Μεθυσμένα σύκα στο φούρνο

Μια ημίγλυκη σάλτσα  σύκων με πολλές χρήσεις

DSC_0875

Τα σύκα φέτος είναι πολλά. «Συκοχρονιά» θα την έλεγε κανείς τη φετινή. Βλέπετε, στις αγροτικές περιοχές συχνά οι χρονιές παίρνουν όνομα από την αυξημένη παραγωγή ενός προϊόντος. 

DSC_0936 (1)

Φτιάξαμε λοιπόν μαρμελάδα, φτιάξαμε συκοπιταρίδες, φάγαμε ωμά σκέτα και με γραβιέρα τόσα που γεμίσαμε με τύψεις (και κιλά)  από τις θερμίδες τους. Ανάμεσα στ’ άλλα, μεθύσαμε και κάμποσα απ’ αυτά για να φτιάξουμε αυτή την ωραία σάλτσα με την ήπια γλυκύτητα.  

 

Δεν είναι υπερβολικά γλυκιά όπως η μαρμελάδα και ταιριάζει πολύ με αλμυρά  και γλυκά συνοδευτικά. Διατηρείται στο ψυγείο γιατί της ταιριάζει να είναι κρύα και  αναβαθμίζει παγωτά, κρέμες και τυριά.

Γίνεται είτε με κόκκινα είτε με  λευκά σύκα. Το αλκοόλ που θα τα μεθύσουμε μπορεί να είναι γλυκό κρασί, λικέρ της επιλογής μας αλλά και κάτι πιο δυνατό όπως ρούμι, κονιάκ ή ρακή.

 

Τολμήστε την κάποια μέρα που θα ανάψετε για άλλη δουλειά το φούρνο, αν σας φαίνεται υπερβολικό να τον χρησιμοποιήσετε για καμιά δεκαριά σύκα που χρειάζονται. Εγώ έτσι κάνω. Μετά από κάποιο φαγητό ή γλυκό του φούρνου, φουρνίζω και καμιά δεκαριά σύκα κι έχω ένα ωραίο  υλικό για επιδόρπιο εποχής.

Υλικά:

10-12 ώριμα σύκα

2 κουταλιές ζάχαρη (κρυσταλλική, μαύρη ή λευκή)

2 κουταλιές μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)

2 κουταλιές αλκοολούχο ποτό (κρασί, λικέρ, κονιάκ ή ό,τι έχουμε με άλλο αποτέλεσμα)

2 ξυλάκια κανέλας 2-3cm καθένα

5-6 καρφάκια γαρύφαλλο.

Επί το έργον:

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλένουμε τα σύκα και χωρίς να τα καθαρίσουμε  τα κόβουμε στα δύο. 

Τα βάζουμε σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω. 

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, περιχύνουμε με το μέλι και το ποτό, και σκορπάμε τα μυρωδικά. 

Βάζουμε το πυρέξ στον προθερμασμένο  φούρνο  για μισή ώρα. Γυρίζουμε τα σύκα ώστε η κομμένη πλευρά να ρθει προς τα πάνω, σβήνουμε το φούρνο και τα ξαναφουρνίζουμε   για άλλα 10 λεπτά τουλάχιστον ή μέχρι να κρυώσουν. 

Αφήνουμε να κρυώσουν και φυλάσσουμε στο ψυγείο σε μπολ που σκεπάζει. 

Τα δοκιμάσαμε σκέτα, με γραβιέρα κρητική, με ξινομυζήθρα, με γιαούρτι και με σπιτικό  παγωτό καϊμάκι. Σε κάθε περίπτωση ήταν εξαιρετικά!

Παρατηρήσεις:

1)Αυτή τη φορά δεν είχα σκούρα  ζάχαρη και τα έφτιαξα με λευκή. Θεωρώ ότι είναι καλύτερα με την μαύρη αλλά κι έτσι ήταν πολύ καλά.

2)Αν  τα φλούδια τους είναι σκληρά, αφήνουμε για λίγο τον φούρνο αναμμένο και μετά που θα τα γυρίσουμε, ή τα καλύπτουμε στην αρχή με αλουμινόχαρτο ώστε να βράσουν για λίγο σκεπασμένα.

3)Τα μυρωδικά μπορεί να είναι και σε σκόνη, αλλά είναι πιο λεπτή η γεύση των ολόκληρων. 

4)Έχουν μείνει μέχρι και 10 μέρες στο ψυγείο και δεν έχουν πάθει τίποτα (μάλλον καλύτερα γίνονται). Παραπάνω δεν γνωρίζω γιατί συνήθως τα καταναλώνουμε νωρίτερα, ειδικά αν έχουμε κόσμο στο σπίτι.

Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο!

Μεθυσμένα σύκα στο φούρνο
Write a review
Εκτύπωση
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Υλικά
 1. 10-12 ώριμα σύκα
 2. 2 κουταλιές ζάχαρη (κρυσταλλική, μαύρη ή λευκή)
 3. 2 κουταλιές μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
 4. 2 κουταλιές αλκοολούχο ποτό (κρασί, λικέρ, κονιάκ ή ό,τι έχουμε με άλλο αποτέλεσμα)
 5. 2 ξυλάκια κανέλας 2-3cm καθένα
 6. 5-6 καρφάκια γαρύφαλλο.
Οδηγίες
 1. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλένουμε τα σύκα και χωρίς να τα καθαρίσουμε τα κόβουμε στα δύο. Τα βάζουμε σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω.Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, περιχύνουμε με το μέλι και το ποτό, και σκορπάμε τα μυρωδικά.Βάζουμε το πυρέξ στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα. Γυρίζουμε τα σύκα ώστε η κομμένη πλευρά να ρθει προς τα πάνω, σβήνουμε το φούρνο και τα ξαναφουρνίζουμε για άλλα 10 λεπτά τουλάχιστον ή μέχρι να κρυώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και φυλάσσουμε στο ψυγείο σε μπολ που σκεπάζει. Τα δοκιμάσαμε σκέτα, με γραβιέρα κρητική, με ξινομυζήθρα, με γιαούρτι και με σπιτικό παγωτό καϊμάκι. Σε κάθε περίπτωση ήταν εξαιρετικά!
Σημειώσεις
 1. 1)Αυτή τη φορά δεν είχα σκούρα ζάχαρη και τα έφτιαξα με λευκή. Θεωρώ ότι είναι καλύτερα με την μαύρη αλλά κι έτσι ήταν πολύ καλά.
 2. 2)Αν τα φλούδια τους είναι σκληρά, αφήνουμε για λίγο τον φούρνο αναμμένο και μετά που θα τα γυρίσουμε, ή τα καλύπτουμε στην αρχή με αλουμινόχαρτο ώστε να βράσουν για λίγο σκεπασμένα.
 3. 3)Τα μυρωδικά μπορεί να είναι και σε σκόνη, αλλά είναι πιο λεπτή η γεύση των ολόκληρων.
 4. 4)Έχουν μείνει μέχρι και 10 μέρες στο ψυγείο και δεν έχουν πάθει τίποτα (μάλλον καλύτερα γίνονται). Παραπάνω δεν γνωρίζω γιατί συνήθως τα καταναλώνουμε νωρίτερα, ειδικά αν έχουμε κόσμο στο σπίτι.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
cretangastronomy.gr https://www.cretangastronomy.gr/

Print Friendly, PDF & Email