Vegan/vegetarian

Ντοματοκεφτέδες με βασιλικό και κεφαλογραβιέρα Κρήτης

Ντοματοκεφτέδες με βασιλικό και κεφαλογραβιέρα Κρήτης


DSC_0294

Οι υπαίθριες ντομάτες είναι στις δόξες τους αυτή την εποχή κι έτσι κάθε «ντοματοπαρασκευή» είναι επίκαιρη. Οι ντομάτες του Σεπτέμβρη είναι ψωμωμένες και αρωματικές, ιδιαίτερα νόστιμες όπου κι αν τις χρησιμοποιήσουμε.

DSC_0288

Από τις πιο συνηθισμένες και αγαπημένες συνταγές με ντομάτα οι ντοματοκεφτέδες. Συνηθίζονται σε όλα τα νησιά με διάφορες παραλλαγές και δεν ξέρω πολλούς που να μπορούν να τους αντισταθούν . Όπως όλοι οι ψευτοκεφτέδες, πρέπει να είναι τραγανοί εξωτερικά και ζουμεροί στο εσωτερικό τους , να μη έχουν «λαδοπιεί» στο τηγάνισμα και να σερβιριστούν ζεστοί.

DSC_0291

Οι δικοί μου ντοματοκεφτέδες δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν «άρωμα» Κρήτης. Το τυρί που τους προσθέτω είναι κρητική κεφαλογραβιέρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν τους ταιριάζει και κάποιο άλλο σκληρό ή ημίσκληρο κίτρινο τυρί. Στην περίπτωσή μου όμως , όταν έχω πρόσβαση σε τόσο υπέροχα ντόπια τυριά, θεωρώ απαράδεκτο να τρέχω για άλλα…

DSC_0283

Οι ντοματοκεφτέδες θέλουν σφικτές ντομάτες. Συνήθως χρησιμοποιούμε ντοματάκια τύπου Σαντορίνης. Τα τελευταία χρόνια αυτή η ποικιλία έχει αντικατασταθεί από τα πομοντόρο αλλά εγώ από συνήθειο Σαντορίνης τα λέω κι αυτά. Σαντορίνης τα λέγαμε παλιά στην Κρήτη κι ας ήταν κρητικά γέννημα θρέμμα!

DSC_0292

Η ποικιλία προφανώς ήταν Σαντορινιά και δικαίως δηλώναμε την καταγωγή τους. Άλλωστε τα δυο νησιά έχουν δεσμούς από την αρχαιότητα. Φυσικά αν αφαιρέσουμε τους σπόρους και τα υγρά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιεσδήποτε υπαίθριες ντομάτες.Εγώ χρησιμοποίησα δικές μας ντομάτες (γι αυτό και διαφέρουν μεταξύ τους σε μέγεθος και σχήμα) που δεν είχαν πολλά υγρά.

DSC_0293

Υλικά:

2-3 ντομάτες ανάλογα με το μέγεθος που θα δώσουν μια κούπα τριμμένη ντομάτα (αφού αφαιρεθούν τα υγρά τους)

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

1 αυγό

5 -6 φρυγανιές  ( προκύπτουν 6-7 κουταλιές τρίμμα)

1/2 – 3/4 κούπας τριμμένη κεφαλογραβιέρα Κρήτης (ή άλλο σχετικά πικάντικο τυρί)

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

2-3 κλαδάκια βασιλικό ( 1 κουταλιά της σούπας κομμένος)

3-4 κουταλιές σούπας αλεύρι

½ κουταλάκι μπέικιν ή σόδα

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

Προαιρετικά λίγο μαϊντανό

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Επί το έργον:

domatokeftedes

Κόβουμε τις ντομάτες και τις αδειάζουμε από τα σπόρια και το ζουμί.

DSC_0241

Αφήνουμε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι ή πάνω σε χαρτί κουζίνας για λίγο και τις αλέθουμε στο multi (να μείνουν με κομματάκια , όχι σαν αλοιφή) .

domatokeftedes1

Αδειάζουμε τις αλεσμένες ντομάτες σε μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, το κρεμμύδι,  το αυγό , το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και το τυρί τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας.

domatokeftedes2

Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και προσθέτουμε 3 κουταλιές αλεύρι και το μπέικιν ή τη σόδα. Ανακατεύουμε ξανά και ελέγχουμε την ρευστότητα του μείγματος.

domatokeftedes3

Πρέπει να στέκει καλά στο κουτάλι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι ακόμη και ανακατεύουμε.

domatokeftedes5

Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει αλλά να μη καπνίσει . Με ένα κουτάλι αφήνουμε απαλά τους ντοματοκεφτέδες λίγους λίγους στο τηγάνι. Πρέπει να στερεοποιηθούν από την μια πλευρά και να ροδίσουν πριν τους γυρίσουμε για να τηγανιστούν και από την άλλη.

DSC_0279

Όταν είναι έτοιμοι τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα.  Τους σερβίρουμε ζεστούς , και αν θέλουμε τους ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού.

DSC_0288

Παρατηρήσεις:

1)Το τηγάνισμα σε μικρό ως μεσαίο τηγάνι είναι προτιμότερο αφενός γιατί χρησιμοποιούμε λιγότερο ελαιόλαδο και αφετέρου επειδή τηγανίζονται 5-6 κάθε φορά και δεν πέφτει η θερμοκρασία τηγανίσματος.

2)Αν έχουμε αμφιβολίες για την πυκνότητα και τη ρευστότητα του μείγματος, δοκιμάζουμε τηγανίζοντας μια κουταλιά. Δεν πρέπει να διαλύεται στο τηγάνι. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται λίγο αλεύρι ακόμη.

3)Αλέθω πρώτα τις φρυγανιές  και μετά την ντομάτα στο multi για ευνόητους λόγους…

4)Αντί φρυγανιές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιουδήποτε είδους άγλυκο παξιμάδι.

Καλό Σαββατοκύριακο!

 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο