο να τη δοκιμάσετε. Εδώ αγανάκτησα να πείσω και τους επίσημους
δοκιμαστές του σπιτιού μου να γευτούν αυτή τη 
λαδοπράσινη αλοιφή.
Τη δοκιμάσαμε με μακαρόνια  αλλά και σαν  ντιπ, 
πάνω σε τραγανά  σπιτικά  παξιμαδάκια (που ομολογουμένως τα έφτιαξα για
δόλωμα ) των οποίων τη συνταγή θα σας δώσω σε επόμενο post. Προσωπικά έχω ενθουσιαστεί με την
πρώτη εφαρμογή και προτίθεμαι  όσο ακόμη
είναι τρυφερά τα  λιόφυλλα να δοκιμάσω κι
άλλους συνδυασμούς (π.χ. με μάραθο, με βασιλικό, με πετιμέζι, με καρύδια κλπ. ) . Ας δούμε λοιπόν τη δική μου πρόταση για την πομάδα με λιόφυλλα!

Υλικά:

15 φύλλα ελιάς πολύ τρυφερά (από αροδαμό , νεαρό βλαστάρι)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
4 κουταλιές πούδρα αμυγδάλου
3 μεγάλα φυλλαράκια δυόσμου
1-2  κουταλιές  ξύδι από κρασί
½ κουταλάκι μέλι
Αλάτι
Επί το έργον:
 
Βάζουμε τα υλικά στο μπλέντερ ή στο multi και τα
αλέθουμε μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε
αλάτι  ή ξύδι αν χρειάζεται.
Παρατηρήσεις:
 
1)Δοκιμάσαμε το πέστο πάνω σε παξιμαδάκια , σε φρέσκο ψωμάκι
και σε μακαρόνια. Μας άρεσε και στις τρεις περιπτώσεις. Ίσως στα μακαρόνια να
χρειαζόταν  λίγο σκορδάκι. Θα προστεθεί σε
επόμενη εφαρμογή.

2) Ο κ. Αποστολάκης προτείνει την προσθήκη γραβιέρας. Όταν έβαλα
στην μακαρονάδα μου το πέστο , την πασπάλισα και με κεφαλογραβιέρα Κρήτης.
Πραγματικά ταίριαζαν πολύ.
3) Διατηρείται στο ψυγείο και την δεύτερη μέρα είναι μάλλον
καλύτερο!

Print Friendly, PDF & Email