Vegan/vegetarian

Μεθυσμένα σύκα στο φούρνο

Μια ημίγλυκη σάλτσα  σύκων με πολλές χρήσεις

DSC_0875

Τα σύκα φέτος είναι πολλά. «Συκοχρονιά» θα την έλεγε κανείς τη φετινή. Βλέπετε, στις αγροτικές περιοχές συχνά οι χρονιές παίρνουν όνομα από την αυξημένη παραγωγή ενός προϊόντος.

DSC_0936 (1)

Φτιάξαμε λοιπόν μαρμελάδα, φτιάξαμε συκοπιταρίδες, φάγαμε ωμά σκέτα και με γραβιέρα τόσα που γεμίσαμε με τύψεις (και κιλά)  από τις θερμίδες τους. Ανάμεσα στ’ άλλα, μεθύσαμε και κάμποσα απ’ αυτά για να φτιάξουμε αυτή την ωραία σάλτσα με την ήπια γλυκύτητα.

Δεν είναι υπερβολικά γλυκιά όπως η μαρμελάδα και ταιριάζει πολύ με αλμυρά  και γλυκά συνοδευτικά. Διατηρείται στο ψυγείο γιατί της ταιριάζει να είναι κρύα και  αναβαθμίζει παγωτά, κρέμες και τυριά.

Γίνεται είτε με κόκκινα είτε με  λευκά σύκα. Το αλκοόλ που θα τα μεθύσουμε μπορεί να είναι γλυκό κρασί, λικέρ της επιλογής μας αλλά και κάτι πιο δυνατό όπως ρούμι, κονιάκ ή ρακή.

Τολμήστε την κάποια μέρα που θα ανάψετε για άλλη δουλειά το φούρνο, αν σας φαίνεται υπερβολικό να τον χρησιμοποιήσετε για καμιά δεκαριά σύκα που χρειάζονται. Εγώ έτσι κάνω. Μετά από κάποιο φαγητό ή γλυκό του φούρνου, φουρνίζω και καμιά δεκαριά σύκα κι έχω ένα ωραίο  υλικό για επιδόρπιο εποχής.

Υλικά:

10-12 ώριμα σύκα

2 κουταλιές ζάχαρη (κρυσταλλική, μαύρη ή λευκή)

2 κουταλιές μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)

2 κουταλιές αλκοολούχο ποτό (κρασί, λικέρ, κονιάκ ή ό,τι έχουμε με άλλο αποτέλεσμα)

2 ξυλάκια κανέλας 2-3cm καθένα

5-6 καρφάκια γαρύφαλλο.

Επί το έργον:

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλένουμε τα σύκα και χωρίς να τα καθαρίσουμε  τα κόβουμε στα δύο.

Τα βάζουμε σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, περιχύνουμε με το μέλι και το ποτό, και σκορπάμε τα μυρωδικά.

Βάζουμε το πυρέξ στον προθερμασμένο  φούρνο  για μισή ώρα. Γυρίζουμε τα σύκα ώστε η κομμένη πλευρά να ρθει προς τα πάνω, σβήνουμε το φούρνο και τα ξαναφουρνίζουμε   για άλλα 10 λεπτά τουλάχιστον ή μέχρι να κρυώσουν.

Αφήνουμε να κρυώσουν και φυλάσσουμε στο ψυγείο σε μπολ που σκεπάζει.

Τα δοκιμάσαμε σκέτα, με γραβιέρα κρητική, με ξινομυζήθρα, με γιαούρτι και με σπιτικό  παγωτό καϊμάκι. Σε κάθε περίπτωση ήταν εξαιρετικά!

Παρατηρήσεις:

1)Αυτή τη φορά δεν είχα σκούρα  ζάχαρη και τα έφτιαξα με λευκή. Θεωρώ ότι είναι καλύτερα με την μαύρη αλλά κι έτσι ήταν πολύ καλά.

2)Αν  τα φλούδια τους είναι σκληρά, αφήνουμε για λίγο τον φούρνο αναμμένο και μετά που θα τα γυρίσουμε, ή τα καλύπτουμε στην αρχή με αλουμινόχαρτο ώστε να βράσουν για λίγο σκεπασμένα.

3)Τα μυρωδικά μπορεί να είναι και σε σκόνη, αλλά είναι πιο λεπτή η γεύση των ολόκληρων.

4)Έχουν μείνει μέχρι και 10 μέρες στο ψυγείο και δεν έχουν πάθει τίποτα (μάλλον καλύτερα γίνονται). Παραπάνω δεν γνωρίζω γιατί συνήθως τα καταναλώνουμε νωρίτερα, ειδικά αν έχουμε κόσμο στο σπίτι.

Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα από αύριο!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές